Japon Bilim Insanlarindan Covid-19 Asi Arastirmasi

Japon bilim insanlari tarafindan yapilan bir çalismada, 2. doz korona virüs (Covid-19) asisinin ardindan yüksek ates belirtisi gösteren kisilerde antikor seviyesinin daha yüksek oldugu tespit edildi.

Korona virüs (Covid-19) salgini karsisinda asilama seferberligi birçok ülkede devam ederken, Japon bilim insanlari asi konusunda en çok merak edilen sorulardan birine yanit aradi. Asilamanin ardindan görülen yan etkiler ve asinin etkinligi arasindaki iliskiyi mercek altina alan Kyushu Üniversite Hastanesi ve Fukuoka Sehir Hastanesi’nden uzmanlar, 2. doz Pfizer-BioNTech Covid-19 asisinin uygulandigi 335 saglik çalisaninin antikor düzeylerini ölçtü. Yapilan çalismanin soncunda, asilamanin ardindan yüksek ates belirtisi gösteren kisilerde, antikor olusumunun daha yüksek oldugu sonucuna varan ekip, 38 derece veya daha yüksek atesi olan kisilerde antikor seviyesinin 37 derecenin altinda ates belirtisi gösteren kisilere göre ortalama 1,8 kat daha fazla oldugunu gözlemledi. Çalisma sonucunda ayrica ates, kol siskinligi ve bas agrisi gibi yan etkileri tedavi etmek için kullanilan ates düsürücü ilaçlarin kullanilmasinin antikor düzeylerini düsürmedigi tespit edildi.

Merak konusu olmustu

Covid-19 salgini karsisinda birçok ülke asilama seferligine baslamis, fakat dünya genelinde asilarin yan etkileri ise merak konusu olmustu. Asinin vuruldugu yerde kizariklik, sislik ve agri ile asi sonrasi yorgunluk, ates, bas ve eklem agrilari en yaygin yan etkiler olarak gösterilirken asilarin, yan etki göstermedigi bireyler üzerinde etkili olup olmadigi sorusu gündeme gelmisti.
Kaynak: İHA