Stoltenberg Açiklamasi '(Rusya Devlet Baskani) Putin'in Savasi Avrupa'da Barisi Paramparça Etti'

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kanada, Ispanya ve Letonya Basbakanlari ile düzenledigi ortak basin toplantisinda, ’’(Rusya Devlet Baskani) Putin’in Ukrayna’ya karsi savasi Avrupa’da barisi paramparça etti’’ dedi.

Stoltenberg Açiklamasi '(Rusya Devlet Baskani) Putin'in Savasi Avrupa'da Barisi Paramparça Etti'


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Kanada Basbakani Justin Trudeau, Ispanya Basbakani Pedro Sanchez ve Letonya Basbakani Krisjanis Karins, Letonya’daki Adazi Askeri Üssü’nde ortak basin toplantisi düzenledi.

Stoltenberg, “Bugün burada hepinizle birlikte olmak harika. Bu gerçekten NATO dayanismasini gösteriyor. Rusya’nin Avrupa’nin barisçil bir ülkesi olan Ukrayna’yi acimasizca isgal etmesinin neden oldugu güvenligimiz açisindan kritik bir an ile karsi karsiyayiz. (Rusya Devlet Baskani) Baskan Putin’in Ukrayna’ya karsi savasi Avrupa’da barisi paramparça etti. Uluslararasi düzeni sarsti. Ve Ukrayna halki üzerinde yikici bir bedel ödemeye devam ediyor’’ dedi.



“NATO’nun gücünü ve birligini ciddi sekilde hafife aldi”

Ittifakin birlik içinde temkinli oldugunu hatirlatan Stoltenberg, "Ancak Putin, Ukrayna’yi ciddi sekilde hafife aldi. NATO’nun gücünü ve birligini ciddi sekilde hafife aldi. Dünyadaki arkadaslarimiz ve ortaklarimiz. Rusya’ya esi görülmemis maliyetler yükledik. Ukrayna’ya destegimizi artirarak mesru müdafaa hakkinin korunmasina yardimci olduk. NATO’nun toplu savunmasinin tarihi takviyelerini hayata geçirdik. Ittifakimizin dogu kismini takviye eden binlerce askerle birlikte. Burada Letonya dahil. Kanada, Ispanya ve Amerika Birlesik Devletleri de dahil olmak üzere Müttefiklerin Letonya’daki Adazi Üssü’ndeki çok uluslu varligimiza yüzlerce asker daha göndermelerini memnuniyetle karsiliyorum’’ dedi.



Kanada, Ispanya ve Letonya liderlerine tesekkür eden Stoltenberg, "Justin, Pedro, kisisel liderliginiz ve toplu güvenligimize olan bagliliginiz için tesekkür ederiz. Kanada yillardir Letonya’daki NATO savas grubuna beceri ve özveriyle liderlik ediyor. Transatlantik güvenlige olan bagliliginizin güçlü bir göstergesi" dedi.



Kanada, Ispanya ve Letonya’dan tam destek

Basin toplantisinda kisaca söz alan Kanada Basbakani Trudeau, Kanada’nin NATO kapsaminda Ukrayna’ya olan destegini sürdürecegini ve bunu her daim demokrasi ve bagli olduklari degerlerin savunmasi için yapacaklarini ifade ederek, “Putin bizi bölecegini sandi ama NATO hiç olmadigi kadar birlik içindedir’’ dedi.



Ispanya ve Letonya liderleri de, Avrupa güvenligi için NATO sinirlarinin korunmasinin öneminin farkinda olduklarini bu nedenle her karis NATO topraginin savunulmasi için 5. maddeye bagli olduklarini belirtti.

Kaynak: İHA