TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik Açiklamasi

Türkiye Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, zirai meteorolojinin tarim ve hayvancilik için son derece önemli oldugunu ve tüm çiftçi ve yetistiricilerin hava tahminlerine özel ilgi duymalari gerektigini bildirdi.

TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik Açiklamasi
TÜDKIYEB Genel Baskani Çelik, "23 Mart Dünya Meteoroloji Günü" dolayisiyla yaptigi açiklamada, Ilk kez 1961 yilinda kutlanan Dünya Meteoroloji Günü’nün amacinin insanlari iklim degisikliklerine ve doga olaylarina dikkat çekmek oldugunu belirterek “Günümüzde meteoroloji olarak hava durumu bilgisine verilmesi gereken önem gün geçtikçe artmaktadir. Hele de söz konusu tarim ve hayvancilik olunca meteorolojik olaylarin önemi daha da artmaktadir. Nitekim tarimsal üretimde verim ve kalitenin yükseltilmesi için en son teknolojiler kullanilsa bile adeta üstü açik fabrika olan tarim sektörü meteorolojik olaylardan en fazla etkilenen sektör konumundadir. Özellikle iklimsel degisikliklerin neden oldugu dogal afet olarak da adlandirabilecegimiz sira disi meteorolojik olaylarin sayilarinin artmasi, gerek bitkisel üretim gerekse de hayvansal üretimde verim ve kalite kayiplariyla sonuçlanmakta ve birim maliyetlerin yükselmesine neden olmaktadir. Bu da çiftçi ve yetistiricilerimiz için hiç arzu etmedigimiz bir durumdur” ifadelerine yer verdi.

Çelik, önlenmesi mümkün olmayan ve son yillarda giderek artan meteorolojik olaylarin tarimsal alanlarda büyük zararlar meydana getirdigini belirterek, “Bu durum tarimsal faaliyetlerin hemen her asamasinda meteorolojik verilerden yetistiricilerimizin haberdar edilmesi, bilgilerin paylasilmasi ve desteklenmesini gündeme getirmistir. Iklim ve hava olaylari konusunda gerekli bilgilerin paylasilmasiyla, tarimsal ürünlerde olusan olumsuz hava sartlari zarari en aza indirilmis olacaktir. Çiftçi ve yetistiricilerimiz meteorolojik olaylari aninda takip ederek muhtemel zararlarinin önüne geçebilecektir” dedi.

Genel Baskan Çelik, Meteoroloji Genel Müdürlügünün tarimsal faaliyetler açisindan da çok önemli bir görevi yerine getirdigine vurgu yaparak, “Genel Müdürlügümüzün hava tahmin olaylarinda yüzde 92 oraninda isabet kaydettigi bilgisine sahibiz. Bu oranin yüksek seviyede olmasi tarimsal faaliyetler açisindan da çok önemlidir. Bu nedenle Meteoroloji Genel Müdürlügünün yaptigi çalismalar, hava olaylarina karsi çiftçi ve yetistiricilerimizin zamaninda gerekli tedbirleri almasi açisindan büyük bir sanstir. Bu sansi çok iyi degerlendirmemiz gerekir. Sonuç olarak büyük ekonomik kayiplara neden olabilecek meteorolojik risklerin tarimda olusturacagi zararlarin önlenmesi veya en aza indirilmesi ülkemiz tarim ve hayvanciligina arti deger katacaktir” degerlendirmesini yapti.

Çelik, Meteoroloji Genel Müdürlügünün isabetli tahminler ve zamaninda yaptigi uyarilarla tarim ve hayvanciliga önemli hizmetlerde bulundugunu ifade ederek, Meteoroloji Genel Müdürlügünün ve çalisanlarinin 23 Mart Dünya Meteoroloji Gününü kutladi ve çalismalarinda basarilar diledi.
Kaynak: İHA