ABD Savunma Bakanligi Açiklamasi 'Ukrayna'nin Saldirida Ilerledigini Görüyoruz'

ABD Savunma Bakanligi Sözcüsü John Kirby, Ukrayna’nin savunma konumundan hücum konumuna dogru ilerlemekte oldugunu belirterek, "Ukrayna’nin saldirida ilerledigini görüyoruz" dedi.

ABD Savunma Bakanligi Sözcüsü John Kirby, Rusya’nin Ukrayna’daki isgaline yönelik düzenledigi basin toplantisinda, ABD’nin Ukrayna askeri güçlerinin savunma konumundan hücum konumuna dogru ilerlemekte olduklarina dair isaretler gördügünü kaydetti.

Kirby, "Ukrayna’nin saldirida ilerledigini görüyoruz" ifadelerini kullandi. Kirby, Ukrayna’nin güneyindeki Herson kenti yakinlarindaki Ukraynalilarin "bölgeyi yeniden kazanmaya çalistiklarini" belirtti.

Kirby, "Ukraynalilar, savunmak için dogru yerler olduguna inandiklari yerleri çok akillica, çok çevik ve mantikli bir sekilde savunuyorlar. Özellikle güneyde Herson yakinlarindaki yerlerde, topraklarini yeniden kazanmaya çalistilar" dedi.

"Rusya’nin hipersonik füze kullanmasinin sebebi envanter sikintisi olabilir"

ABD Savunma Bakanligi Sözcüsü Kirby basin toplantisinda, Rusya’nin Ukrayna’da derin bir hedefi vurmak için hipersonik füze kullanmasinin envanter sikintisinin göstergesi olabilecegine dikkat çekti. ABD’nin, Rusya’nin en azindan 1 kez hipersonik füze kullandigini bildigini söyleyen Kirby yaptigi açiklamada, "Rusya bu füzeleri bir binaya karsi, nispeten yakin bir mesafede kullandi. Bunun tam olarak gerekçesinin ne oldugunu bilmek zor, fakat hassas güdümlü mühimmatlar konusunda yasadiklari envanter sorunlarina ve performans sorunlarina bagli olabilir. Bu yüzden bunun nereye gittigini görmemiz gerekecektir" ifadelerini kaydetti.

"Ukrayna hava sahasi çekismeli olmaya devam ediyor"

Kirby, Ukrayna hava sahasinin "çekismeli" olmaya devam ettigini belirterek, Ukrayna askeri güçlerinin hava sahasindaki Rusya kontrolünü engellemeye çalistigini bildirdi. Kirby, Ukraynalilarin hala uçak ve helikopterlerinin oldugunun altini çizerek, "Ukraynalilar bunu böyle yapiyorlar ve uçmaya devam ettikleri helikopterleri ve uçaklari içeren hava savunma kaynaklarini nasil siraladiklari ve kullandiklari konusunda çok yetenekliler" diyerek, Rus kuvvetlerinin hava sahasinin bazi bölgelerinde baskin oldugunu da sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA