Disisleri Bakani Çavusoglu, 'Biz Yaptirimlara Ilkesel Olarak Katilmadik, Katilma Egilimimiz Yok'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, “Elbette yaptirimlar Rus ekonomisini de etkiler. Bu yaptirim kararini alan AB’yi ve diger ülkeleri etkiler. Biz tek tek yaptirim kararlarini inceliyoruz. Ekonomimize, enerji arz güvenligine etkisi ne olacaktir, hava sahasina dahil. Biz yaptirimlara ilkesel olarak katilmadik, katilma egilimimiz yok” dedi.

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu Habertürk kalanina yaptigi açiklamalarda, Rusya’nin Ukrayna’ya saldirmasi tüm dünyayi soke ettigini belirten Çavusoglu, “Kuzey, güney, dogu, batidan Kiev’e kadar saldirisi oldu. Önemli sehirlerde çatisma ve saldirilar devam ediyor. Doguda sehirler kusatilmis durumda. Çatisma hali halen devam ediyor. Tabii bu savas basladiktan sonra biz savasin tamamen durdurulmasi, ateskesin tesis edilmesi konusunda çok çaba sarf ettik. Savas durdurulmayacaksa en az 24 saatlik insani ateskes konusunda çaba sarf ettik, halen çaba sarf ediyoruz. Iki ülke nezdinde, uluslararasi toplum nezdinde girisimlerimiz oldu. BM ve AGIT Genel Sekreteri ile. Çagrilar oldu. Daha sonra Fransa devreye girdi.

“Türkiye ilkesel tutum sergiliyor ”

Türkiye’nin taraf tutmak zorunda olmadigini belirten Çavusoglu, “Türkiye ilkesel tutum sergiliyor. Görüs ayriliklarina ragmen her iki ülkeyle isbirligini gelistiren ülkeyiz. Savas oldugu zaman taraf tutmak zorunda degiliz; tam tersi savasin sona erdirilmesinde her iki tarafta esit bir sekilde diyalog kurabilen ülkeyiz. Taraf tutma lüksümüz yok. Bir sey yanlissa onu söylemek durumundayiz. Rusya’nin saldirisi uluslararasi hukukun ihlalidir. Su anda insani dramlar var. Bu yanlislari kim yaparsa yapsin biz bunu açikça söyleriz” ifadelerini kullandi.

"Rusya’nin temsil hakki son erecegi için çekimser oy kullandik"

Bakan Çavusoglu, “NATO’da tavrimiz açik ve net. Ayni seyi Avrupa Konseyi’nde yaptik. 23 Subat’ta tepkimizi gösteren Ukrayna’yi destekleyen karara biz de destek verdik. Ilkesel tutumumuzun sebebini anlatiyorum. 24 Subat’ta yine saldiridan sonra Rusya’ya yönelik kinama, agir ifadeler içeren, yaptirim olabilecegi ifade eden tasariya evet dedik. 25 Subat’taki karara neden çekimser oy kullandik? O kararda Rusya’nin temsil hakki sona erdiriliyor. Rusya’nin o örgütteki temsil hakkini askiya alan ya da tamamen kaldiran bir girisim var mi? Bu kadar diyalogdan, müzakereden bahsettik. Sonuçta Rusya’nin buradan atilmasi demek Rus vatandaslarin AIHM’e gidememesi demektir. Buradan baglari kopardiginiz zaman bunun faydasi ne olacak? Ikinci seçenek ortak tamamlayici sürecin baslatilmasi. Yogun ve etkin diyalogun baslatilmasi. Bu seçenek maalesef tercih edilmedi. Bundan da netice alinamazsa ondan sonra belki askiya alinmasi. Sonuçta diyalogun kopmamasi için, Insan Haklari Konseyi’nde oturum olacak. Orada da karar tasarisinin içindeyiz. Sonuçta tüm platformda ilkeli sekilde tutum sergilerken diyalogun kopmasini istemedigimiz için ilkeli sekilde çekimser oy kullandik” diye konustu.

