Seçer Açiklamasi '1 Euro Bile Destek Almadik'

İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, İçel’in 2 milyon yerli nüfusunun yani sira 400 bin Suriyeli’ye de ev sahipligi yaptigini belirterek, "Defalarca Avrupa Birligi temsilcileri beni ziyaret etti. Geldiler gittiler, ekiplerimiz konustu. Sürekli alt yapi, temiz içme suyuna erisim ve diger konularda destek saglanmasi konusunda çalismalar yapildi. Üç yil geçmesine ragmen 1 Euro dahi bana destek gelmedi" dedi.

Seçer Açiklamasi '1 Euro Bile Destek Almadik'
Belçika’nin Ankara Büyükelçisi Paul Huynen ve beraberindeki heyet, İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer’i ziyaret etti. Aralarinda Belçika İçel Fahri Konsolosu Veysel Memis’in de oldugu ziyarette ticari, sosyal ve kültürel açidan ikili iliskilerin gelistirilmesi konusuldu.

Huynen, iliskilerin gelistirilebilecegini söyledi

Büyükelçi Huynen, İçel gibi gelismeye çok müsait ve önü açik bir sehirde Belçika’nin fahri konsolosunun bulunmasinin hem ekonomik hem siyasal olarak çok önemli bir tercih oldugunu belirterek, 2022 yilinin çok önemli bir yil olacagina vurgu yapti. Büyükelçi Huynen, ‘Avrupa Birligi’ne giris, ekonomik is birligi, güvenlik ve turizm, saglik güvenligi ile Türkiye’de bulunan Belçikalilar’a daha iyi hizmet verilebilmesi adina altyapinin gelistirilmesi’ konusunda 5 baslik üzerinde birlikte çalisilabilecegini ifade etti.

Baskan Seçer ise pandemi süreci ve sonrasinda dünyada tedarik zincirinde yasanan problemlerin, Çin-Amerika iliskileri ve Ortadogu’daki gelismelerin Akdeniz çanaginda bulunan İçel’in ve İçel Limani’nin ne kadar stratejik ve önemli oldugunu bir kez daha ortaya çikardigini söyledi.

Seçer, “Belçika nasil deniz ticareti lokasyonunda önemli bir yere sahipse ve kadim geçmisi varsa, İçel de ayni öneme sahip” diye konustu.

İçel’de 10 bin yillik bir tarihin ve birçok dine ait önemli degerlerin konusulabilecegine vurgu yapan Baskan Seçer, İçel’in turizm potansiyelinin de oldukça fazla oldugunu ancak turizmin gelismesine yönelik arzu edilen tesvikleri bugüne kadar saglanamadigini kaydetti.

“İçel çok güvenli bir kent. Belçikalilar burada yasamak istiyor ve çok mutlular”

Seçer, Huynen’in konusmasinda degindigi hususlara dair de görüs ve düsüncelerini paylasti. Ekonomi ve saglik konusundaki is birliginin daha makro politikalar gerektiren durumlar olduguna vurgu yapan Baskan Seçer, güvenlik konusunda ise “İçel çok güvenli bir kenttir. Onun için Belçikalilar burada yasamak istiyor ve çok mutlular” ifadelerini kullandi.

“Bizim, insanlarin kendi yurtlarina dönmelerinin alt yapisini olusturmamiz lazim”

Ortadogu’da yasanan sorunlara da deginen Baskan Seçer, “Bu konu çok derin bir konu ama burada birkaç cümleyle görüsümü de söyleyeyim. Bizim ülkemizin Suriye’yle bu sekilde bir iletisiminin ya da durumunun bizim açimizdan olumsuz oldugunu gören bir politikaciyim. Bizim orada bir an önce sulhu temin konusunda is birligi yapip, mümkünse bunu en kisa sürede gerçeklestirip insanlarin kendi yurtlarina dönmelerinin alt yapisini olusturmamiz lazim” seklinde konustu.

“Benim gelirim 2 milyon yurttasa hizmet etmek için ayrilan paydir”

İçel’de 2 milyon yerli nüfusun ve 400 bin Suriyeli’nin bulundugunu söyleyen Baskan Seçer, kendilerini sik sik ziyaret eden Avrupa Birligi temsilcilerinin oldugunu ancak bu konuda vaat edilen desteklerin yapilmadigini hatirlatarak, sunlari söyledi: “Bu 400 bin insan burada ne yiyecek, ne içecek, nerede yasayacak? Bunun altyapisini, kanalizasyonunu, temiz içme suyuna erisimini kim saglayacak? Benim gelirim 2 milyon yurttasa hizmet etmek için ayrilan paydir. 400 bin kisinin en azindan ortalama bir yasam standardinin yakalamasi için o 2 milyonun hakkindan hizmet için ayiriyorum. Burada belki de bu ziyareti en anlamli kilacak Büyükelçiden bir ricam olacak; buradan bu mesaji iletmesini kendisinden hassaten rica ediyorum. Üç yillik belediye baskaniyim; defalarca Avrupa Birligi temsilcileri beni ziyaret etti. Geldiler gittiler, ekiplerimiz konustu.

Sürekli alt yapi, temiz içme suyuna erisim ve diger konularda destek saglanmasi konusunda çalismalar yapildi. Üç yil geçmesine ragmen 1 Euro dahi bana destek gelmedi. Hiçbir zaman evrak talebi bitmiyor. Biri gidiyor, biri geliyor ve sonuç alamiyoruz. Bu konuda bu sikayeti yakin tarih öncesinde Cumhurbaskani da yapti. Buradaki tablo maalesef budur. 400 bin Suriyeli’nin yükünü bu kent çekiyor. Katki almiyor degiliz ama çok kisitli. Birlesmis Milletler Yüksek Komiserligi, Göç Örgütü, Alman Isbirligi Teskilati; rakamsal olarak çok önemli seyler degil."
Kaynak: İHA