AK Parti Sözcüsü Çelik Açiklamasi 'Barisin Yegane Zemini Diplomasi Olacaktir'

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, ”Türkiye tarafindan açilan diplomatik hattin herkes için umut oldugunu gösteriyor. Dünya, diplomasi zeminine güçlü destek vermek seklindeki tarihi firsatlari kaçirdilar. Cumhurbaskanimizin ortaya koydugu diplomatik durus, herkes tarafindan takdir ediliyor. Barisin yegane zemini diplomasi olacaktir” dedi.

AK Parti Sözcüsü Çelik Açiklamasi 'Barisin Yegane Zemini Diplomasi Olacaktir'
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MYK toplantisi devam ederken açiklamalarda bulundu. Nevruzun müjdeler getirmesi temennisinde bulunan Çelik, ”Bugün 21 Mart nevruz baslangici, Nevruz Bayrami. Dünyanin içinden geçtigi bu zor süreçte nevruzun müjdesi daha çok sagligi ve barisi getirir diyerek Nevruz Bayrami’ni kutluyoruz” dedi.



“Terör konusunda net bir tavriniz yoksa bu demokratik mekanizmalarin, demokratik süreçlerin istismari anlamina geliyor”

Diyarbakir anneleri ile ilgili konusan Çelik, ” Diyarbakir annelerine bütün MYK’mizin selamlarini iletiyorum. CHP Genel Baskaninin ziyaret etmemesini elestirmistim. Bazi CHP Sözcüsü arkadaslarimiz annelerle görüsme oldugunu, bizim dogru bilgi vermedigimizi söylediler. Bizim verdigimiz bilgi dogru, kendilerinin yaptigi degerlendirme yanlis. Iki anne ile yapilan görüsmeyi Diyarbakir anneleriyle görüsme gibi sunmuslardir. Annelerin yaptigi açiklamaya bakilinca bizim degerlendirmemizin dogru oldugu, onlarin degerlendirmesinin yanlis oldugu anlasiliyor. Niçin annelerin ayagina gidilemiyor, vicdan nöbetine destek verilemiyor. Terör konusunda net bir tavriniz yoksa bu demokratik mekanizmalarin, demokratik süreçlerin istismari anlamina geliyor” dedi.

Yaslilar konusunda farkindaligin önemli olduguna deginen Çelik, ”Bu farkindalik hepimiz için çok önemli. Devletimiz bütün imkanlariyla yaslilarimizin yanlarinda olmaya çalisti. Hükümetlerimiz döneminde yaslilara dönük pek çok düzenleme hayata geçirildi. Geçmisimizle gelecegimiz arasinda hikmetli köprüleri onlar sayesinde kuruyoruz. Yaslanma vizyon belgesi onlarin haklarinin güçlendirilmesi, garanti altina alinmasi bakimindan yol göstericidir. 2016 yilinda yasli destek programi kapsaminda evde gündüz bakim hizmeti akabilecekleri düzenlemeleri hayata geçirmistik. Bu siyasetimiz güçlü bir sekilde devam ediyor” diye konustu.



“Islamofobi ile mücadele dünya sistemini ilgilendiren bir konu haline geldi”

BM Genel Kurulu’nun 15 Mart’i Uluslararasi Islamofobi ile Mücadele Günü kabul etmesinin önem tasidigini kaydeden Çelik, ”15 Mart günü bundan sonrasinda çok daha önemli bir gün olacak. Islamofobi, Islam düsmanligiyla mücadele günü olarak kayda geçti. Uzun zamandir takip ettigimiz bir gelismeydi. Islamofobi ile mücadele dünya sistemini ilgilendiren bir konu haline geldi. Islam Isbirligi Teskilati’nda alinan karardan sonra Türkiye pek çok paydasla birlikte bunun BM kararina dönüsmesi için gayret sarf ediyordu. Bunun altinin doldurulmasi, güçlü yasalarla desteklenmesi bütün dünyada takipçisi olacagimiz bir süreç olacak. Demokrasi ve hukuk düsmanligi yapiyorlar, onun altina göçmen ve yabanci düsmanligi yerlestiriyorlar” açiklamasinda bulundu.

“Bundan sonra da eser siyaseti dedigimiz güçlü siyaset devam edecek”

Çanakkale Zaferi’nin yil dönümünde 1915 Çanakkale Köprüsü’nün hizmete açildigini kaydeden Çelik, “1915 Çanakkale Köprüsü, AK Parti’nin eser siyasetinde önemli sembol bir taçtir. Türkiye’nin ne kadar büyük projelere imza atabildigini bir kere daha görmüs olduk. Bundan sonra da eser siyaseti dedigimiz güçlü siyaset devam edecek. Hayatlarinda hiçbir ise imza atmamis olanlar, sadece bir takim krizlere imza atmis olanlarin bu eser siyasetine düsmanlik etmesine, gölgeye düsürmeye çalismasina sahitlik ettik” dedi.

Suudi Arabistan’daki saldirilara tepki gösteren Çelik, ”Suudi Arabistan saldirisini kiniyoruz. Kardes Suudi Arabistan’in yaninda oldugumuzu ifade etmek isterim. Suudi Arabistan’a yapilan bu tip saldiri ve eylemler organize bir sekilde terörü yogunlastirmak, terör eylemleriyle daha çok kaos olusturmak için yapilan eylemlerdir” seklinde konustu.

Yunanistan’da Osmanli dönemine ait Müslüman mezarliginin tahrip edilmesine de deginen Çelik, ”Yunanistan makamlarinin Osmanli eserlerine ve Müslüman Türk toplumuna dönük daha hassas olunmasi gerektigini ifade ediyoruz” dedi.



“En büyük arzumuz kalici ateskesin ortaya çikmasi, baris anlasmasinin imzalanmasi”

MYK toplantisinin önemli bir gündem maddesinin de Rusya-Ukrayna krizi oldugunu belirten Çelik, “Önümüzdeki günlerde Hollanda Basbakani Türkiye’ye gelecek. NATO Zirvesi için cumhurbaskanimizin ziyareti gerçeklesecek. Cumhurbaskanimiz hem Zelenski, hem Putin ile görüsmeye devam ediyor. 35 liderle 38 görüsme gerçeklestirdi. Türkiye’nin yürüttügü politikanin güvenilir politika oldugunu herkes ifade ediyor. Herkes tarafindan takdir edilen bir durumda. En büyük arzumuz kalici ateskesin ortaya çikmasi, baris anlasmasinin imzalanmasi. 6 madde konusuluyor, 3-4 maddede taraflarin yakinlastigina dair açiklamalar var. Sayin Putin ve Zelenski’nin bir araya gelmesi gerekiyor. Cumhurbaskanimiz, memnuniyetle bu görüsmeye ev sahipligi yapabilecegini ifade etti” dedi.



“Vatandaslarimiz hiçbir sekilde yalniz birakilmamistir”

Ukrayna’dan vatandaslarin büyük oranda tahliye edildigini kaydeden Çelik, “Elden gelen tüm imkanlar kullanildi. Bir muhalefet partisi bunu istismar etmisti, sonraki günlerde net sekilde görüldü.

Hava, deniz ikmal yollarindan hangisi müsaitse Türkiye tüm kapasitesiyle bu tahliyeyi gerçeklestirecek güce sahiptir. Vatandaslarimiz hiçbir sekilde yalniz birakilmamistir” diye konustu.

Emine Erdogan’in mesajlarinin Ukrayna’da genis bir yanki buldugunu ifade eden Çelik, "Bu insani yardimlar, insanlara sahip çikma konusundaki irade ayni sekilde devam edecektir. NATO görüsmeleri süreci belirleme açisindan kritik olacaktir” dedi.

