Zelenskiy Açiklamasi 'Bu Hafta G7, NATO Ve AB Zirvelerinde Yeni Yaptirimlar Için Çalisacagiz'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, bu hafta gerçeklesecek olan G7, NATO ve Avrupa Birligi (AB) zirvelerinde Rusya’ya yeni yaptirimlar uygulanmasi için çalisacaklarini duyurdu.

Rusya’nin Ukrayna’yi isgali 28 gündür devam ederken, Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy yaptigi halka seslenis konusmasinda, Rusya’nin saldirilarina karsilik kendilerine destek olan ülkeler ile temaslara devam ettigini kaydetti.

Sabah saatlerinde Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa Francis ile görüstügünü belirten Zelenskiy, Papa’ya Ukrayna için çabalari ve dualari için tesekkür ettigini belirtti.

Ögle saatlerinde Italya meclisinde konustugunu hatirlatan Zelenskiy, "Italya’yi Rusya’ya ve rejimine karsi yaptirimlari güçlendirmeye çagirdim" ifadelerini kullandi. Bu hafta için G7, NATO ve Avrupa Birligi (AB) zirvelerinin gerçeklesecegini hatirlatan Zelenskiy, bu toplantilarda Rusya’ya karsi yeni yaptirimlar hedeflediklerine de dikkat çekerek, "Bu hafta G7, NATO ve AB zirvelerinde yeni yaptirimlar için çalisacagiz" ifadelerin kaydetti.

Slovakya Cumhurbaskani Zuzana Caputova ile AB toplantisinin yani sira isbirligi ve güvenlik konularini ele aldiklarini aktaran Zelenskiy, Kanada Basbakani Justin Trudeau ile de önemli bir görüsme yaptiginin da altini çizerek, "Bu haftaki NATO ve G7 zirveleri öncesinde pozisyonlarimizi belirlemeye devam ediyoruz. Justin Trudeau bizi destekleyecek" dedi.

"Yemek yok, su yok, ilaç yok"

Konusmasinda, bugün Ukrayna’daki sivil tahliyelerden ve yasanan olumsuzluklardan bahseden Zelenskiy, "Bugün itibariyle Mariupol kentinde insanlik disi kosullarda yasayan 100 bin kisi var. Yemek yok, su yok, ilaç yok. Sürekli bombardiman altindalar. Bir haftadan fazla bir süredir Mariupol sakinleri için düzenli insani koridorlar açmaya çalisiyoruz. Ve ne yazik ki neredeyse tüm girisimlerimiz Rus isgalciler tarafindan bombardiman veya kasitli terör yoluyla engelleniyor. Bugün, insani yardim hatlarinin biri isgalciler tarafindan basitçe ele geçirildi. Mangus yolundaki mutabik kalinan yolda yardim ekipleri ve otobüs soförleri gözaltina alindi. Tüm zorluklara ragmen bugün Mariupol’de 7 bin 266 kisi kurtarildi. Temsilcilerimiz Kiev, Harkov, Zaporijya ve Luhansk bölgelerinde insani koridorlar üzerinde anlasmaya çalisiyor. Ukrayna için insani yardim malzemelerine yardim edebilecek ve yardim etmek isteyen herkes için hat olusturulmasi. Sadece son iki haftada ülkemize 100 bin tondan fazla insani yardim ulasti" bilgilerini açikladi.

Kaynak: İHA