G7'den Ortak Bildiri Açiklamasi 'Rus Saldirganligina Yanit Olarak Ciddi Yaptirimlar Uygulamaya Devam Edecegiz'

Rusya’nin Ukrayna’ya baslattigi askeri harekatin ardindan G7 ülkeleri tarafindan yayinlanan ortak bildiride, “Rus saldirganligina yanit olarak daha ciddi yaptirimlar uygulamaya devam edecegiz” ifadeleri yer aldi.

G7'den Ortak Bildiri Açiklamasi 'Rus Saldirganligina Yanit Olarak Ciddi Yaptirimlar Uygulamaya Devam Edecegiz'


Rusya’nin Ukrayna’ya baslattigi askeri harekatin 9’ncu gününde de saldirilar devam ederken G7 ülkeleri ortak bildiri yayinladi. Kanada, Fransa, Almanya, Italya, Japonya, Birlesik Krallik ve ABD G7 Disisleri Bakanlari ve Avrupa Birligi Yüksek Temsilcisi tarafindan yayinlanan bildiride, “Rusya’nin Ukrayna’ya baslattigi nedensiz ve haksiz savasini derinden kinadigimizi yineliyoruz. Rusya, sivil nüfusa ve sivil altyapiya ciddi ölçüden zarar veren Ukrayna’ya yönelik devam eden saldirisini derhal durdurmali ve askeri güçlerini derhal geri çekmelidir. Ukrayna’da hayatini kaybedenlerin ailelerine bassagligi diliyoruz. Bu en zor zamanda Ukrayna’ya, özgürce seçilmis hükümetine ve cesur halkina sarsilmaz destegimizin altini çiziyor ve onlara daha fazla yardim etmeye hazir oldugumuzu tekrar dile getiriyoruz” denildi.

"UKRAYNA HALKININ IHTIYAÇLARI ARTTIKÇA INSANI DESTEGI ARTIRMAYI TAAHHÜT EDIYORUZ"

Rusya’nin, Ukraynali sivillere, okullar ve hastanelere de dahil olmak üzere sivil altyapiya yönelik saldirilarinin kinandigi açiklamada, “Rusya’yi uluslararasi insan haklari hukukuna uygun olarak davranmaya çagiriyoruz. Ukrayna ve BM insani yardim kuruluslarina, tibbi personele ve sivil toplum yardim saglayicilarina, Ukrayna topraklarinda acil ihtiyaci olan insanlara güvenli, hizli ve engelsiz erisim saglanmalidir. Insani yardim erisimine iliskin bir düzenlemenin duyurulmasini önemli bir ilk adim olarak kabul ediyoruz. Bunun güvenilir ve hizli bir sekilde uygulanmasi gerekecektir. Rusya’nin saldirganligi nedeniyle Ukrayna halkinin ihtiyaçlari arttikça insani destegi artirmayi taahhüt ediyoruz. Rusya’yi, özellikle Ukrayna’nin nükleer santrallerinin bulundugu bölgede saldirilarini durdurmaya çagiriyoruz. Barisçil amaçlara yönelik nükleer tesislere yönelik herhangi bir silahli saldiri ve tehdit, uluslararasi hukuk ilkelerinin ihlalini teskil eder” ifadeleri yer aldi.

“BASKAN PUTIN, HÜKÜMETI VE DESTEKÇILERI, BU YAPTIRIMLARIN EKONOMIK VE SOSYAL SONUÇLARININ TÜM SORUMLULUGUNU TASIYOR”

Rusya’nin uluslararasi baris ve güvenligin temel ilkelerini ve uluslararasi hukuku açikça ihlal etmesinin yanitsiz kalmadigi vurgulanan açiklamada, “Birkaç tur genis kapsamli ekonomik ve mali yaptirimlar uyguladik. Belarus’taki Lukashenka rejimi tarafindan saglanan Rus saldirganligina yanit olarak daha ciddi yaptirimlar uygulamaya devam edecegiz.

Rusya ve Belarus’a uygulanan agir yaptirimlarin, Baskan Putin’in Ukrayna’ya karsi baslattigi nedensiz ve haksiz savasin bir sonucu ve açik tepkisi oldugunu Rus ve Belarus halkina açikça belirtmek istiyoruz. Baskan Putin, hükümeti ve destekçileri ve Lukashenka rejimi, bu yaptirimlarin ekonomik ve sosyal sonuçlarinin tüm sorumlulugunu tasiyor.

Rus Hükümeti ve ona bagli medya ve vekillerinin Ukrayna’ya karsi askeri saldirganligini desteklemek için yaygin olarak dezenformasyon kullanmasini kiniyoruz. Ukrayna’nin egemenligine, bagimsizligina, birligine ve toprak bütünlügüne destegimizi ve bagliligimizi yineliyoruz. Rusya’nin yenilenen saldirganligiyla elde edilen herhangi bir sözde statü degisikliginin taninmayacaginin da altini çiziyoruz” denildi.

Kaynak: İHA