Türkiye’nin BM Uluslararasi Ticaret Hukuku Komisyonu 2022-2028 dönemi üyeligine yeniden seçilmesiyle ilgili de konusan Çelik, ”Ticaret yollarinin tehdit altinda olmasi, yeni savas ihtimalini ortaya çikariyor. Türkiye bu uluslararasi komisyonda ticari isbirliginin ülkeler arasinda dostane iliskilerin devami açisindan önemli bir rol oynayacaktir” dedi.

Türkiye’nin Rusya-Ukrayna krizinde önemli bir diplomatik köprü olduguna dikkat çeken Çelik, ”Bir yandan NATO’nun Ukrayna konusundaki açiklamalari, Rusya’nin uluslararasi hukuka aykiri isgali neticesinde diplomasinin sesi net duyulmuyordu. Türkiye’nin taraflarla konusmasi, NATO müttefikleriyle yogun bir iliski içinde olmasi, Türkiye tarafindan açilan diplomatik hattin herkes için umut oldugunu gösteriyor. Dünya, diplomasi zeminine güçlü destek vermek seklindeki tarihi firsatlari kaçirdi. Cumhurbaskanimizin ortaya koydugu diplomatik durus herkes tarafindan takdir ediliyor. Barisin yegane zemini diplomasi olacaktir. Diplomasiyi yogun bir sekilde kullanmak herkesin vazifesi olmalidir” açiklamasinda bulundu.

Erdogan’in NATO ziyareti ile ilgili de konusan Çelik, ”Birileri çikip kendilerinin NATO içinde ne ise yaradigini degerlendirmeden Türkiye’nin NATO içindeki yerini sorgulamaya kalkiyordu. Bu bölgedeki en güçlü NATO ülkesinin Türkiye oldugu degerlendiriliyor. Kendilerinin NATO’ya yaptigi katkiyi degerlendiremeyenler, Türkiye’nin NATO üyeligini sorgulamaya kalktilar. Cumhurbaskanimiz defalarca altini çizdi. Türkiye güçlü bir NATO ülkesi olarak NATO ülkelerinin korunmasina da katki sagliyor. Böyle bir ülkeye ihtiyaç duydugu savunma aparatlari konusunda ambargo uyguluyorsunuz, dolayisiyla siz kendinize zarar vermis oluyorsunuz. Bayraktar IHA ve SIHA’larinin ne kadar önemli islevi oldugu dünyanin her tarafinda ortaya konuluyor. Bunlara dönük kara propagandalari da gördük. Birileri kendi açisindan bir engelleme olusturmaya çalisiyor. NATO üyesi olup da Türkiye için NATO içinde güvenilmez ortakti diyorlardi. Türkiye son derecek güvenilir bir NATO ülkesi diyorlar simdi de. Türkiye stratejik role sahiptir. Türkiye’nin söyledigi söz bütün NATO ülkelerinin ortak güvenligini ilgilendiren sözlerdir” ifadelerini kullandi.

Adana’da polisin müdahalesi ile ilgili konusan Çelik, ”Kuralimiz, prensibimiz açiktir. Biz mücadelelerini her zaman takdir etigimiz güvenlik güçleri içinde orantisiz güç kullanilmasini kabul etmeyiz. Asla ve kata kabul edilemez ve mesru sayilmaz. Adana’daki tablo sonrasi Içisleri Bakanligimiz ve valiligimiz sorusturma baslatildigini ifade etmislerdir. Hiçbir sekilde hiçbir vatandasa karsi orantisiz güç kabul edilir degil. Yok 28 Subat yeniden parlatiliyor gibisinden bunlarin hepsi sadece hezeyandir. Türkiye’de 28 Subat’i ortadan kaldiran en güçlü mücadeleyi biz verdik. 28 Subat’in diriltilmesine karsi en güçlü durusu da biz sergiliyoruz. Fedakarca görev yapanlari takdir etmek lazim. Sorusturma açilmistir, titizlikle yürütülecek, geregi yapilacaktir. Görevini yapanlar takdir edilmeye devam edilecektir” dedi.

Asgari ücretle ilgili konusan Çelik, vatandaslarin gelir durumunun her zaman MYK gündeminde oldugunu kaydetti.

Kaynak: İHA