Reel Kesim Güven Endeksi 1,3 Puan Azaldi

2022 yili Mart ayinda RKGE, bir önceki aya göre 1,3 puan azalarak 108,5 seviyesinde gerçeklesti.

Reel Kesim Güven Endeksi 1,3 Puan Azaldi


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB), 2022 yili Mart ayi Iktisadi Yönelim Istatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi verisini paylasti. 2022 yili Mart ayinda Iktisadi Yönelim Anketi sonuçlari, imalat sanayinde faaliyet gösteren bin 761 is yerinin yanitlarinin agirliklandirilip toplulastirilmasiyla elde edilerek degerlendirildi.

2022 yili Mart ayinda RKGE, bir önceki aya göre 1,3 puan azalarak 108,5 seviyesinde gerçeklesmistir. Endeksi olusturan anket sorularina ait yayilma endeksleri incelendiginde, mevcut toplam siparis miktari, son üç aydaki toplam siparis miktari ve sabit sermaye yatirim harcamasina iliskin degerlendirmeler endeksi artis yönünde etkilerken, genel gidisat, gelecek üç aydaki ihracat siparis miktari, mevcut mamul mal stoku ve gelecek üç aydaki üretim hacmine iliskin degerlendirmeler endeksi azalis yönünde etkiledi. Gelecek üç aydaki toplam istihdama iliskin degerlendirmeler ise bir önceki ay seviyesinde gerçeklesti.

Mevsimsellikten arindirilmis reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) bir önceki aya göre 1,7 puan azalarak 108,2 seviyesinde gerçeklesti.

Son üç aya yönelik degerlendirmelerde, üretim hacmi ve ihracat siparis miktarinda artis bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayifladigi görüldü.

Iç piyasa siparis miktarinda ise azalis bildirenler lehine olan seyrin artis bildirenler lehine döndügü gözlendi.

Mevcut toplam siparislerin mevsim normallerinin altinda oldugu yönündeki degerlendirmelerin zayiflayarak devam ettigi, mevcut mamul mal stoklari seviyesinin mevsim normallerinin üstünde oldugu yönündeki degerlendirmelerin ise güçlendigi gözlendi.

Gelecek üç aya yönelik degerlendirmelerde, üretim hacmi ve ihracat siparis miktarinda bir önceki ayda artis bekleyenler lehine olan seyrin zayifladigi, iç piyasa siparis miktarinda ise artis bekleyenler lehine olan seyrin güçlendigi görüldü.

Gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatirim harcamasina iliskin artis yönlü beklentilerin güçlendigi, gelecek üç aydaki istihdama iliskin artis yönlü beklentilerin ise bir önceki ay seviyesinde gerçeklestigi gözlendi.

Ortalama birim maliyetlerde, gelecek üç ayda artis olacagini bekleyenler ve son üç ayda artis oldugunu bildirenler lehine olan seyrin güçlendigi görüldü.

Gelecek üç aydaki satis fiyatina iliskin artis yönlü beklentilerin de güçlendigi gözlenmektedir. Gelecek on iki aylik dönem sonu itibariyla yillik ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 5,8 puan artarak yüzde 54,8 seviyesinde gerçeklesti.

Içinde bulundugu sanayi dalindaki genel gidisat konusunda, bir önceki aya kiyasla daha iyimser oldugunu belirtenlerin orani yüzde 7,0‘a, ayni kaldigini belirtenlerin orani yüzde 65,2‘ye gerilerken, daha kötümser oldugunu belirtenlerin orani yüzde 27,8’e yükseldi.
Kaynak: İHA