Ukrayna Devlet Baskani Zelenskiy, Müzakerelerin Rusya'nin Tek Sansi Oldugunu Belirtti

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Rusya ile müzakereleri isaret ederek ancak müzakereler yoluyla Rusya’nin hatalarindan geri dönülebilecegini belirtti. Rusya’nin, Ukrayna’daki insani koridorlari ve tahliyeleri engellemesine de deginen Zelenskiy, "Isgalciler çogu bölgede çevredeki kentlere insani yardim tedarikini engellemeye devam ediyor. Bu bir savas suçudur" dedi.

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Rusya’nin ülkesine saldirisinin 23. gününde hem Ukrayna hem de dünya kamuoyuna açiklamalarda bulundu ve Rusya’ya da yeni bir mesaj göndererek müzakereleri isaret etti. Konusmasinda, Rusya’nin Ukrayna’da saldirdigi kentlerden sivillerin tahliyesine yönelik çalismalari aktaran Zelenskiy, "Bugün Ukrayna’da 7 koridor vardi. Sumi Bölgesi’nde 6 ve Donetsk Bölgesi’nde 1 sivil koridoru vardi. Mariupol kusatmasindan 9 binden fazla insan tahliye edildi. Toplamda 180 binden fazla Ukraynali insani yardim koridorlari üzerinden kurtarildi" ifadelerini kullandi.

"Bu bir savas suçudur"

Rusya’nin, insani yardimlara engel olduguna ve bu bilinçli yapilan saldirilarin bir savas suçu olduguna dikkat çeken Zelenskiy, "Yüzlerce ton temel ürünler teslim edildi. Fakat isgalciler çogu bölgede çevredeki kentlere insani yardim tedarikini engellemeye devam ediyor. Bu tamamen bilinçli bir taktiktir. Ukrayna kentlerindeki insani felaketi, Ukraynalilarin isgalcilerle isbirligi yapmasi için bir argüman haline getirmek için kesinlikle her seyi deneyecekleri çok net. Bu bir savas suçudur. Bundan onlar sorumlu olacak. Bu emirleri veren Rus figürleri bu emirleri yerine getiren her Rus askeri belirlenecek. Lahey’e tek yön bilet alacaklar. Sivillerin Rus bombardimanindan ve saldirilarindan saklandigi Mariupol’da isgalciler tarafindan tahrip edilen drama tiyatrosunun enkazindaki sakinler kurtarilmaya devam ediyor. 130’dan fazlasi çikarildi. Agir yaralilar var. Fakat ölü sayilariyla ilgili net bir bilgi yok" dedi.

"Müzakereler, Rusya’nin hatalarindan kaynaklanan hasari azaltmasi için tek sans"

Sözlerinin devaminda, Ukrayna birliklerini Ruslara karsi savunmasini sürdürdügü ve Ruslarin da saldirilara devam ettigini belirten Zelenskiy, "Ordularinin bu taktigi, Rus devletinin durumunu daha da kötülestiriyor. Daha yikici yaptirimlara neden olur. Savas karsiti koalisyona yeni üyelerin katilimini tesvik eder. Rusya’ya baski yapmak için her zaman tarafsiz kalmaya çalisan devletler bile bu birlesmeye dahil oluyor. Bu nedenle Ukrayna’nin baris ve güvenligine dair müzakereler, Rusya’nin kendi hatalarindan kaynaklanan hasari azaltmasi için tek sans. Biz her zaman müzakerelerde israr ettik. Sadece 23 günlük isgal sürecinde degil, her zaman diyalog önerdik, baris için çözümler sunduk. Simdi herkesin beni duymasini istiyorum. Özellikle Moskova’nin. Bulusma zamani. Konusma zamani. Ukrayna için toprak bütünlügünü ve adaleti yeniden saglamanin zamani geldi" ifadelerini kaydetti.

"Moskova’daki mitinge yaklasik 200 bin kisinin katildi"

Rusya’nin Kirim’i ilhakina yönelik Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in bir stadyumda binlerce kisiye hitap etmesi ve yüzbinlerce kisinin Kirim kararina ve Rusya politikalarina destek mitingleri yapmasini elestiren Zelenskiy, "Bugün Rusya’nin baskenti Moskova’da, Kirim’in ele geçirilmesinin yil dönümü ile ilgili birçok söz duyuldu. Büyük bir miting yapildi. Bir ayrintiya dikkat etmek istiyorum. Moskova’daki mitinge yaklasik 200 bin kisinin katildigi bildirildi.

100 bini sokaklarda, yaklasik 95 bini stadyumda. Yaklasik olarak ayni sayida Rus askeri Ukrayna’nin isgaline katildi.

Moskova’daki o stadyumda 14 bin ölü, on binlerce yarali ve sakat kalan insanlari hayal edin. Bu savasin bedeli 3 haftadan fazlasi. Savas bitmeli. Ukrayna’nin önerileri masada" diye konustu.

Kaynak: İHA