Dogu Karadeniz'den Rusya'ya Yapilan Ihracatta Yüzde 34 Düsüs Yasandi

Dogu Karadeniz Bölgesi’nden Ocak-Subat döneminde 237,4 milyon dolar ihracat gerçeklestigi belirtildi.

Dogu Karadeniz Bölgesi’ndeki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüshane illerinden 2022 yili ilk 2 ayinda toplamda 237 milyon 388 bin 585 dolar tutarinda ihracat gerçeklesti. Ocak-Subat döneminde bölgeden gerçeklesen ihracatin 179 milyon 916 bin 289 dolari Trabzon’dan, 33 milyon 399 bin 212 dolari Rize’den, 12 milyon 678 bin 27 dolari Gümüshane’den ve 11 milyon 395 bin 57 dolari ise Artvin’den gerçeklesti.

Trabzon’dan gerçeklestirilen 179 milyon 916 bin 289 dolar tutarindaki ihracatla Karadeniz Bölgesi’ndeki 18 il arasinda en fazla ihracat gerçeklestiren il olarak ilk sirada yer aldi. 2022’nin ilk 2 ayinda Dogu Karadeniz Bölgesi’nden en fazla ihracat gerçeklestirilen sektörler 122 milyon 587 bin 888 dolar ile findik, 39 milyon 828 bin 476 dolar ile madencilik ürünleri, 34 milyon 472 bin 739 dolar ile yas meyve sebze ürünleri, 5 milyon 816 bin 985 dolar ile otomotiv endüstrisi ve 5 milyon 696 bin 237 dolar ile su ürünleri ve hayvancilik mamulleri olarak siralandi.

Dogu Karadeniz Bölgesi’nden 2022 yili Ocak-Subat döneminde 102 farkli ülkeye ihracat yapilirken, en fazla ihracat yapilan ilk 5 ülke ise sirasiyla; Italya, Rusya Federasyonu, Almanya, Çin Halk Cumhuriyeti ve Gürcistan oldu. Bu ülkelerden Almanya’ya yapilan ihracatta yüzde 87, Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapilan ihracatta yüzde 70 ve Gürcistan’a yapilan ihracatta ise yüzde 59 oraninda artis yasandi. Rusya Federasyonu’na yapilan ihracatta ise yüzde 34 oraninda düsüs yasandi.

“Rusya’ya yapilan ihracatin daha da düsecegi endisesini tasiyoruz”

Dogu Karadeniz Ihracatçilar Birligi Yönetim Kurulu Baskani Saffet Kalyoncu, Rusya Federasyonu’na yapilan ihracatin daha da düsecegi endisesini tasidiklarini belirterek, “2022 yilini Covid-19 pandemisinin baskilandigi ve buna bagli olarak da global piyasalara bu durumun olumlu olarak yansiyarak küresel ticaret hacmini artiracagi bir yil olarak ümit eder iken, Subat 2022 ayi son haftalarinda Rusya ve Ukrayna arasinda ortaya çikan gerilim, ihracatçilar olarak ümitlerimizi törpülemistir. En büyük temennimiz her seyin çok çok üstünde olan ve en öncelik verdigimiz insan hayatinin ve refahinin ön plana alinarak iki taraf açisindan da bu çatismanin son bulmasidir. Içinde bulundugumuz çagda tüm ülke politikacilarinin yöneticilerinin güç kavgalarini ön plana almalari yerine en öncelikli hedeflerinin insan refahini en üst düzeye çikaracak, tüm politikalarinin insan refahini en doruk noktalara ulastiracak politikalara odaklanmalari tüm insanlarin en büyük temennisidir. Ortaçag döneminden kalma bir zihniyet olan güç kavgalarinin yol açtigi çatismalar sonucu insanlarin ölmesi, can kayiplari yasanmasi hiçbir ülkeye bir kazanim saglamayacaktir. Bundan dolayi Rusya ve Ukrayna arasinda yasanmakta olan ve bizleri derinden üzen bu çatismanin bir an önce son bulmasi biz küresel ticaretin aktörleri olan ihracatçilarin en büyük temennisidir. Bizler ihracatçilar olarak tüm ülkelerde adil bir ticaret ortaminda çalismak istiyoruz. Tüm insanligin refah içinde yasamini idame ettirecegi ortam için ihtiyaç duyulan tüm tüketim ürünlerini dünyanin tüm pazarlarina sorunsuz bir sekilde ulastirmak istiyoruz” dedi.



“Rusya ve Ukrayna bölgemizin önde gelen pazarlari arasinda”

Rusya ve Ukrayna arasinda yasanmakta olan bu çatismanin Dogu Karadeniz Bölgesi ihracatini önemli derecede olumsuz olarak etkileyecegini dile getiren Kalyoncu, “Çünkü her iki ülke de bölgemizin önde gelen pazarlari arasinda yer almakta idi. Birçok ihracatçimizin ürün sevk ettigi bu pazarlarda halen tasitlari kalmis olup, gönderilen ürünlerin parasinin tahsilinde sorunlar yasanmaktadir. Maalesef bu durumun önümüzdeki aylarda da devam edecegi endisesini tasimaktayiz. Bu vesile ile en büyük temennimiz bu çatismanin daha fazla can kayiplari yasanmamasi açisindan bir an önce son bulmasidir. Yasanan bu olumsuz ortamdan büyük magduriyete düsen ihracatçimiz için hükümetimizden talebimiz; Rusya ve Ukrayna’dan tahsilatlarin yapilamamasi nedeniyle çek ve ödemelerini yapamayan, vadesi gelen kredilerin ödemelerini yapamayan ihracatçimiza çok hizli bir sekilde destek olunmasi, çek ödemeleri ve kredi geri ödemelerinin en az 1 yil uzatilmasidir. Bu durumu firsata dönüstürmek isteyen bir kisim bankalar, Rusya ve Ukrayna arasindaki bu gerilimi bahane edip vadesi gelmeyen kredilerin tahsili için firmalara baski yapmalari hukuksuzluguna da bir an önce çözüm bulunmasi adina Hazine ve Maliye Bakanimizdan yardim istirham ediyoruz. Ayrica zor dönemde firsatçilik yapmaya çalisan bu kabil bankalarinda çok agir bir sekilde cezalandirilmasini talep ediyoruz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA