Egeli Ihracatçilar Aydin'da Bulustu, Ihracatin Yol Haritasi Çizildi

Egeli ihracatçilar, yüksek ihracat potansiyeli ile önemli illerden olan Aydin’da bir araya gelirken, gerçeklestirilen toplantida Aydin Ihracatinin Yildizlari ödülleri de sahiplerini buldu.

Egeli Ihracatçilar Aydin'da Bulustu, Ihracatin Yol Haritasi Çizildi


Ege Ihracatçi Birlikleri (EIB) koordinesinde düzenlenen Ege Ihracat Bulusmalari’nin ikinci toplantisi Aydin’da gerçeklestirildi.

Aydin Ticaret Borsasi ev sahipliginde gerçeklestirilen toplantida Aydin’in ve Ege Bölgesi’nin ihracat stratejisi, katma degerli ihracatin artirilmasina yönelik degerlendirmeler yapilirken ihracatin yol haritasi belirlendi. Egeli ihracatçilarin Aydin’da bir araya geldigi toplantida ihracatin önündeki sorunlar gündeme tasindi. Toplantiya ev sahipligi yapan Aydin Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Fevzi Çondur, Aydin’in ihracat potansiyeline dikkat çekerek, katma degerinin artirilmasina yönelik çalismalarin yapilmasina ve üreticilere verilen desteklerin yeniden yapilandirilmasi gerektigine dikkat çekti.

Aydin’in tarim potansiyeli açisindan ilk 5 ilden bir tanesi oldugunu ifade eden Aydin Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Fevzi Çondur; “Tarimda ciddi söz sahibi bir iliz. Bazi ürünlerde birinciligimiz de var. Ilimizde 3 milyon 600 bin dekar alanda tarimsal üretim yapilmaktadir. Ilimiz, yaglik zeytinde 229 bin ton, incirde 180 bin ton, kestanede 24 bin ton, çilekte 66 bin ton, arpada 204 bin ton ile üretimde lider konumda, pamukta ise 270 bin ton, enginarda 8 bin 360 ton, bugdayda 63 bin ton ile ikinci sirada yer almaktadir. Ürün bazinda sikintilarimiz mevcut. Zeytinyaginda bazi sikintilarimiz var. Sikintilar yasiyoruz, çünkü destekleme miktarlari hemen hemen 10 yildir ayni. 80 kurus bir destekleme aliyoruz. Nedense zeytinyagi desteklemesi bir türlü Avrupa Birligi seviyelerine ulasmadi. AB’de bu rakam kilogramda 1,2 Euro civarinda. Biliyorsunuz yine üretimde lider oldugumuz gibi agaç sayisinda da Türkiye’de en fazla zeytin agaci Aydin’da mevcut. Desteklerin yeniden yapilandirilmasini talep ediyoruz sektör olarak. Bu tüm ürünler için geçerli su anda. Ülkemiz pandemi kosullarina ragmen 2021 yilinda 225 milyar dolarlik ihracat gerçeklestirildi ve Aydin da bu ihracata 1 milyar 26 milyon liralik katki sagladi. Ilimizde gerçeklesen tarimsal ürün ihracati ise 2021 yili için 241 milyon Dolar’dir. Potansiyelimiz bu rakamlarin daha üzerindedir. Ancak birçok ürünümüz Izmir gümrük çikisli oldugu için Aydin ihracat rakamlarina yansimamaktadir. Bu rakamlarin da önümüzdeki günlerde artmasini temenni ediyoruz. Ilimiz tarimsal ürünlerinin ihracat rakamlarina baktigimizda ise ülkemize yaklasik olarak kuru incirde 86 milyon dolar, zeytinde 25 milyon dolar, çam fistiginda 27 milyon dolar, kuru kayisida 27 milyon dolarlik bir döviz girdisi saglamistir. Kuru incir için ihracatta da hedefimiz olan ton basina 10 bin dolara sinirina ulasiriz. Sadece Türkiye’de degil dünyada üretim lideriyiz. Bu kiymetli ürüne katma deger saglamak da öncelikli olarak ihracatçilarimizin görevi. Üretici ve tüccar olarak da biz elimizden geleni yapmaya haziriz” diyerek Ege Ihracat Bulusmalari Aydin Toplantisi’nin verimli geçmesini temenni etti.

Türkiye’de ilk ihracat ürününün Aydin’dan çiktigini hatirlatan Ege Ihracatçi Birlikleri (EIB) Koordinatör Baskani Jak Eskinazi ise “Aydin’in ihracati 2021 yilinda 1 milyar 26 milyon dolara yükseldi. Aydinli bütün paydaslarimizi tebrik ediyorum. Kisa sürede bu ihracatin ikiye katlanmasini ümit ediyoruz, hem tarimin hem sanayinin sehri Aydin’da böyle bir potansiyel var. Türkiye’de ihracatin basladigi yer Izmir, ancak ihracatta ilk ürün Aydin’in inciridir. Ülkemizde kurulan ilk Ihracatçi Birligi, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi’ydi. Ayni zamanda bildiginiz gibi, Türkiye’de ilk demiryolu Izmir-Aydin arasinda yapilmistir. Bunun nedeni de Aydin incirinin, pamugunun limana erismesi içindi. Bugün ise baktigimizda madencilikten otomotive kuru meyveye kadar birçok sektörümüz Aydin ilimizin ihracatinda ön siralarda. Ege Ihracatçi Birlikleri olarak 2021 yilinda 16 milyar 325 milyon dolarlik ihracata imza attik. Bunda Aydinli üreticilerimizin, sanayicilerimizin de çok büyük emegi var. Onun için Ege’deki bu potansiyeli ihmal etmeyelim ve bu potansiyeli arttiralim. Iklimlendirme, maden, otomotiv sektörlerinde öncü, sürdürülebilirlige yatirim yapan firmalarimizdan 6’si Aydin’dandi. Aydinli ihracatin yildizlarinin daha da artmasini temenni ediyoruz. Ayni zamanda bugün Aydin ihracatinin yariya yakinini gerçeklestiren ilk 5 firmamiza Aydin Ihracatinin Yildizlarinin Ödül Töreni ile ödüllerini verecegiz. Firmalarimizi kutluyoruz” dedi.

Konusmalarin ardindan Ege Ihracatçi Birlikleri (EIB) Koordinatör Baskani Jak Eskinazi ve Aydin Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Fevzi Çondur, 2021 yilinda Aydin’da en çok ihracat yapan 5 firmaya Aydin Ihracatinin Yildizlari ödülünü takdim ederken Aydin’in Nazilli ilçesinde faaliyet gösteren Ugur Sogutma, Aydin’in Ihracat Sampiyonu oldu.

Ilki Izmir’de gerçeklestirilen toplantilar, Manisa, Mugla, Balikesir, Afyon ve Usak illerinde de devam edecek.
Kaynak: İHA