Karadenizli Balikçilardan Sezon Degerlendirmesi

1 Eylül’de baslayan balik av sezonu, 15 Nisan’da sona erecek. Karadeniz’de sonuna yaklastiklari av sezonunu degerlendiren balikçilarin umudu sonraki sezonlarda.

Karadenizli Balikçilardan Sezon Degerlendirmesi
Av sezonu basinda palamuttan verim alamayan balikçilar, verim aldiklari dönemde de mazota gelen zam ile limanlara demirledi. Yilbasi sonrasi avlanmanin durma noktasina geldigini dile getiren balikçilar, "Umudumuz seneye" dedi.



“Yilbasinda sezon bitti”

Sinoplu balikçi Namik Ünlü, “2021-2022 av sezonunun iyi geçmedi. Ekonomik krizden nasibimizi aldik, akaryakitimiz yüzde 200’ün üzerinde maliyet bindi. Palamut hiç olmadi, hamsi de Karadeniz’de 1 buçuk avcilik oldu yani yilbasinda sezon bitti diyelim. Avcilik istedigimiz gibi geçmedi, çogu arkadasimiz bagladi. Biz de suan bagliyiz. Önümüzdeki sezonlara bakacagiz ama en büyük belimizi büken yakit. Gemilerdeki makinalar büyük, gecede yeri geliyor 4 ton mazot yakiyoruz o da 80-100 bin TL yapiyor. Bu sartlarda denize nasil çikacagiz kara kara düsünüyoruz” dedi.



“Balikçilarin tek derdi mazot”

Balikçi Ismail Deger, “Sezona güzel baslandigi söylenemez. Balikçi teknelerimizde ilk etapta palamut olmadi. Teknelerin tek umudu denizden balik çikacak ki para kazansinlar, çalisanlara para versinler. Bu sene pek umdugumuz gibi gitmedi. Pek bolluk olmadi bu sene, insallah seneye olur. Bundan 2-3 ay önce normal sartlarda tezgahlarda sattigimiz balik biraz ucuzdu. Fakat mazota gelen zamdan sonra balikçi tekneleri denize çikmamaya basladi.

Mazot pahali, denize açilamiyorlar. Denizden getirdikleri 1 kasa balik önceden 300 TL ise simdi oldu 500 TL. Ondan asagi da veremiyorlar, yetmiyor. Daha sonra az da olsa tezgahlarda balik olsun, vatandaslar balik yesin dedik. Ama tezgahlara da bu fiyat olarak yüksek yansidi. Vatandas da hakli 20 TL’ye yedigi mezgidi su anda 40 TL’ye yiyor. Bu sene güzel bir sezon geçtigini söyleyemeyiz. Insallah önümüzdeki yil her sey düzelir, mazot ucuzlar. Biz balikçilarin tek derdi mazot” seklinde konustu.

Kaynak: İHA