“Biz yaptirimlara ilkesel olarak katilmadik, katilma egilimimiz yok”

Rusya’ya karsi yaptirimlar konusuna da deginen Çavusoglu, “Kabine toplantimizda konu gündeme geldi. Elbette yaptirimlar Rus ekonomisini de etkiler. Bu yaptirim kararini alan AB’yi ve diger ülkeleri etkiler. Biz tek tek yaptirim kararlarini inceliyoruz. Ekonomimize, enerji arz güvenligine etkisi ne olacaktir, hava sahasina dahil. Biz yaptirimlara ilkesel olarak katilmadik, katilma egilimimiz yok. Telefonda görüstügümüz muhataplarimiz da ’Bu yaptirimlara katilacak misiniz’ diye soruyorlar. Biz de kendilerine mevcut yaptirimlarin ekonomimizi nasil etkileyecegini sektörlerimizi nasil etkileyebilecegini söyledik. Herhangi bir talep ve baski gelmedi bu konuda Türkiye’ye, sadece soruydu” ifadelerini kullandi.

“Montrö’nün 19. maddesini uygulamak durumundayiz”

Bakan Çavusoglu, “Bir savas olduguna göre bu sebep savasin tarafi olan ülkelerle ilgili Montrö’nün 19. maddesini uygulamak durumundayiz. Genel hükme istisna getiren paragraf da var, ona da uymak durumundayiz. Bunu Ruslara da söyledik, diger ülkelere de söyledik. 19. madde nedir? Su anda savas var, iki tarafi var. Rusya’nin savas gemisinin fazla olmasi var. 19. madde savasin tarafi olan ülkelerin gemilerinin savas gemilerinin bogazdan geçisinin engellenmesi. Söyle bir istisna var. Eger o savas gemisi Karadeniz’de kendi üssüne, savas öncesinde kayitli olan üssüne ya da baglama limanina, daha çok sivil gemiler için kullaniliyor, dönecegini söylerse o zaman o savas geminin geçisini engelleyemiyoruz. Çünkü üssüne dönecek. En son Ruslarin 27-28 Subat’ta 4 gemisinin gelecegini söylemisti. Bunlardan 3 tanesi Karadeniz’de üslere kayitli degildir. Biz ’Bu gemileri göndermeyin’ dedik. Montrö’ye taraf olan ülkelere bildirdik. Dostane bir sekilde Rusya’ya bu gemileri göndermeyin dedik. O zaman savas olup olmama karari yoktu. Burada Rusya veya digerleri alinganlik göstermesin. Bu dört gemiden üç tanesinin savas durumunda geçis hakki yoktu. Bizdeki bilgiye göre Karadeniz’deki üslere kayitli gemiler degildi. Böyle bir durumda gelseydi 1 tanesi geçebilirdi, 3 tanesi geçemezdi” dedi.

“Toplamda 5 bin 850 vatandasi tahliye ettik”

Çavusoglu, “12 Subat’ta biz 16 bin kisiye telefon ve SMS ile ulasmisiz. Daha tanima kararindan 10 gün önce. Birçok ögrenci kardesimiz, vatandasimiz katildigi programlarda bunu söyledi.

Özellikle dogu bölgelerinden ayrilmasini istedik vatandaslarimizdan. Telefonla tek tek izah ettim. Savasin baslamasina kadar uyarilarimizla 5 bin kadar vatandasimiz Ukrayna’yi terk etti. Hava savasi kapandi, karadan tahliyeleri baslatalim dedik. Ilk gün ciddi kaos vardi, otobüslerle 25 Subat’ta tahliyeleri baslattik. Bugün 3 noktadan kalkan trenlerimizle birlikte güzergah üzerinde farkli sehirlerde durarak vatandaslarimizi aldilar. Yola çikti simdi trenlerimiz. Toplamda bugün itibariyle yola çikan vatandaslarimizla 5 bin 850 vatandasimizi tahliye ettik ve ediyoruz” ifadelerini kullandi.

“Tahminimize göre 7 bin vatandasimiz Ukrayna’da”

Çavusoglu, “Bugün 8 bin 50 vatandasimizi tahliye ettik. Yaklasik 20 bin vatandasimiz vardi. Her gün tahliye ilgili rakamlar degisiyor. Bizim tahminimizce 7 bin vatandasimiz halen orada. Yarindan itibaren ayni gayretleri gösterecegiz. Ukrayna’daki vatandaslarimizdan rica ediyoruz, duyurularimizi, misyonlarimizin duyuranlarini takip edin” dedi.

Kaynak: İHA