Zelenskiy Açiklamasi 'Ruble Yakinda Rusya'da Kiloyla Satilacak'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy halka seslenis konusmasinda, Rusya’nin Ukrayna’ya düzenledigi saldirilarda büyük kayiplar verdigini ve Rus ekonomisinin giderek kötülesecegini belirtti. Zelenskiy ayrica, Mariupol’u geri almak için tanklara ihtiyaçlarinin oldugunu bildirerek, ABD’li ve Avrupali partnerleri ile bu konulari masaya yatirildigini duyurdu.

Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik baslattigi isgal 32 gündür devam ederken, Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy günlük halka seslenis konusmasinda, savasin son durumunu ve Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilarini degerlendirdi. Zelenskiy yaptigi açiklamada, ülkesine saldiran Rus isgalcilerin cevaplarini aldigini belirterek, "Bugün Slavutiç kentinde isgalcilere karsi protesto düzenlendi ve isgalciler cevabini aldi. Isgalcilere hiçbir sey yardim etmeyecek. Televizyonlarda bizim kanallarimizi kapatip Rus kanallarina baglanmaniz, Rus rublesi dagitmaniz da yardimci olmayacak. Ruble yakinda Rusya’da kiloyla satilacak. Rus ordusuna tek bir cevap olacak o da nefret. Bundan dolayi köyde yasayan vatandaslarimiz topraklarimiza düsen pilotlari çiplak elleriyle esir aliyorlar. Rus teknik araçlarini köylülerimiz traktörle aliyor askerlerimize teslim ediyor. Polonya Cumhurbaskani Andrzej Duda ile bugün Polonya’ya gelen Ukraynalilar hakkinda ve ortak güvenlik konularinda görüstüm. Ukrayna için uçaklar, tanklar, roket ve gemi imha silahlari. Bunlar partnerlerimizde var. Sadece Ukrayna’nin özgürlügü için degil, Avrupa’nin da özgürlügü için gerekli. Bugün Duda ile görüstükten sonra Mariupol savunuculari kahramanlarla görüstüm. Onlarla her zaman iletisim halindeyim. Hepsine minnettarim. Bu kenti savunuyorlar" ifadelerini kullandi.

"Rus diliyle problemimiz yok"

Konusmasinda, Rusça konusmakta ve Rus dili ile bir problem yasamadiklarini aktaran Zelenskiy, "Biz onlarla Rusça konustuk. Çünkü Ukrayna’da dil problemimiz hiç olmadi. Simdi Rus isgalciler, bu problemi siz olusturuyorsunuz. Çünkü Rus dili sizlerle, patlamalarla ve cinayetlerle aniliyor. Siz, bizim insanlarimizi göçe zorluyorsunuz. Siz, bizim Belediye Baskanlarimizi, göstericilerimizi esir aliyorsunuz. Sizler baris içindeki kentleri yok ediyorsunuz" dedi.

"Mariupol’u yeteri miktarda tank olmadan geri almak mümkün degil"

Konusmasinda, yeteri miktarda tank olmadan isgal altindaki Mariupol’u geri alamayacaklarinin altini çizen Zelenskiy, silah konusuna iliskin Ukraynali temsilcilerin diger ülkelerle görüsmeler gerçeklestirdigini kaydetti.

Zelenskiy, "Temsilcilerimiz bugün Polonya’da ABD’li partnerlerimizle görüstü. Ukrayna, Rus roketlerini imha edemiyor. Mariupol’u yeteri miktarda tank olmadan geri almak mümkün degil. Bunu Ukraynali savunucularimiz, ABD ve Avrupali partnerlerimiz biliyor. Bazi Rus tanklarini ele geçirdik. Ukrayna’nin pozisyonu duyulmali. Üstelik sadece bizim degil, tüm Avrupa’nin pozisyonu. Bulgaristan Cumhurbaskani Rumen Radev ile de görüstüm. Katar’in baskenti Doha’da bir foruma katildim. Bu sadece Islam dünyasi için önem arz eden bir görüsme degildi. Dünyanin birçok ülkesi için önemliydi. Biz yalanin karsisinda tüm dünya ile savasiyoruz. Isgalciler tarihi hata yaptilar. Rus ordusu evleri bombalayip sivil vatandaslari öldürüyor. Her seyi yok etmek için emirler aliyorlar. Bunlari kimse unutmayacak, sorumluluk tasiyacaklar. Yasasin Ukrayna" ifadelerini kaydetti.

Kaynak: İHA