BAIB Baskani Çavusoglu Açiklamasi 'Bölgesel Ihracat Rakami 420 Milyon Dolara Yaklasti'

BAIB Baskani Ümit Mirza Çavusoglu, bölgede ihracatin geçen yila oranla büyük artis gösterdigini söyleyerek, toplam ihracatin 420 milyon dolara yakin gerçeklestigini belirtti. Rusya ile iliskilerde sorun olmadigini belirten Çavusoglu, yasakli ürün ve kota uygulamalarinin kalkacagini düsündüklerini söyledi.

BAIB Baskani Çavusoglu Açiklamasi 'Bölgesel Ihracat Rakami 420 Milyon Dolara Yaklasti'
Bati Akdeniz Ihracatçilar Birligi (BAIB), bölgesel ihracat hakkinda bilgi vermek ve Subat ayi ihracat rakamlarini açiklamak için Burdur’da basin mensuplariyla bir araya geldi. Düzenlenen etkinlikte BAIB Yönetim Kurulu Baskani Ümit Mirza Çavusoglu, konusmalarinin ardindan basin mensuplarinin sorularini yanitladi. Bölgesel ihracatta artis oldugunu dile getiren Baskan Çavusoglu, geçen yilin ayni dönemine göre çok ciddi artislar yasadiklarini kaydetti.

Bölgesel ihracat rakamlarini açiklayan Baskan Çavusoglu, Subat ayi toplam ihracatin 420 milyon dolara yakin gerçeklestigini söyledi.



“Rusya ile iliskilerde sorun yok”

Rusya ile iliskilerde bir sorun olmadigini belirten Baskan Çavusoglu, “Rusya ile görüsmelerimiz devam ediyor. Burada bizim önceligimiz Ukrayna’da yasayan insanlarimizdi. Ihracatçilarimizin pek çogunun orada sirketleri, personelleri veya kendileri vardi. Öncellikle onlari saglikla yurda getirmek için mücadele ettik ve bunu büyük çogunlukla basardik” dedi.

Bölgeye giden araçlarin bir kismina el konuldugu ve yagmalandigini belirten Baskan Çavusoglu, bu araç ve ürünler için Kredi Garanti Fonu’ndan destek talebinde bulunduklarini söyledi.

Üreticilerin Ukrayna’dan alacaklari oldugunu söylen BAIB Baskani Çavusoglu, “Çok net rakam çikaramiyoruz ama toplam ihracatimizin yüzde 10’unun üzerinde bir alacagimizin oldugunu tahmin ediyoruz. Üreticimizin herhangi bir magduriyet yasamamasi için Kredi Garanti Fonu’ndan (KGF) bir talebimiz söz konusu” ifadelerini kullandi.

“Tüm yasaklarin kalkacagini düsünüyoruz”

Rusya’ya gönderilemeyen nar ve biber gibi yasakli ve kotasi bulunan ürünler oldugunu vurgulayan Baskan Çavusoglu, “Rusya ile ilgili biber ve nar gibi yasakli ürünlerimiz var. Onun haricinde ciddi bir domates kotasi var. Kotanin hemen hemen sonuna geldik. Aylardir Rusya ile bu yasaklarin kalkmasi ve kotanin kalkmasi için mücadele ediyoruz. Ocak ayi itibariyle ciddi yol almistik. Bununla ilgili olumlu sinyaller aliyorduk. Bu savas sebebiyle de olsa gerek su anda tamamen yasaklarin kalkacagina dair duyumlar aldik. Bu resmi olmamakla beraber tüm yasaklarin kalkacagini düsünüyoruz. Resmi açiklamanin çok kisa sürede açiklanacagini düsünüyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA