Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy Açiklamasi 'Rusya'yi Terör Ülkesi Ilan Edin'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Ingiltere parlamentosunun alt kanadi Avam Kamarasi’na hitabinda, "Rusya’yi terör ülkesi ilan edin" ifadelerini kullanarak, “Bedeli ne olursa olsun vatanimiz için savasacagiz" dedi.

Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy Açiklamasi 'Rusya'yi Terör Ülkesi Ilan Edin'


Rusya-Ukrayna savasinin 13’üncü gününde Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nin baskenti Kiev’den video konferans yoluyla Ingiltere parlamentosunun alt kanadi Avam Kamarasi’na hitap etti. Zelenskiy, "Birlesik Krallik’in tüm insanlarina, bir yurttas olarak, bir baska büyük ülkenin devlet baskani olarak sesleniyorum. Size 13 günlük savastan bahsetmek istiyorum. Bizim baslatmadigimiz ve istemedigimiz bir savas. Elimizde olani, bizim olani, ülkemizi, Ukrayna’yi kaybetmek istemedik. Tipki Naziler sizin ülkenizle savasmaya basladiginda ülkenizi kaybetmediginiz gibi" dedi.



“Saldiriya ugradigimizdan bu yana uyuyamiyoruz”

Zelenskiy, "13 gün önce sabah saat 04.00’de füzeler tarafindan saldiriya ugradigimizdan bu yana uyuyamiyoruz. Saldirinin 2’inci gününde hava saldirilariyla savastik. Rus güçleri bizi caydirmaya çalisti ancak mücadelemize devam ettik. Halkimiz sonuna kadar rakiple savasacaktir" dedi.



“Rus roketi Ikinci Dünya Savasi sirasinda Nazilerin binlerce insani öldürdügü yer olan Babi Yar’a düstü”

Savasin 3’üncü gününe kadar hangi Ruslarin vicdanli hangilerinin canavar oldugunu görebildiklerini ifade eden Zelenskiy, "5’inci günde bize yönelik terör, çocuklara, sehirlere, hatta hastanelere dogru yöneldi. Bu da bizi yildirmadi. 6’nci günde, Rus roketi Ikinci Dünya Savasi sirasinda Nazilerin binlerce insani öldürdügü yer olan Babi Yar’a düstü. 8’inci günde Ruslarin nükleer santrale saldirdigini gördük. Bunun herkese yapilmis bir saldiri oldugunun anlasilmasi gerekiyor" dedi.



Saldirilarin 9’uncu gününde NATO’nun uçusa yasak bölgeyi olusturmaya yardimci olamayacagini anladigini söyleyen Zelenskiy, 11’inci günden bu yana hastanelerin yani sira çocuklar ve vatandaslarin darp edildigini, saldirilar sirasinda çocuklarin öldürüldügünü açikladi.



"Rusya’yi terör ülkesi ilan edin"

Zelenskiy, Ingiltere ve diger ülkelerden Rusya’ya karsi yaptirimlarin artirilmasini hatta Rusya’nin terör ülkesi ilan edilmesini isteyerek, "Dünyanin en büyük ordularindan biriyle savasmak zorunda olmamiza ragmen insanlari kurtaran bir ülkeyiz, helikopterlerle, roketlerle savasmak zorundayiz. Pes etmeyecegiz ve kaybetmeyecegiz. Denizde ve havada sonuna kadar savasacagiz. Bedeli ne olursa olsun vatanimiz için savasacagiz" dedi.

Zelenskiy, "Medeni ülkelerden yardim bekliyoruz. Lütfen Rusya’ya yönelik yaptirimlarin baskisini artirin ve lütfen bu ülkeyi terör ülkesi ilan edin" ifadelerini kullandi.

"Putin basarisiz olana ve Ukrayna özgür olana kadar elimizden gelen her yöntemi uygulayacagiz”

Hitabinin ardindan milletvekilleri tarafindan ayakta alkislanan Zelenskiy’nin ardindan Avam Kamarasi’nda söz alan Ingiltere Basbakani Boris Johnson, "Meclis daha önce hiç böyle bir konusma dinlememisti. Simdi Rus saldirilari altinda olan büyük bir Avrupa baskenti, hakli savunmasiyla bu meclisteki herkesi harekete geçirdi. Su anda Ukrayna’nin her yerinde insanlar hayatlari ve ülkeleri için savasiyorlar. Ingiltere ve müttefiklerimiz, Ukraynali dostlarimiza ihtiyaç duyduklari silah ve malzemeleri tedarik etmek için baski yapmaya kararlidir. Vladimir Putin felaket girisiminde basarisiz olana ve Ukrayna özgür olana kadar elimizden gelen her yöntemi uygulayacagiz" dedi.



Avam Kamarasi Sözcüsü Lindsay Hoyle yaptigi konusmada, Zelenskiy’e hitabi için tesekkür ederek, "Bu birkaç hafta içinde Ukrayna’daki durumu defalarca tartistik ve çözmeye devam edecegiz" ifadelerinde bulundu.

Isçi Partisi lideri Keir Starmer ise yaptigi konusmada, "Putin rejimini felce ugratmak için yurt içinde ve yurt disinda birlik olmak gerekiyor. Isçi Partisi, Devlet Baskani Zelenskiy’nin, Ukrayna’nin ve demokrasinin yanindadir" dedi.

Zelenskiy, Avam Kamarasi’nda milletvekillerine hitap eden ilk yabanci lider oldu.
Kaynak: İHA