Rusya Açiklamasi 'Isveç Ve Finlandiya NATO'ya Katilirsa Rusya Bati Kanadindaki Birliklerini 2 Katindan Fazla Arttirir'

Rusya Güvenlik Konseyi Baskan Yardimcisi Dmitry Medvedev, Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya katilmasi durumunda Rusya’nin bati kanadindaki birliklerini 2 katindan fazla arttiracagi uyarisinda bulundu.

Rusya Açiklamasi 'Isveç Ve Finlandiya NATO'ya Katilirsa Rusya Bati Kanadindaki Birliklerini 2 Katindan Fazla Arttirir'
Rusya Güvenlik Konseyi Baskan Yardimcisi Dmitry Medvedev sosyal medya hesabi üzerinden yaptigi açiklamada, Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya katilma ihtimaline degindi. Bu ülkelerin NATO’ya dahil olma ihtimalinin siklikla tartisildigina dikkat çeken Medvedev, “Isveç ve Finlandiya’nin, NATO’ya katilma ihtimali vahsi bir ciddiyetle tartisiyorlar. Ittifakin kendisi, mümkün olan en kisa sürede ve asgari bürokratik prosedürlerle onlari kelimenin tam anlamiyla ‘beyaz eller altinda’ kabul etmeye hazir” dedi.

Rusya’nin böyle bir hamleye nasil karsilik verecegine de cevap veren Medvedev, Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya katilmasi durumunda Rusya’nin bati kanadindaki birliklerini 2 katindan fazla arttiracagi uyarisinda bulunarak, “NATO’da kaç ülke var? Bir bütün olarak baktigimizda bizim için 30 veya 32 ülke var. 2 eksik veya 2 fazla bunun çok önemi yok. Isveç ve Finlandiya NATO’ya katilirsa Rusya ile ittifakin kara sinirlarinin uzunlugu iki katindan fazla olacaktir. Dogal olarak, bu sinirlarin güçlendirilmesi gerekecektir. Kara kuvvetleri ve hava savunmasinin gruplandirilmasini ciddi sekilde güçlendirmek, Finlandiya Körfezi sularinda önemli deniz kuvvetleri konuslandirilmali. Bu durumda, Baltik’in nükleer olmayan herhangi bir statüsünden bahsetmek artik mümkün olmayacak. Yeniden denge saglamak gerekiyor” dedi.

Rusya’nin Ukrayna’ya askeri operasyon baslatmasaydi Isveç ve Finlandiya’nin NATO’ya dahil olmasi gibi bir ihtimalin tartisilmayacagi yönündeki iddialara da cevap veren Medvedev, “Ukrayna’daki özel operasyon olmasaydi, bu ülkelerin NATO’ya katilmasi ihtimalinin ortaya çikmayacagini ve durumun Rusya için daha kolay olacagini öne sürmenin bir anlami yok. Birincisi, daha önce onlari ittifaka çekmek için girisimlerde bulunuldu. Ikincisi ve en önemlisi, bu ülkelerle Ukrayna’da oldugu gibi toprak anlasmazligimiz yok. Bu yüzden üyeligin bizim için ölçütü farklidir” dedi.

Isveç ve Finlandiya halkinin böyle bir olaya sürüklenmeyecegini savunan Medvedev, “Isveç ve Finlandiya’da NATO’ya katilim ihtiyaci konusu kamuoyunu yari yariya bölmüs durumda. Akli basinda hiç kimse daha yüksek fiyatlar ve vergiler, sinirlar boyunca artan gerilimler, Iskender füzeleri, hipersonik ve nükleer silahlari olan gemileri kendi evlerinden kol mesafesindeki uzaklikta istemez” dedi.

Kaynak: İHA