Prof. Dr. Osman Bektas, Dogu Karadeniz Bölgesinde Deprem Riskine Dikkat Çekti

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektas, Dogu Karadeniz Bölgesi’nde afetle ilgili hep sel ve heyelanlarin hatirlandigini belirterek oysa bölgenin deprem riskiyle karsi karsiya oldugunu söyledi.

Prof. Dr. Osman Bektas, Dogu Karadeniz Bölgesinde Deprem Riskine Dikkat Çekti
Olabilecek olan bir deprem Dogu Karadeniz kusaginda sahil kesiminde kayaç türüne bagli olarak büyütme özelligi oldugunu bu da bölgenin bir diger risk faktörü olduguna dikkat çeken Bektas, 2019 yilinda çikan deprem yönetmenligine göre, Dogu Karadeniz kusaginda Trabzon’un deprem tehlikesinin 2, Rize’nin ise üç kat arttigini söyledi.



Genelde Dogu Karadeniz Bölgesinde deprem olmaz; diye bir algi oldugunu bu algiyi degistirmemiz gerektigini hatirlatan Bektas, “Arsa talebi sadece dere yataklarinda olmuyor. Arsa talebini karsilamak için denizleri doldurmaya çalisiyoruz. Karadeniz sahiline baktiginiz zaman dolgu üzerinde hastaneler, futbol sahalari var diger stratejik yapilar var. Haliyle ister istemez denizden yer kazanma bugün sadece Türkiye’de uygulanan olay degil bütün dünyada yapilan bir sey. Burada önemli faktör su; dolguyu dünya standartlarina göre yapmamiz lazim ki üzerinde bulunan yapinin güvenligi açisindan, sahil eskiden burasi bir deprem bölgesi degildi diye bir anlayis vardi. Bu anlayis bugün hala devam ediyor. Dolguyu yapiyorsunuz ama; dolgu ayni zamanda bir deprem kusagi üzerinde. Dolayisiyla yapilan dolgularin ve onun üzerindeki binalarinda depreme karsi dayanikli olmasi gerekir. Bir diger önemli sorun, 2019 yilinda çikan deprem yönetmenligi Dogu Karadeniz kusaginda Trabzon’un deprem tehlikesinin 2 kat, Rize’nin üç kat arttigini ortaya koydu. Halbuki daha önce Dogu Karadeniz Bölgesinde deprem olmaz diye bir algi vardi bu algiyi degistirmemiz lazim. Gelecek kusaklari teminat altina almamiz için muhakkak suretle gerek dolgulari gerek sahildeki yapilari deprem kusagina uygun sekilde dizayn etmemiz lazim veya yapmamiz gerekir” diye konustu.



Depremden hiç bahsedilmiyor

Dogu Karadeniz Bölgesinin afetle ilgili sel ve heyelanlarla hatirlandigini kaydeden Bektas, “Dogu Karadeniz Bölgesinde daha önceleri afetleri siraladigimiz zaman birinci sirada heyelanlar ikinci sirada seller geliyordu dogrudur. Ancak depremden hiç bahsedilmiyordu. Oysa artik bugün en önemli konulardan biri ortaya çikiyor çünkü deprem ayni zamanda Dogu Karadeniz sahilinde büyütme özelligine sahiptir. Yani olabilecek olan bir deprem Dogu Karadeniz kusaginda sahil kesiminde kayaç türüne bagli olarak büyütme özelligi var. Bu da bölgenin bir diger risk faktörüdür. Dogal afetlerle birlikte yasamak için bilinçli olmamiz lazim. Çikardigimiz yasalari önce devletin kendi uygulamasi lazim daha sonra vatandaslarin da bu sekilde bilinçli bir sekilde davranmasi gerekir” dedi.

Kaynak: İHA