AB; Ukrayna, Moldova Ve Gürcistan'in Adayligi Için Harekete Geçti

Fransa tarafindan yürütülen Avrupa Birligi (AB) Konseyi Dönem Baskanligi, AB’nin Ukrayna, Moldova ve Gürcistan tarafindan sunulan adaylik basvurularina iliskin resmi asamalari baslattigini bildirdi. Buna göre AB Konseyi’nin, AB Komisyonu’nu adaylik basvuru yapan ülkelerin dosyalarini inceleyerek görüs bildirmekle yetkilendirdigi açiklandi.

Fransa tarafindan yürütülen Avrupa Birligi (AB) Konseyi Dönem Baskanligi tarafindan yapilan açiklamada, AB’nin Ukrayna, Moldova ve Gürcistan tarafindan sunulan adaylik basvurularina iliskin resmi asamalari baslattigini bildirdi. Baskanligin sosyal medya hesabindan paylasilan bilgiye göre, Avrupa Komisyonu’nun adi geçen ülkelerden gelen görüsler hakkinda bir görüs sunmaya davet edildigi bildirildi.

Bu süreç AB üyeligi adaylari için uzun bir yolda ilk adimi isaret ederken, söz konusu yetkilendirme Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen baskanligindaki AB Komisyonu, basvuran ülkelerin AB’nin temel ilkeleri, kurumsal ve demokratik istikrarlari ve ekonomileri ile ilgili referanslarini gözden geçirecegi bir sürecin baslamasi anlamina geliyor. Buna göre AB üyesi 27 ülkenin ilgili Bakanlari’nin aldigi karar dogrultusunda, AB Komisyonu’na her bir ülkenin adaylik basvurusunu inceleyip görüs bildirme yetkisi verdigi duyuruldu.

Öte yandan geçtigimiz günlerde, Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelensky tarafindan imzalanan ve AB’ye sunulan basvuru dilekçesi, Avrupa Parlamentosu tarafindan desteklenmisti. Her ikisi de Rusya baglantili ayrilikçi bölgelere ev sahipligi yapan Moldova ve Gürcistan’da kisa bir süre sonra AB’ye adaylik basvurusunda bulunmuslardi. AB adaylik statüsü alabilmek için Ukrayna, Gürcistan ve Moldova’nin AB Konseyi’nin oybirligiyle destegini almasi gerekiyor. Bu destegin ardindan katilim müzakerelerine baslayabilecek sürecin ilk adimi olarak nitelendirilen yetkilendirme, tam üyelige dair kesin bir dayanak saglamiyor. AB Komisyonu tarafindan yapilacak görüs beyani öncesi incelemenin ise ne kadar sürecegi hakkinda bilgi verilmedi.
Kaynak: İHA