Bayburt'ta Ramazan Öncesi Bakirlar Kalaylaniyor

Bayburt’ta bakir, kalay isiyle ugrasan 66 yasindaki Hanefi Sarikaya, 11 yasinda çirak olarak basladigi meslegini 55 yildir sürdürüyor. Yarim asirdir bakiri parlatarak geçimini saglayip, 4 çocugunu büyüten Sarikaya, “Ömrüm yettikçe bu meslegi yasatmaya devam edecegim” dedi.

Bayburt'ta Ramazan Öncesi Bakirlar Kalaylaniyor
Ramazan ayina az bir süre kala bakir kap, tencere ve kazanlar kalaya götürülürken son yillarda bu gelenek artik neredeyse unutuldu. 11 yasinda Zühtü Kurt ustasindan meslegini ögrendigini söyleyen Sarikaya, “1967 yilinda bu ise çirak olarak basladim ve o yildan beri bu meslege devam ediyorum. Rahmetli Zühtü Kurt ustamdi benim, ondan meslegimi ögrendim, sag olsun ustam bizleri zanaatkâr etti, biz de ögrendiklerimizi yasatarak, bugünlere getirdik” seklinde konustu.

Bakirci ustasi olarak Bayburt’ta iki kisiden biri oldugunu ifade eden Sarikaya, “Eski ustalardan, bakircilardan çok arkadaslarimiz, ustalarimiz vardi hepsi vefat etti. O yüzden pek bakirci ustasi kalmadi. Su an iki arkadas kaldik bu isi yapan biri Mehmet Öztürk, biri de Hanefi Sarikaya. Ikimizde bu isi devam ettiriyor, meslegi yasatmaya çalisiyoruz” diye konustu.



“Bizden sonra bu isi yapacak kimse yok, ömrüm yettikçe bu meslegi devam ettirecegim”

Bakircilik meslegine ilginin azaldigini dile getiren Sarikaya, arkadasi Mehmet ve kendisinden sonra bu meslegi kimsenin sürdürmeyecegine dikkat çekerek, “Bakir, kalay isinde bir ara çok ciddi düsüsler yasandi ama son 3 yilda ilgi yine artti. Il disindaki ve yurtdisindaki gurbetçiler anne-babalarinin hatiralarini yasatmak istedikleri için bakir kaplarini, tencerelerini, kazanlarini getirerek kalaylattirmak istiyorlar. O yüzden 3-4 senedir, özellikle yaz aylarinin basinda çok yogun oluyor islerimiz. Bizden sonra bu isi yapacak usta kalmadi, çirak yetistiremiyoruz. Çünkü kimse çalismiyor, hevesi yok. Benim oglum var mesela bu ise heves etmiyor, heves etse yapar ama farkli iste çalisiyor. Ömrüm yettikçe bu isi ben devam ettirecegim” dedi.



“Herkes esnaf olamaz, esnaf olmak kolay is degil”

Esnaflik isinin zor ve zahmetli bir is olduguna deginen Sarikaya, “Bazi esnaf arkadaslarima diyorum ki müsterilerin malzemesini aldiginizda hemen yapin, müsteriyi bekletmeyin hos olmuyor, ben bu ise bir esnaf olarak karsiyim. Ben bir is aldigimda müsteriye su gün, su saatte gelin alin diyorum. Olmasi gereken bu çünkü. Her adam esnaf olamaz, esnaf olmak öyle kolay is degil, esnaf dedigin sözünün sahibi olacak” ifadelerini kullandi. Öte yandan 2021 yilinin Eylül ayinda ‘yilin ahisi’ seçilen Sarikaya, meslegine gösterilen duyarliliktan dolayi kendisine destek veren herkese tesekkürlerini iletti.
Kaynak: İHA