Almanya'nin Saglik Çalisani Ihtiyaci Artiyor

Avrupa Is Gücü Piyasasi raporu, yasanan pandemi sürecinin de etkisi ile Almanya’da saglik çalisani ihtiyacinin arttigini ve özellikle Hemsirelik alaninda kariyer firsatlarinin ortaya çiktigini gözler önüne seriyor.

Almanya'nin Saglik Çalisani Ihtiyaci Artiyor
Pandemi sonrasi yetismis hemsirelerini Isviçre’ye kaptiran Alman Devleti hemsire, saglik teknisyeni ve saglik personeli ihtiyacini karsilamak için istihdam projesini hayata geçirdi. Istanbul Arel Üniversitesi ve DMW Danismanlik ortakligi ile yürütülen proje kapsaminda, Türkiye’de hemsirelik meslegine sahip bireyler Almanya’da hemsire olarak istihdam edilebilecek. 2022 Yili itibariyle Istanbul Arel Üniversitesi ve DMW Danismanlik is birligi ile Türkiye’nin her yerinde hemsire olarak çalisan veya çalismayan tüm bireyler basvurabilecekler.

Proje ile ilgili degerlendirmelerde bulunan DMW Danismanlik Yönetim Kurulu Baskani Ferhat Bozçelik; “Almanya’nin geçmisten beri is gücü ve nitelikli insan kaynagi ihtiyacini komsu ülkelerden karsilayan bir istihdam politikasi vardi. Türkiye ile tarihi baglari kuvvetli olan Alman devletiyle iliskilerimiz diger ülkelerden hep farkli oldu. Özellikle tüm dünyayi etkisi altina alan pandemi sonrasi Avrupa ülkelerinde saglik politikalarinda ciddi degisiklikler oldu. Nitelikli saglik personeli ihtiyacini karsilamak isteyen Avrupa ülkeleri maalesef gözlerini Türkiye’ye çevirdi. Elbette ülkemizin insanlarinin, kendi ülkelerine hizmet etmelerini isteriz. Ancak basta Almanya olmak üzere diger Avrupa ülkelerine gitmeye karar veren vatandaslarimizin bu süreçte magdur olmasini istemeyiz. Maalesef birçok vatandasimiz bu süreçte dolandiriliyor veya yüksek meblaglar ödemek zorunda kaliyor. DMW olarak, Almanya devletinin hemsire istihdami projesinin Türkiye ayaginda bize önemli bir görev düsüyor. Bürokratik birçok engeli kaldirdigimiz bu süreçte bize an çok gelen talep yas sinirinin yükseltilmesi idi. Yogun girisimlerimizi sonucu yas siniri 40 olarak yükseltildi. Yas siniri uygulamasini insani bulmuyoruz, bu sebeple daha da yükseltilmesi için Almanya çalisma bakanligi (Bundesministerium für Arbeit und Soziales - BMAS) ile diplomatik temaslarimiz devam ediyor” dedi.

Almanya’da hemsirelik meslegini devam ettirmek isteyenlere herhangi bir ücret almadan, 2 aylik oryantasyon egitimi sonrasi istihdam edilecek sekilde yardimci olduklarini kaydeden Bozçelik; “Her Alman vatandasinin sahip oldugu tüm sosyal haklara sahip olacak sekilde hemsire olarak çalismaya devam ediyorlar. Dil, Alman Devleti’nin en kati oldugu kurallardan birisidir. Bu projede sürecin basariyla sonuçlanmasinda adaylarin yeterli dil düzeyine ulasmasi en önemli faktördür. DMW olarak bizde bu konuda adaylara destek olmak için Arel Üniversitesi Sürekli Egitim Merkezi ile egitim is birligi anlasmasi imzaladik. Arel Üniversitesi tarafindan hazirlanan müfredat ile adaylarin ister yüz yüze ister online derslerle dil düzeylerinin istenen seviyeye gelecegine inaniyoruz” diye konustu.



’Almanya’da hemsire olmak isteyenler nasil basvuracak’

Gerekli sartlari karsilayan kadin ve erkek hemsirelerin basvurulari DMW Danismanlik tarafindan alinacak. Almanca dil egitimi almak isteyenlere Istanbul Arel Üniversitesi Sürekli Egitim Merkezi (ARELSEM) tarafindan egitimler verilecek.

’Kimler faydalanabilecek’

Proje kapsaminda, B2 seviye Almanca sertifikasina sahip, 40 yasini asmamis en az lisans mezunu hemsireler, Almanya’da 8 haftalik oryantasyon egitimine tabii tutulacak. Bu egitimde;

Bölümlerine uygun olarak çalisacaklari kamu/ özel hastaneleri yetkilileri ziyaretlerine gelecek tanisacaklar.

Alman kültürü hakkinda genel bilgiler verilecek

Alman sosyal hayatinda uyulmasi gereken temel yasalar ve haklar anlatilacak.

Teknik/ Mesleki dil egitimi verilecek.

Süre sonunda sinava tabi tutulacaklar.

Egitim sonunda hemsireler, çalisacaklari kamu/ özel hastanelerde is basi yapacak. Almanya’da hemsirelik hakkinda bilgi almak isteyenler https://dmwdanismanlik.com/almanya-hemsirelik-basvurusu/ adresinden de siteyi ziyaret edebilir.

Ayrica Almanca bilmeyen hemsirelerin B2 Almanca sertifikasi almasi gerekli. Bu noktada üniversite hemsirelerin Almanca kursu almasini sagliyor. Egitimler uzaktan (online) yapilabilecek. Bu sebeple Türkiye’nin her yerinden Almanca egitimi almak isteyenler https://sem.istanbularel.edu.tr/ baglanti linkinden bilgi alabilirler.
Kaynak: İHA