Eskisehirli Ögrenciden 'Kendi Enerjisini Üreten Elektrikli Sandalye' Projesi

Eskisehir Çagfen Koleji Anadolu Lisesi ögrencisi Kayra Kartoglu, ögretmeniyle birlikte gelistirdigi ‘kendi enerjisini üreten elektrikli sandalye’ projesiyle TÜBITAK 53. Lise Ögrencileri Arastirma Projeleri Bursa Bölge Yarismasi’nda fizik dalinda finale kaldi.

Eskisehirli Ögrenciden 'Kendi Enerjisini Üreten Elektrikli Sandalye' Projesi
Eskisehirli 10’uncu sinif ögrencisi Kayra Kartoglu, fizik ögretmeninin danismanliginda ‘kendi enerjisini üreten elektrikli sandalye’ projesini gelistirdi. Proje kapsaminda bedensel engelli bireylerin kullandigi elektrikli sandalyelerin yolda kalmasini önlemeyi amaçlayan Kartoglu ve ögretmeni Meryem Özmumcu, basinç ve hareketi elektrik enerjisine dönüstüren bir devre tasarladi.

Kayra ve Meryem Ögretmen hazirladiklari projeyle 53. Lise Ögrencileri Arastirma Projeleri Bursa Bölge Yarismasi’na katildi.

Lise bünyesinde Eskisehir’i fizik dalinda temsil eden tek okul olarak yarismaya katilan Kartoglu, finale kalmaya hak kazandi. Proje ise 14-17 Mart tarihleri arasinda Bursa Uludag Üniversitesi’nde sergilenmeye layik görüldü.



“Böyle bir projeye katilmak benim çocukluk hayalimdi”

Bilimsel bir projeye katilmanin çocukluk hayali oldugunu aktaran 10’uncu sinif ögrencisi Kayra Kartoglu, “Fizik ögretmenim bana proje fikrinden bahsetti. Biz de bu fikri gelistirerek TÜBITAK yarismasina basvurduk. Ilk önce projeyi tasarlamak ve devreleri olusturmakla basladik. Proje yazisini hazirlamak için çesitli arastirmalar yaptik. En sonunda da projeyi sunduk. Böyle bir projeye katilmak benim çocukluk hayalimdi. Küçükken hep böyle kitaplar okuyup ‘keske ben de yapsam’ dedigim bir seydi. Fizik ögretmenim sayesinde böyle bir firsatim oldu. Onun sayesinde hayalimin bir kismini gerçeklestirdim. Bu benim için çok mutluluk verici bir olay. Bu projedeki hedefim engelli bireylerin kendi enerjilerini kendileri üretmesini saglayarak onlari zor durumda birakmamakti. Engelli bir bireyin yolda giderken tekerlekli sandalyesinin sarji bitebiliyor ve zor durumda kaliyor. Bu çalisma sayesinde zor durumlari önlemeyi amaçladik” diye konustu.



“Çok mutluyuz ve gururluyuz”

Projenin finale kalmasindan ve sergilenmeye layik görülmesinden duydugu mutlulugu dile getiren Fizik Ögretmeni Meryem Özmumcu, “Bu sene 53’üncüsü düzenlenen liseler arasi proje yarismasinda bölge finalinde fizik dalinda projemiz finale kaldi. 14-17 Mart arasinda projemizi Bursa Uludag Üniversitesi’nde sergiledik. Çok mutluyuz ve gururluyuz. Fizik alaninda Eskisehir’den de tek olmamiz bizim için ayri bir mutluluk sebebi oldu. Projemiz, kendi enerjisini üreten elektrikli tekerlekli sandalye. ‘Tekerlekli sandalyesinin aküsü biten bir birey kendi enerjisini üretebilir mi?’ sorusundan yola çiktik. Kisi oturdugu yerde, tekerleklerinden piezoelektrik sayesinde iki tarafli elektrik üreten bir devre tasarladik. Bunu powerbank ile birlestirerek akü bittigi zaman kullanacagimiz sekilde tasarlamis olduk. Projemizin en güzel tarafi gelistirilebilir özelliginin olmasi. Temas yüzeylerini arttirdigimiz zaman, ilerlediginde daha çok elektrik enerjisi üretebilecek sekilde tasarlandigi zaman daha üst seviyelerde enerji saglayacaktir. Önümüzde yarismalara katilacagimiz farkli projelerimiz de mevcut” dedi.

Kaynak: İHA