Artvin'de Üniversite Ögrencilerinin Çig Tatbikati Gerçegi Aratmadi

Artvin’de üniversite ögrencilerine çigda arama kurtarma faaliyetine yönelik uygulamali egitim verildi.

Artvin'de Üniversite Ögrencilerinin Çig Tatbikati Gerçegi Aratmadi
Türkiye’de çig riski durumuna göre ilk bes il arasinda yer alan Artvin’de egitim ve tatbikatlar devam ediyor. Il Afet ve Acil Durum Müdürlügü ekiplerince, Artvin Çoruh Üniversitesi bünyesindeki Sivil Savunma Itfaiyecilik Bölümü’nde Acil Durum Afet Yönetimi ve Acil Yardim Afet Yönetimi dersi gören ögrencilere yönelik Atabari Kayak Merkezinde düzenlenen egitime 130 ögrenci katildi.

2 bin rakimda karla kapli alanda yapilan tatbikat gerçegi aratmadi. Ilerde arama kurtarma faaliyetlerinde yer alacak olan üniversite ögrencileri büyük dikkatle kendilerine gösterilen konulari takip ettiler.

AFAD uzman ekipleri tarafindan ekipmanlarin kullanilmasini ögrenen ögrenciler ardindan çig altinda bulunan cansiz mankenleri önce buldular daha sonra kurtardilar.

Ögrenciler olasi çig aninda neler yapmalari gerektigi ögrendiler

AFAD Müdür Vekili Kemal Senlioglu, 2022 yilinin Içisleri Bakanliginca afet tatbikat egitim yili olarak ilan edildigini ifade ederek üniversite ile isbirligiyle ilgili bölümlerde okuyan ögrencilere çig konusunda egitim verdiklerini söyledi.

Senlioglu, egitim kapsaminda çig öncesi hazirlik süreci, olasi çig bölgelerinin tespiti, çig sirasinda dogru davranis sekilleri ve çig sonrasinda müdahale nasil yapilir ?, hangi malzemeler kullanilir? gibi süreçleri ögrencilere uygulamali anlattiklarini kaydetti.



"Bu ögrenciler ilerde arama kurtarma faaliyetlerinde yer alan kisiler olacak"

Artvin Çoruh Üniversitesi Acil Durum Yönetimi Bölümü Ögretim Görevlisi Yasemin Deniz Öztürk ise Türkiye’nin deprem sel ve gibi çesitli afetlerin siklikla yasandigi bir ülke oldugunu söyledi.



Ülke olarak sürekli afetlerle mücadele halinde oldugumuzu ifade eden Öztürk, “Savunma Itfaiyecilik Bölümü, Acil Durum Afet Yönetimi ve Acil Yardim Afet Yönetimi ögrencilerimizle çigda arama kurtarma tatbikati yaptik. Çigda ülkemizde sik yasanan afetlerden bir tanesi. Gerek toplum bilicinin olusturulmasi gerekse de müdahalelin etkin sekilde yürütülmesi için bu egitimlerin sürekli yapilmasi gerektigini biliyoruz. Burada egitim alan ögrencilerimiz ileride arama kurtarma faaliyetlerinde bulunacak kisiler. Ilk adimlarini çigda arama kurtarma tatbikatiyla gerçeklestirmis durumdayiz. Bu egitimlerde bizlere Il Afet ve Acil Durum Müdürlügü ve Hopa Arama Kurtarma Dernegi ekipleri çok yardimci oldu. Onlara çok büyük tesekkür ediyoruz. 130 ögrencimiz burada egitim aldi ve tatbikat gerçeklestirdi. Burada alici ve vericisi olan cihazla çig altinda kalan kisiye ulasmayi, sondaj çubuklariyla arama kurtarma faaliyetleri yapildi ve çig düsme riskini tespit edebilmek için kar profili çikarmayi ögrendiler” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA