Slovakya Parlamentosu NATO Birliginin Ülkeye Konuslandirilmasini Onayladi

Slovakya parlamentosu, NATO’nun dogu kanadinin güçlendirilmesi kapsaminda 2 bin 100 askerden olusan NATO birliginin Slovakya’ya konuslandirilmasini onayladi.

Slovakya parlamentosunda yapilan oylama ile NATO’nun dogu kanadinin güçlendirilmesi kapsaminda 2 bin 100 askerden olusan NATO birliginin Slovakya’ya konuslandirilmasini onaylandi. 134 milletvekilinin katildigi oylamada, 96 “evet”, 15 “hayir” ve 22 “çekimser” oy kullanilirken, 1 milletvekili ise oy kullanmadi.

Onaylanan kararla 700 Alman, 600 Çek, 400 ABD’li, 200 Hollandali, 100 Polonyali ve 100 Sloven askerden olusan 2 bin 100 kisilik NATO birligi, Slovakya’nin korunmasini saglamak için Patriot hava savunma sistemi ve Sentinel radar teknolojisi de dahil olmak üzere NATO tarafindan saglanan askeri teçhizati kullanacak.

NATO birlikleri, Slovakya’nin merkezindeki Lestnin, ülkenin dogusundaki Kamenica nad Cirochou ve Çekya sinirina yakin Kuchyna askeri egitim bölgelerine konuslandirilacaklar.

“Bir NATO üyesine yönelik muhtemel bir saldirinin herkese yapilmis sayilacagini göstermis oldular”

Slovakya Savunma Bakani Jaroslav Nada yaptigi açiklamada, “Baslangiçta Slovakya’da Çekya, ABD, Almanya, Hollanda, Slovenya ve Polonya’dan yaklasik bin 200 asker bulunacak. Alman ve Hollanda askerleri Slovakya’daki Patriot hava savunma sistemini ve ABD’liler ise Sentinel radar teknolojisi sistemini isletecek. Her iki sistem de NATO tarafindan Slovakya’ya ödünç verilecek” dedi.

Slovakya Savunma Bakanligi Sözcüsü Martina Koval Kakascikoa ise yaptigi açiklamada, “Birligin Slovakya’ya gelmesindeki amaç, NATO içindeki uyumu göstermek ve herhangi bir tehdide karsi birlikte savunmaya hazir oldugunu beyan etmektir. NATO üye ülkeleri de bu faaliyetle, bir NATO üyesine yönelik muhtemel bir saldirinin herkese yapilmis sayilacagini göstermis oldular” dedi.

Kaynak: İHA