Rusya BM Temsilcisi Nebenzya Açiklamasi 'Rusya, Ukraynali Sabotajcilar Tarafindan Saldiriya Ugradi'

Rusya Birlesmis Milletler (BM) Temsilcisi Vasily Nebenzya, Rus askerlerinin Ukrayna’daki nükleer tesise saldirdigini yalanlayarak, "Rusya, Ukraynali sabotajcilar tarafindan saldiriya ugradi" dedi.

Rusya BM Temsilcisi Nebenzya Açiklamasi 'Rusya, Ukraynali Sabotajcilar Tarafindan Saldiriya Ugradi'


Birlesmis Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali’ne düzenlenen saldirinin ardindan bugün acil toplanti düzenledi.

BM Güvenlik Konseyi’nde nükleer saldiriya yönelik açiklama yapan Rusya BM Temsilcisi Vasily Nebenzya, Rus askerlerinin Ukrayna’daki nükleer tesise saldirdigini yalanlayarak, "Bugünkü toplantida Rus birliklerinin Zaporijya nükleer santraline nasil saldirdigina dair yalanlar duyduk. Bu toplanti, Ukrayna’nin Ukrayna’da olup bitenlerle ilgili yapay histeriyi yeniden alevlendirme girisimidir. Bu konuda yapilan açiklamalar tamamen yalandir” dedi.



Nebenzya, bölgenin 28 Subat’ta Rus ordusu tarafindan alindigini iddia ederek, "Zaporijya’nin yakinlarindaki bir Rus mobil devriyesi, Ukraynali bir sabotaj grubu tarafindan saldiriya ugradi. Ukraynali milliyetçilerin veya diger terörist güçlerin mevcut durumdan faydalanmasi engellenmelidir. Santralin güvenligini tehdit eden hiçbir sey yok. Tesis ve bölge Rus Silahli Kuvvetleri ve Ukraynali operatörler tarafindan korunuyor. Belarus ve Ukrayna halkiyla birlikte Çernobil trajedisini yasadik. Bu yüzden Ukrayna topraklarinda normal bir radyasyon seviyesi sürdürmek konusunda bir çogundan daha fazla biz ilgileniyoruz" ifadelerini kullandi.

ABD: "Nükleer tesisler, bu çatismanin bir parçasi olamaz"

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, "Rusya’nin saldirisi Avrupa’nin en büyük nükleer gücünü riske atti. Rusya’nin Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali’ne saldirisi inanilmaz derecede pervasiz ve tehlikeliydi. Avrupa ve dünyadaki vatandaslarin güvenliklerini tehdit etti, nükleer tesisler bu çatismanin bir parçasi olamaz. Rusya Devlet Baskani Putin, bu çilginligi derhal durdurmali” dedi.



"Saldiri uluslararasi insani hukuka aykiridir"

BM Güvenlik Konseyi üst düzey yetkilisi Rosemary DiCarlo da Rusya’nin Ukrayna nükleer santraline saldirisinin uluslararasi insani hukuka aykiri oldugunu söyleyerek, "Ukrayna’nin sinirlarina saygi gösterilmelidir. Bu karmasayi sadece diplomasi durdurabilir. Rusya bu saldirilara sol vermelidir" dedi.

Kaynak: İHA