ABD, Myanmar Ordusunun Arakanli Müslümanlara Karsi Isledigi Suçlari 'Soykirim' Olarak Tanimladi

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Myanmar ordusunun Arakanli Müslümanlara karsi isledigi suçlari "soykirim" olarak tanimladi.

ABD, Myanmar Ordusunun Arakanli Müslümanlara Karsi Isledigi Suçlari 'Soykirim' Olarak Tanimladi
ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, ABD’nin baskenti Washington DC’deki Holokost Anit Müzesi’nde “Burma’nin (Myanmar) Soykirima Giden Yolu” sergisini gezdi. Blinken, ziyaretinin ardindan düzenledigi basin toplantisinda, Myanmar ordusunun 2016 ve 2017 yillarinda Arakanli Müslümanlara karsi isledigi suçlari soykirim olarak tanimlayarak, Myanmar ordusunun Müslüman azinligi yok etmek için "açik bir niyeti" oldugunu aktardi. Blinken, “Myanmar ordusunun Arakanli Müslümanlara karsi soykirim ve insanliga karsi suç isledigini belirledim" ifadelerini kullanarak, "Kanitlar, bu toplu vahsetlerin arkasinda açik bir niyet oldugunu gösteriyor” dedi.

Blinken ayrica Myanmar’da cuntacilarin iktidarda oldugu sürece kimsenin güvende olmayacagini belirterek, "Darbeden bu yana Myanmar ordusunun ayni taktiklerin çogunu kullandigini gördük. Ordu, Myanmar’da baskici yönetimine karsi çikan veya onu yikmaya çalisan herkesi hedef aliyor. Darbeden önce farkina varmayanlar için Subat 2021’den bu yana ordunun baslattigi vahsi siddet, Myanmar’da kimsenin darbecilerin iktidarda oldugu sürece güvende olmayacagini açikça ortaya koydu" dedi.

Myanmar ordusunun 2017’de baslattigi askeri operasyonla en az 730 bin Arakanli Müslüman ülkeyi terk etmek zorunda kalmisti. Operasyonlar sirasinda binlerce kisi öldürülmüstü.

Myanmar’da darbe

Myanmar’da ordu, 8 Kasim 2020 seçimlerinde hile yapildigi iddiasiyla 1 Subat’ta darbe yapmis, ülkenin fiili lideri Aung San Suu Kyi basta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini tutuklamisti. Cunta yönetimi uluslararasi kamuoyunda sert tepkiyle karsilasmis, ülkede darbe karsiti kitlesel protestolar patlak vermisti. Darbe karsiti gösterilerde bin 600’den fazla sivil hayatini kaybetmis, 10 binden fazla kisi gözaltina alinmisti.
Kaynak: İHA