Baskan Münevver Altin Açiklamasi 'Epilepsi Hastalari Ne Engelli Ne Saglikli Görülüyor'

Kütahya MS ve Epilepsi ile Yasam Dernegi Baskani Münevver Altin, epilepsi hastalarinin is bulmakta zorlandigini ifade etti.

Baskan Münevver Altin Açiklamasi 'Epilepsi Hastalari Ne Engelli Ne Saglikli Görülüyor'
Altin, dünyada 26 mart tarihinin Epilepsi Günü olarak belirlendigini kaydeden, "Epilepsi, toplumun yanlis önyargilari nedeniyle de bu hastalarin yasam kaliteleri daha da düsmektedir. Düsük ekonomik gelir düzeyine sahip ülkelerde hastalarin yüzde 80’i tedaviye ulasamamaktadir. Ülkemizde ise epileptik nöbetlerin tam olarak taninamamasi, epileptik çocugu olan anne babalarin ötekilestirildikleri için çocuklarini gizleme, sosyal hayattan uzak tutma çabalari hem bu çocuklarin tedavilerini engellemekte hem de egitim alma is sahibi olma, aile kurmalarina engel olmaktadir. Oysa biliyoruz ki epilepsi hastaligi tek bir antiepileptikle bile büyük oranda tedavi edilebilir, bu hastalar günlük hayatlarini iyi bir sekilde sürdürmekle kalmaz, hatta sanat, bilim, yöneticilik gibi önemli alanlarda büyük basarilar elde edebilirler" diye konustu.



"Biz farkindalik istiyoruz"

Sara hastaligi olarak da bilinen epilepsinin, kisa süreli bir beyin fonksiyon bozuklugu oldugunu söyleyen Münevver Altin, "Epilepsi alaninda, hastaligin nedenlerine yönelik ve tedavi amaçli çalismalar sürdürülmektedir. Gelistirilen yeni ilaçlar cerrahi ve yeni girisimsel yöntemlerle klasik ilaç tedavisine cevap vermeyen epilepsi hastalarinin tedavisi basariyla yapilabilmektedir. Sara hastaligi olarak da bilinen epilepsi, kisa süreli bir beyin fonksiyon bozuklugudur ve beyin hücrelerinde geçici anormal bir elektrik aktivitesinin yayilmasi sonucu ortaya çikar. Epilepsi hastalarinin tani konulmadan önce devlet isinde çalisiyor olmasi büyük avantaj ve sans herhangi bir iste çalismayan hastaya Epilepsi tanisi konuldugunda ise hiçbir sekilde devlet tarafindan istihdam edilemiyor. Epilepsi tanisi konulan hastalar, sinavlari geçseler bile saglik kurulundan saglikli olduklarina dair rapor alamiyorlar. Ancak diger taraftan da engelli olarak kabul edilmedikleri için de engelli statüsünde ise giremiyorlar. Dernek olarak devletten en büyük beklentimizin Saglik Degerlendirme Tüzügü’ne ilave edilmeli. Bunun yapilmasi halinde hastalarin daha rahat is bulabilecekler. Hastalarin için de ögretmen, avukat, mimar, mühendis, hemsire, yüksekokul mezunu ve daha bir çok alanda katli saglayabilecek çok sayida bireyler bulunuyor. Biz farkindalik istiyoruz. Içlerindeki verdikleri savasi tam olarak anlamanizi beklemiyorum ama en azindan anlamaya çalisin, böylece onlara destek verebilirsiniz" ifadelerini kullandi. (EFE-)
Kaynak: İHA