Bakan Varank Açiklamasi 'Gençlerin Varligi Gelecegin Aydinlik Türkiye'sinin En Büyük Teminatidir'

i Tibbiyye-i Sahane” ödül töreninde yaptigi konusmada, “Yeni Aziz Sancarlar, Özlem Türeciler, Ugur Sahinler bu salondan, sizlerin arasindan çikacak. Gençlerin varligi gelecegin aydinlik Türkiye’sinin en büyük teminatidir” dedi.

Bakan Varank Açiklamasi 'Gençlerin Varligi Gelecegin Aydinlik Türkiye'sinin En Büyük Teminatidir'
Saglik Bilimleri Üniversitesi 2022 yili “Mekteb-i Tibbiyye-i Sahane” ödülleri, Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank’in katildigi törenle sahiplerini buldu. Üsküdar Altunizade Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda üniversite bünyesinde basarili olan akademisyenlere, spor müsabakalarinda basari elde eden Saglik Bilimleri Üniversitesi ögrencilerine ve saglik muhabirlerine ödüller verildi.

Ödül töreninde farkli kurumlardan 8 saglik muhabiri de yaptiklari haberler ile ödül almaya layik görüldü.

Ödüller sahiplerine Bakan Varank tarafindan takdim edildi.

Programda konusma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, “Mektebi Tibbiye-i Sahane’ye Türk Modern Tibbinin ruhu dersek herhalde yanlis olmaz. Ibn-i Sinalardan, Ibn Rüsdlerden gelen tip mirasimiz Mektebi Tibbiye-i Sahane ile kurumsallasti. Bu nadide okul kurulusundan itibaren, birikimiyle Türk Tip tarihinin öncüsü oldu. Yetistirdigi hekimler, cerrahlar ve eczacilar sayesinde Anadolu’daki nice saglik kurumunun temelleri atildi. Bugün bu miras Saglik Bilimleri Üniversitesi ile devam ediyor. 3 bine yakin hocasi, 20 bini askin ögrencisi ve onlarca fakültesi ile Saglik Bilimleri Üniversitesi saglik alaninda uluslararasi bir ekol. Yaptigi hizmetler artik Orta Asya’ya, Afrika’ya kadar uzaniyor” dedi.



“Sagladigimiz saglik güvencesi sayesinde sosyal devlet olmanin en iyi örnegini ortaya koyduk”

“2002’den itibaren kurdugumuz saglik altyapisi ve sagladigimiz saglik güvencesi sayesinde sosyal devlet olmanin en iyi örnegini ortaya koyduk” diyen Bakan Varank, “Türkiye’nin toplam saglik harcamasi 2002 yilinda 18 milyar lirayi bile bulamazken bu rakam günümüzde 250 milyar lirayi asti. Bir taraftan sehir hastaneleri ile yenilikçi yapilar kurarken doktorlardan hemsirelere kadar en nitelikli saglik personellerini ülkemizde yetistirdik. Toplam saglik personel sayisini ise 295 binden 1 milyona çikardik. Biliyoruz ki saglik sistemimizin kalitesi saglik çalisanlarinin refahi ve yasam kalitesi ile dogru orantili. Bu çerçevede saglik çalisanlarimizin yasam standartlarini iyilestirecek hamleleri de gerektiginde atmaktan çekinmedik. Tüm bu atilimlar sayesinde teknoloji seviyesi yüksek ama daha da önemlisi insan dostu bir saglik ekosistemi insa ettik. Dünya ve Türkiye saglik sistemi en zor sinavini pandemi döneminde verdi dersek herhalde yanlis söylemis olmayiz. Ancak gelismis ülkelerin pandemi döneminde nasil sinifta kaldigina beraberce sahit olduk. Tabiri caizse adeta komaya girdiler ve ameliyat masasindan kalkamadilar. Türkiye ise sehir hastanelerinden yerli asisina, doktorundan teknisyenine kadar saglik ekosistemi ile bu sinavi basarili bir sekilde atlatti. Öyle ki Türkiye’nin Covid-19’a karsi verdigi mücadele, tüm dünyada örnek gösterildi. Bu baglamda pandemi, saglik alaninda ne kadar isabetli adimlar attigimizi bir kez daha gösterdi” dedi.



“Akilli Yasam ve Saglik, Ürün ve Teknolojileri Yol Haritasi’ni hazirladik”

Teknolojide yasanan gelismelerle birlikte saglik alaninda tani, tedavi, tedavi sonrasi ve koruyucu saglik gibi süreçlerde önemli atilimlarin söz konusu oldugunu belirten Bakan Varank, “Biz de bu degisime ayak uydurmak ve rekabet gücümüzü korumak için yapay zekadan biyoteknolojiye kadar stratejilerimizi gelistiriyoruz. Bakanlik olarak ‘Akilli Yasam ve Saglik, Ürün ve Teknolojileri Yol Haritasi’ni hazirladik. Yakinda açiklayacagimiz bu yol haritasi ile stratejik alan olarak belirledigimiz ilaç, tibbi cihaz ve saglik bilisim teknolojilerinde yerli ve milli üretime ivme kazandiracagiz. Biyoteknoloji Üretiminden Ulusal Ilaç Molekül Kütüphanesinin olusturulmasina kadar birçok proje ile Türkiye’nin saglik alanindaki dönüsümüne bakanlik olarak öncülük edecegiz” diye konustu.



“Bilginin pesinden kostugunuz sürece biz desteklerimizle her daim sizlerin yaninda olacagiz”

“Benim gençlerimizden istirhamim sudur: Hiçbir zaman hayal kurmaktan vazgeçmeyin. Unutmayin ki hayal kurmak basarinin yarisidir” diyen Bakan Varank, “Ve çalismalarinizi hiçbir zaman aksatmayin. Sizleri yolunuzdan alikoyacak kisir tartismalardan lütfen uzak durun. Her daim bilime yönelin ve bilginin pesinden kosun. Göreceksiniz ki bilginin pesinden kostugunuz sürece biz desteklerimizle her daim sizlerin yaninda olacagiz. Ve elbette kendinize güvenin. Kendinize güvenerek çalisirsaniz inaniyorum ki, Yeni Aziz Sancarlar, Özlem Türeciler, Ugur Sahinler bu salondan, sizlerin arasindan çikacak. Sizin gibi gençlerin varligi gelecegin aydinlik Türkiye’sinin en büyük teminatidir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA