Tayvan Lideri Tsai Ing-Wen, Japonya'nin Eski Basbakani Abe Ile Görüstü

Tayvan lideri Tsai Ing-wen, Japonya’nin eski Basbakani Shinzo Abe ile bir video konferans görüsmesi gerçeklestirdi. Yapilan bu görüsmede Tayvan Lideri Ing-wen, Abe’ye Japonya’nin liderlik ettigi ticaret paktina Tayvan’in da alinmasina destek bekledikleri mesajini iletti.

Tayvan Lideri Tsai Ing-Wen, Japonya'nin Eski Basbakani Abe Ile Görüstü
Tayvan Baskanlik Sarayi tarafindan yapilan açiklamada, Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile Japonya’nin eski Basbakani Shinzo Abe’nin bir video konferans görüsmesi gerçeklestirdigi ifade edildi. Açiklamada, yapilan bu görüsmede Ing-wen’in Abe’ye Japonya’nin liderlik ettigi ticaret paktina Tayvan’in da alinmasina destek bekledikleri mesajini ilettigini belirten Baskanlik Sarayi, görüsmede Tayvan’in Trans-Pasifik Birlikteligi için Kapsam ve Gelisim (CPTPP) Anlasmasi’na yaptigi basvurunun degerlendirmesinin de yapildigini kaydetti.

Baskanlik Sarayi Sözcüsü Xavier Chang yaptigi açiklamada, Ing-wen ile Abe arasindaki 30 dakika süren görüsmede ayrica korona virüs (Covid-19) salgini ve dogal afetlerle mücadele gibi konularinda masaya yatirildigini aktardi.

Tayvan Lideri Ing-wen Japonya’dan destek istedi

Baskanlik Sarayi, ikili görüsmenin konularindan birinin de Tayvan’in Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) ve Uluslararasi Sivil Havacilik organizasyonuna katilmasinin önünün açilmasi oldugunu belirtti.

Görüsme sirasinda Ing-wen’in, Abe’ye Japonya’dan destek beklediklerini ilettigi ifade edildi. Görüsmenin ardindan sosyal medya hesabi üzerinden açiklamada bulunan Abe, Tayvan bogazindaki statükonun korunmasina destek olduklarinin altini çizerken, Çin ve Tayvan arasindaki politik duruma iliskin bir yorumda bulunmadi.

Öte yandan Tayvan’da yapilan bir ankette, Tayvanlilarin yüzde 43,1’inin bir Çin saldirisi ihtimalinde Japonya’nin Tayvan’a yardim edecegine inandigi ifade edildi.
Kaynak: İHA