Ukrayna Savunma Bakani Reznikov Açiklamasi 'Rusya, Mariupol'de Gerçek Bir Soykirim Eylemi Gerçeklestiriyor'

Ukrayna Savunma Bakani Oleksii Reznikov, Ingiltere Savunma Bakani Ben Wallace ile düzenledigi ortak basin toplantisinda, “Rusya Mariupol’de gerçek bir soykirim eylemi gerçeklestiriyor” dedi.

Ukrayna Savunma Bakani Reznikov Açiklamasi 'Rusya, Mariupol'de Gerçek Bir Soykirim Eylemi Gerçeklestiriyor'
Ingiltere Savunma Bakani Ben Wallace ve Ukrayna Savunma Bakani Oleksii Reznikov, Ingiltere’nin baskenti Londra’da bir araya geldi. Görüsmenin ardindan ikili ortak basin toplantisi düzenledi.

Wallace yaptigi açiklamada, "Bu, Ukrayna için hem özel hem çok zor bir zaman. Müttefikler olarak güçlü yönlerimizi göstermemizin çok önemli oldugunu düsünüyorum" dedi.

Ingiltere’nin Ukrayna’yi desteklemeye devam edecegini ifade eden Wallace, "Ingiltere ve Ukrayna 2014’ten bu yana, hatta daha öncesinde de birbirlerine yatirim yaptilar. Pes etmeyecegiz ve Ukrayna’nin ve yaptigi seçimlerin yaninda olacagiz" dedi.

Wallace, "Ukrayna, Putin’in saldirgan bir yasa disi isgalinin kurbani oldu. Ukrayna halki ve masum insanlari, sivilleri öldürmek için ayrim gözetmeksizin ates kullanan bir Rus ordusunun elinde korkunç acilar çekiyor" ifadelerini kullandi.

"Putin yenilmez oldugunu saniyordu, ancak yanildi"

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in Ukrayna konusunda yanildigini söyleyen Wallace, "Putin, Ukraynalilarin kendisini kurtarici olarak kabul edecegini varsaydi ama yanildi. Ordusunun yenilmez oldugunu saniyordu ama yanilmisti. Uluslararasi toplumun birlikte güçlü durmadigini varsayiyordu, yanildi. Simdi Putin’in yanildigini kabul etme zamani. Ukrayna’dan ayrilmasi ve Ukrayna’nin normale dönmesine yardim etmenin zamani" seklinde konustu.



"Bazi Rus askerleri Ingiltere hükümetinin sagladigi silahlarla öldürüldü"

Reznikov ise yaptigi açiklamada, "Savasin 25 günü boyunca, isgal sirasinda Ukrayna askerleri 500 tank ve bin 500’den fazla zirhli savas aracini imha etti. Bazi Rus askerleri Ingiliz hükümetinin bize sagladigi silahlarla öldürüldü. Bu silahlar Ukraynali askerlerin birçogunun hayatini kurtarmaya yardimci oldu. Ingiltere hükümetine, bizim savunma kabiliyetimizi artiran ciddi silahlar saglayan ilk ülke oldugu için tesekkür ediyoruz" dedi.



"Rusya soykirim yapiyor"

Ukrayna’daki Rus isgalinin siviller üzerindeki agir sonuçlarina dikkat çeken Reznikov, "Bu 25 günlük saldirganlikta Kremlin 150 Ukraynali çocugu öldürdü. 400’den fazla okul ve anaokulu ile 110’dan fazla hastaneyi yikti. Binlerce sivil öldürüldü. Rusya, simdi Mariupol’e karsi gerçek bir soykirim eylemi gerçeklestiriyor. Bu bir devlet terörüdür. Bu yüzden Kremlin durdurulmali, çünkü daha da ileri gidecek ve diger ülkelere saldiracak" dedi

Bakanlarin görüsmesi sonrasinda açiklama yapan Ingiltere Savunma Bakanligi, "Görüsmede Ukrayna’nin Rus saldirganligi karsisindaki direnisi ve cesareti, Ingiltere’nin süregelen silah ve insani yardim tedariki de dahil olmak üzere kararli destegi ele alindi" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA