Minik Halime Babasinin Karacigeriyle Hayata Tutundu

Daha 15 aylikken karin sisligi ile baslayan saglik sorunlarinin karaciger nakline götürdügü Halime Das’a (6), babasi Süleyman Das (34) sifa oldu. 2,5 yasindayken babasindan karaciger dokusu nakledilen Halime yasitlarina yetisirken, Prof. Dr. Murat Kiliç, “Halime, nadir görülen glikojen depo hastaligi yüzünden karaciger nakli olmak zorunda kaldi. Degisen karacigeriyle saglik buldu” dedi.

Minik Halime Babasinin Karacigeriyle Hayata Tutundu
Balikesir’in Burhaniye Ilçesi’nde yasayan ev hanimi Nagihan Das (29) ile esnaf Süleyman Das’in iki kizindan küçügü olan Halime, 8 Temmuz 2016’da dünyaya geldi. Abla Sümeyye Das’dan (10) sonra ikinci kizlarini da kucaklayan çiftin sevinçleri Halime’de saglik sorunlari bas göstermeye baslayinca üzüntüye dönüstü. Halime’de görülen ilk önemli belirti karin sisligi oldu. Arkasindan bronsit tanisi koyulan, bunlar yetmezmis gibi bir de kolu kirilan minik Halime doktorlarla, hastanelerle tanisti. Halime için önce Balikesir, ardindan Izmir’de sifa arayislari basladi.



Babadan alinan karaciger dokusu minik kizina basariyla nakledildi

Ilk olarak karaciger dalak büyümesi tanisi koyulan Halime, bir ay hematoloji uzmanlari tarafindan tedavi altina alindi. Halime’ye diyet uygulanirken, yagsiz pisirilen yemeklere yurt disindan getirilen özel bir yag eklenmesine ragmen sonuç alinamadi. Uzmanlar tarafindan, siroz nedeniyle Halime’nin karacigerinin bir an önce degistirilmesi gerektigi söylendi ve bunun üzerine Das ailesi nakil için Izmir Kent Hastanesi’ne basvurdu. Yapilan tetkikler sonucunda baba Süleyman Das’in uygun verici oldugu saptandi. 2 Ocak 2019 tarihinde baba Das’dan alinan karaciger dokusu o tarihte henüz 2,5 yasinda olan minik kizi Halime’ye basariyla nakledildi.

“Babasindan yapilan nakille Halime saglikli karacigere kavustu”

Izmir Kent Hastanesi Karaciger Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü Kurucu Baskani Prof. Dr. Murat Kiliç ile Doç. Dr. Cahit Yilmaz, Opr. Dr. Kamil Kiliç, Opr. Dr. Rasim Farajov, Opr. Dr. Zaza Lakobadze, Doç. Dr. Mert Akan ve Uzm. Dr. Alihan Pirim’den olusan ekip basarili bir nakil islemi gerçeklestirirken, Prof. Dr. Murat Kiliç, Halime’yi nakle götüren nedenleri söyle anlatti: “Halime’ye koyulan tani Glikojen depo tip 4 hastaligiydi. Glikojen depo hastaliklari, glikojen metabolizmasindaki enzimlerden birinin kalitsal eksikliginden ötürü normal veya anormal yapida glikojen birikimiyle karakterize bir hastaliklar grubudur. Bu enzim karacigerde olan bir enzim ve anormal yapidaki glikojen özellikle karaciger ve kalpte birikip hasar yaratarak, karaciger sirozu ve kalp yetmezligine neden olur. Bu tür hastalar genellikle erken çocuklukta yani 5-10 yas arasinda kaybedilir. Halime’de de bu hastalik siroza yol açmisti. Babasindan yapilan nakille Halime saglikli karacigere kavustu. Hastaneye kontrol için gelip gidiyor. Gayet saglikli ve yasitlarina yetismis durumda.”

“Kizima can asisi oldugum için dünyanin en mutlu babasiyim”

Kizina yeni bir hayatin kapilarini açtigi için çok mutlu oldugunu ifade eden baba Süleyman Das, “Halime’nin ilk saglik sorunlari basladiginda karsimiza bir nakli tablosu çikacagini bilmiyorduk. Nakil için Kent’e gelmeden önce çok uzun süre tani koyulamadi. Doktorlar da biz de çok çaresiz kaldik. Çok sükür ki kizimiz elimizden kayip gitmeden nakil oldu, sagligina kavustu. Kizimiz yasitlarina yetisip saglikla büyürken, bize de mutluluklarin en büyügünü yasatiyor. Ben de kizima can asisi oldugum için dünyanin en mutlu babasiyim. Kizimizin sagligina kavusmasi için çaba gösteren tüm hekimlere, saglik çalisanlarina çok tesekkür ediyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA