Kremlin Sözcüsü Peskov Açiklamasi 'Ülke Varligina Tehdit Olursa Nükleere Basvurulabilir'

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nin nükleer silah kullanip kullanmayacagi ile ilgili soruya Rusya’nin varligina bir tehdit olusmasi durumunda basvurabileceklerini söyledi.

Kremlin Sözcüsü Peskov Açiklamasi 'Ülke Varligina Tehdit Olursa Nükleere Basvurulabilir'
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD merkezli CNN televizyonunda Christiane Amanpour’a Ukrayna’daki Rus operasyonlari ve gündeme iliskin röportaj verdi. Röportajin en önemli sorusu Amanpour tarafindan, Rusya’nin nükleer silah kullanip kullanmayacagi yönünde oldu. Kendilerine yönelik hiçbir tehdidi göz ardi etmeyeceklerini ima eden Peskov, “Ülke varligina tehdit olursa nükleere basvurulabilir” dedi.

Rusya’nin Ukrayna’daki askeri operasyonlarinin gerekçelerini siralayan Peskov, “Operasyonun ana hedefi, Ukrayna’nin silahsizlandirilmasi, Ukrayna’nin tarafsiz bir ülke olmasi, milliyetçi gruplardan arinmasi, 2014 yilinda Rusya’ya katilan Kirim’in, Rusya’nin bir parçasi oldugunun kabullenilmesi, Luhansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetleri’nin bagimsiz ülke olarak taninmasi” ifadelerini kullandi.

“Kimse Ukrayna’daki operasyonlarin birkaç gün sürecegini planlamadi”

Operasyonlarin bastan hedeflendigi dogrultuda mi yürüdügü sorusunu yanitlayan Peskov, “Özel harekat kesinlikle önceden belirlenen planlara ve görevlere uygun olarak ilerliyor. En basindan beri kimse Ukrayna’daki operasyonlarin birkaç gün sürecegini planlamadi. Bu ciddi hedefleri olan ciddi bir operasyon” ifadelerini kullandi.

Operasyonlarin amacina ulasip ulasmadigiyla ilgili tekrarlanan soruya cevap veren Peskov, “Henüz degil. Hala süren özel bir askeri operasyondan bahsediyoruz” dedi.



“Milliyetçi gruplar sivil nüfusu canli kalkan olarak kullaniyor”

Rusya’nin sivillere yönelik bir saldirisinin bulunmadigini fakat Ukraynali milliyetçi gruplarin sivilleri canli kalkan olarak kullandigini savunan Peskov, “Stratejik hedef, Mariupol’de konuslanmis milliyetçi birimlerden temizlemek. Milliyetçi gruplar sivil nüfusu canli kalkan olarak kullaniyor. Ordumuza ates etmezseniz, onlari öldürmeye çalismazsaniz size kimse dokunamaz. Ordumuzla isbirligi yapan Ukraynalilar var. Can kaybindan kaçinmak isteyen ve ordumuzla temas halinde olan Ukraynalilar var” dedi.

Ukrayna’ya askeri operasyonlarina baslamadan önce Rus askeri istihbarat bilgilerine göre Ukrayna birliklerinin Donbass’a saldirmak için hazirlik yaptigini ve bu dogrultuda operasyon karari aldiklarindan bahseden Peskov, “Ukrayna’nin Donbass’a karsi bir saldiriya asla hazirlanmayacagini umuyorduk ayrica Normandiya Formatinda ilerleme olacagini düsünüyorduk. Birkaç gün içinde, askeri uzmanlarimizin raporlarina göre Ukrayna’nin Donbass’a karsi bir saldiri baslatma niyetinde oldugunu kesin olarak tespit ettik. Bir saldirinin hazirlandigina yönünde kesin isaretler vardi” ifadelerini kullandi.

Ukrayna’ya operasyon karari vermeden önce batili ülkelerle diyalog kurmak istediklerini fakat Batililar tarafindan karsilik bulamadiklarini söyleyen Peskov, “Baskan Putin’in niyeti, dünyanin endiselerimizi dinlemesini ve anlamasini saglamakti. On yillardir endiselerimizi dünyaya, Avrupa’ya ve ABD’ye iletmeye çalistik ama kimse dinlemedi” dedi.

Kaynak: İHA