11 Ülkeden Kuzey Kore'ye Kinama

Aralarinda ABD ve Japonya’nin da bulundugu 11 ülke, Kuzey Kore’nin son balistik füze denemelerini kinayarak, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) daha güçlü bir sekilde yanit vermeye çagirdi.

11 Ülkeden Kuzey Kore'ye Kinama
Bu yil 9 füze denemesi gerçeklestirerek nükleer silah programina yeniden hiz kazandiracaginin sinyalini veren Kuzey Kore’ye, Aralarinda ABD ve Japonya’nin da bulundugu 11 ülkeden tepki geldi. Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerinin dün kapali kapilar ardinda gerçeklestirdigi toplantida, ortak bir tepki üzerinde bir kez daha anlasmaya varilamamasinin ardindan ABD, Ingiltere, Japonya, Arnavutluk, Avustralya, Brezilya, Fransa, Irlanda, Yeni Zelanda, Norveç ve Güney Kore tarafindan yapilan ortak açiklamada, Pyongyang’in balistik füze denemeleri kinandi. 11 ülkenin açiklamasinda, BMGK daha güçlü sekilde yanit vermeye çagrildi. Kuzey Kore’nin "diplomasi ve gerilimi azaltma yoluna gitmek yerine BMGK kararlari ve uluslararasi hukuku ihlal ederek balistik füze denemelerine hiz kazandirdigi" belirtilerek, 15 BMGK üyesi "bu tehlikeli ve yasa disi eylemleri hep bir agizdan kinamaya" çagrildi.

9 füze denemesi tepki çekmisti

BMGK, Kuzey Kore’nin bu yilki füze denemelerine yanit olarak 5 acil durum toplantisi düzenlemis, fakat toplantilarda Çin ve Rusya’nin daha güçlü yaptirimlar konusunda çekimser kalmasi nedeniyle kesin bir sonuca varilamamisti. Pyongyang yönetimi 2022 yilinin basindan bu yana 9 füze denemesi gerçeklestirerek bölgede gerilimin artmasina neden olmustu.
Kaynak: İHA