Ilaçlarin Içindeki Bu Maddeye Dikkat Açiklamasi Çocukluk Kanserlerini Artirabilir

Fitalatlarin günlük kullandigimiz plastik, kozmetik ve kirtasiye malzemeleri gibi bir çok üründe bulundugunu belirten Tibbi Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Ugur Coskun, genel özelligi kullanildigi malzemeye yumusaklik ve esneklik kazandirmasi oldugunu belirterek, “Tüketici ürünlerinin içerisinde yüksek düzeyler tehlike olabilecegi düsünüldügü için fitalat limitleri bazi yönetmelik ve tebligler ile sinirlandirilmaktadir. Ilaçlar içindeki etkin maddelerin saliniminin geciktirilmesi ya da uzatilmasi amaci ile ilaç endüstrisinde de kullanilmaktadir” dedi.

Ilaçlarin Içindeki Bu Maddeye Dikkat Açiklamasi Çocukluk Kanserlerini Artirabilir
Prof. Dr. Ugur Coskun, birkaç hafta önce ilaçlarin içerisindeki fitalatlara maruziyetler ile ilgili Thomas Ahern ve arkadaslari tarafindan arastirilan ve Journal of the National Cancer Institute dergisinde gerçeklesen bir çalisma yayinlandigini belirterek su bilgileri verdi:

“Bu çalismada ilaçlarin içerisinde yer alan ’Fitalat’ isimli kimyasal bilesige maruziyet artisi ile birlikte çocukluk döneminde görülen bazi kanserler arasinda önemli iliski saptandi. Bu çalismada 1 milyon 278 ben 685 çocuk arasindan, kanser teshisi konulan 2 bin 27 çocuk incelenmis. Gebelikte annenin kullandigi ilaçlar ile çocuklarin dogduktan sonraki 19 yasina kadar kullandigi ilaçlardaki fitalat düzeyleri ile kanser arasindaki iliski analiz edildiginde, ilaçlardan alinan fitalat düzeyleri arttikça bir kemik tümörü olan osteosarkoma ile hodgkin ve non-hodgkin lenfomalar riskinin ciddi olarak arttigi ortaya konuldu. Çocukluk döneminde ilaçlar içerisindeki fitalata maruz kalan çocuklarda genel kanser orani yüzde 20 daha fazla. Yine benzer sekilde osteosarkoma riski 3 kat ve lenfoma riski 2 kat artiyor.”

Fitolatlara günlük yasantimizda kullandigimiz plastik malzemeler ve kozmotik ürünler gibi birçok ürün nedeni ile maruz kalindigini hatirlatan Dr. Coskun, özellikle hormonal sistem, troid bezi ve seker hastaligi ile ilgili olumsuz etkileri bilindigini belirterek, “Bazi ürünlerde yasal ’gizli içerik’ gerekçesi ile fitolat kullanimi ve düzeyi hakkinda saglikli bilgi almak mümkün olmamakta. Ilaçlarin içerigindeki artan ve kümülatif etki ile çocukluk dönemi kanserlerini artirdigi bilgisi bu çalismada çok önemli bir sonuç. Bu konunun üzerine gidilmeli ve daha büyük analizlerin yapilmasi gerekiyor. Belki de bu maruziyetleri azaltarak çocukluk dönemi kanserlerini azaltmak hatta bir kismini önlemek mümkün olabilir” dedi.

Kaynak: İHA