Emine Erdogan, Belçika Kraliyet Kütüphanesi'ni Ziyaret Etti

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan, Belçika Kraliyet Kütüphanesi’ne Osmanli Devleti’nin Belçika’yi tanima belgesinin replikasini hediye etti.

Emine Erdogan, Belçika Kraliyet Kütüphanesi'ni Ziyaret Etti


NATO Olaganüstü Devlet ve Hükümet Baskanlari Zirvesi’ne katilmak üzere Belçika’nin baskenti Brüksel’e gelen Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a eslik eden esi Emine Erdogan, Belçika Kraliyet Kütüphanesini ziyaret etti. Emine Erdogan’i kütüphaneye gelisinde Türkiye’nin NATO Daimi Temsilcisi Basat Öztürk’ün esi Sule Öztürk, Kraliyet Kütüphanesi Operasyonel Direktörü Sophie Vandepontseele ile kütüphane içindeki Burgonya Dükleri Koleksiyonu’nun yer aldigi bölümün küratörü Ann Kelders karsiladi.

Kelders, kütüphane gezisi sirasinda Erdogan’a, dönemin en iyi el yazmasi eserlerinin yer aldigi Burgonya Dükleri Sergisi’ne iliskin bilgi verdi.

Emine Erdogan, daha sonra Türk ve Osmanli eserlerinin yer aldigi "Nadir Eserler" bölümünü gezerek yetkililerden bilgi aldi.

2. Mahmud’un Belçika’nin taninmasi emri

Emine Erdogan, Belçika Kraliyet Kütüphanesi’ne, asli Cumhurbaskanligi Devlet Arsivleri Baskanliginda muhafaza edilen, Osmanli Devleti’nin Belçika’yi tanima belgesinin replikasini hediye etti.

Osmanli padisahi 2. Mahmud’un el yazisi ile kaleme aldigi emrin yer aldigi belge için Emine Erdogan’a tesekkür eden kütüphane yetkilileri, belgeyi kütüphanenin en güzide yerinde sergileyeceklerini söyledi.



Sultan 2. Mahmud’un Osmanli vezirine hitaben kaleme aldigi emirde, "Vezirim. Gönderdigin yazi ve tercüme görülmüs ve konusu malumum olmustur. Bu meselede bir seyi tasdik etmek baska, antlasma yapmak baskadir. Özellikle Belçika hükümetinin tasdik konusu besinci derecede oldugundan görüsülüp onaylandigi gibi tasdik edildigine dair bir adet resmi yazi örnegi bana gönderilip arz edildikten sonra Belçika elçisine gönderilsin" ifadeleri yer aliyor.

Belçika Kraliyet Kütüphanesi’ne ayrica Emine Erdogan tarafindan Türk Mutfagi kitabi hediye edildi, Cumhurbaskanligi Millet Kütüphanesi tarafindan bazilari el yazmasi 70 kitap bagislandi. Emine Erdogan, kütüphanedeki Türkçe el yazma eserlerin sayisinin artirilmasi ve Türk vatandaslarin da yararlanabilmesi için Türkçe sesli rehber uygulamasinin hayata geçirilmesini önerdi.
Kaynak: İHA