Biden, Avrupa Ziyaretinde 3 Temel Madde Üzerine Odaklanacak

ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jack Sullivan, ABD Baskani Joe Biden’in NATO Zirvesi için yapacagi Avrupa ziyaretinde NATO liderleri ve müttefikleriyle 3 temel madde üzerine odaklanacagini ifade ederek, "Ukrayna’ya yapilacak askeri yardimin bir sonraki asamasinin görüsülecegini" açikladi.

Biden, Avrupa Ziyaretinde 3 Temel Madde Üzerine Odaklanacak
ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jack Sullivan Beyaz Saray’da yaptigi açiklamada, ABD Baskani Joe Biden’in NATO liderleriyle Ukrayna’daki savasi görüsmek için Avrupa’ya yapacagi ziyarete deginerek, “Baskan Biden, Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik vahsi isgaline yanit olarak müttefiklerimiz ve ortaklarimizla kurdugumuz inanilmaz birligi güçlendirmek ve sonraki adimlarimiza bakmak için yarin Avrupa’ya gidiyor" dedi.

Sullivan, Biden’in NATO ve Avrupali liderlerle Rusya’nin saldirganligina karsi 3 temel çabayi görüsecegini söyleyerek, "Ilk olarak, silah ve askeri teçhizat tedarik ederek Ukrayna’nin kendisini savunmasina yardim etmek, ikinci olarak müttefiklerimizle beraber Rusya’ya ciddi ve artan ekonomik maliyetler yüklemek ve üçüncü olarak, dogu kanadindaki durusumuzu güçlendirerek NATO, bati ittifaki ve müttefiklerimizi Rus saldirganliginin diger biçimlerine karsi daha dirençli hale getirmek konularina odaklandik. Baskan Biden’in Avrupa ziyareti bu 3 temel maddenin her biri için daha fazla eylemi içerecek" dedi.



"Ukrayna’ya yapilacak askeri yardimin bir sonraki asamasi görüsülecek"

Biden’in Avrupa ziyaretinde NATO lideriyle acil bir NATO zirvesine katilacagini aktaran Sullivan, Biden’in G7 liderleriyle de görüsecegini ve AB Konseyine hitap edecegini ifade etti.

Biden’in Ukrayna’ya yapilacak askeri yardimlarin bir sonraki asamasini koordine etme firsatina sahip olacagini belirten Sullivan, Biden’in liderlere Rusya’ya uygulanan mevcut yaptirimlarin agirlastirilmasi gerektigini söyleyecegini aktardi. Sullivan, "Biden, NATO kuvvetlerinin dogu kanadindaki durusunu güçlendirmek için müttefiklerle birlikte çalisacak, AB enerji güvenligini ele alacak ve Avrupa’nin Rus gazina olan bagimliligini azaltmasini görüsecek. Ukrayna’da aci çeken sivilleri rahatlatmak için koordineli bir insani müdahaleye daha fazla Amerikan katkisini açiklayacak" ifadelerini kullandi.

Sullivan, Biden’in Belçika’nin Baskenti Brüksel’den Polonya’ya gidecegini ve burada Polonya Devlet Baskani ile görüsmesine ek olarak su anda NATO topraklarini savunmaya yardim eden ABD birlikleriyle temasa geçecegini söyledi.



"Rusya amacina ulasamadi"

Rusya’nin Ukrayna’ya karsi saldirisini baslatmasindaki 3 temel amaci gerçeklestirmeyi basaramadigini söyleyen Sullivan, "Rusya, Ukrayna’ya boyun egdirmek, Rus gücünü ve prestijini artirmak, Batiyi bölmek ve zayiflatmak hedeflerine net bir sekilde ulasamadi. Ancak tam aksini basardi. Ukrayna’nin cesur vatandaslari, ülkelerini savunuyor. Rusya bu vahsi saldirisini sürdürse de Ukrayna halkinin elinden ülkelerini alamayacak" dedi.

Rus gücü ve prestijinin tükendigini, teknoloji ve savunma sektörlerinin tikandigini söyleyen Sullivan, "Rus ekonomisi güçlü yaptirimlarla sarsildi" dedi.



"Bu savas kolay ve hizli bitmeyecek"

Ukrayna’yi zor günlerin bekledigini ve bu savasin kolay ve hizli bitmeyecegini ifade eden Sullivan, “Baskan Biden, Ukrayna halkinin kendilerini savunmasina yardimci olmak, Rusya’ya yaptirimlar yüklemek ve batili müttefikleri güçlendirmek gibi müttefiklerimizle bir arada kalmamizi saglamak için Avrupa’ya seyahat ederek güçlü bir mesaj gönderecek" dedi.

Kaynak: İHA