Rusya - Japonya Arasinda Baris Antlasmasi Krizi Büyüyor

Japonya Basbakani Fumio Kishida, Rusya’nin 2. Dünya Savasi sonrasi baris antlasmasi müzakerelerini Tokyo’nun Ukrayna politikasi karsisinda askiya alma kararinin kabul edilemez oldugunu belirterek, Rusya’nin adimini siddetle protesto ettiklerini kaydetti.

Rusya’nin, Japonya ile yürütülen 2. Dünya Savasi sonrasi baris antlasmasi müzakerelerini askiya alma karari dünya gündeminde dikkat çekerken, Tokyo’dan konuya iliskin tepkili ilk açiklama geldi. Japonya Basbakani Fumio Kishida mecliste yaptigi konusmada, Moskova’nin kararina atifta bulunarak, "Rusya’nin eylemleri son derece yersiz ve kesinlikle kabul edilemez" ifadelerini kullandi. Rusya’nin adimini "siddetle protesto ettiklerini" belirten Kishida, Japonya’nin Kuzey Topraklari sorununu çözme ve bir baris anlasmasi imzalama konusundaki temel tutumunun degismedigini de sözlerine ekledi.

Rusya Disisleri Bakanligi açiklamisti

Rusya Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Japonya’nin Ukrayna isgali nedeniyle uygulanan yaptirimlar konusunda bati dünyasina katilmasi nedeniyle 2. Dünya Savasi sonrasi baris antlasmasi müzakerelerinin askiya alinacagi bildirilmisti. Bakanlik, Tokyo’nun Ukrayna politikasina atifla, "Bu sartlar altinda her iki ülke için de önemli olan bir belgenin imzalanmasi konusunda görüsme yapilmasi mümkün degildir" ifadelerine yer verilmisti. Ayrica, Japon sakinlerin Moskova’nin kontrolünde bulunan fakat Tokyo’nun üzerinde hak iddia ettigi Hokkaido açiklarindaki adalari periyodik olarak ziyaret etmelerine izin veren vizesiz giris programinin da askiya alinacagini duyuran Bakanlik, Rusya’nin tartismali adalardaki ortak ekonomik faaliyetlerden de çekilecegini belirtmisti. Bakanlik, Moskova - Tokyo arasindaki ikili iliskilerin bozulmasindan Rusya karsiti eylemleri nedeniyle Japonya’nin sorumlu tutulacagini aktarmisti.

Moskova’dan misilleme gibi karar

Rusya, Japonya’nin Kuzey Topraklari olarak adlandirdigi Kuril Adalari’nin parçasi olan 4 adayi, 2. Dünya Savasi’nin son günlerinde topraklarina katmisti. Japonya ise, 2. Dünya Savasi’nin bitiminde imzalanamayan baris anlasmasinin imzalanmasi için adalarin kendilerine geri verilmesini sart kosmustu. 24 Subat’ta Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik baslattigi isgal girisimi karsisinda Japonya’nin bati dünyasinin tarafinda yer alarak Moskova’ya sert yaptirimlar uygulamasinin ardindan Japonya-Rusya iliskilerinin gelecegi merak konusu olmustu.
Kaynak: İHA