Rusya Resmen Avrupa Konseyi'nden Ayrildi

Rusya Disisleri Bakanligi, Avrupa Konseyi’nden ayrildiklarini ve bu bildirimin Genel Sekreter Marija Pejcinovic Buric’e iletildigini açikladi.

Rusya Resmen Avrupa Konseyi'nden Ayrildi


Rusya’nin Ukrayna’ya saldirilarinin ardindan Avrupa Birligi’nin (AB), kendilerine karsi aldigi yaptirim kararlari ve önlemlere karsilik olarak Rusya, Avrupa Konseyi üyeliginden ayrildigini duyurdu. Rusya Disisleri Bakanligi resmi internet sitesi üzerinden yaptigi yazili açiklamada, “NATO ve Avrupa Birligi’ne üye devletler, Avrupa Konseyi’ndeki çogunluklarini kötüye kullanarak bu örgütü sürekli olarak Rusya karsiti bir politika aracina dönüstürüyor. Esitlikçi diyalogu Pan-Avrupa ilkelerine dayandirarak reddediyor. 25 Subat’ta Rusya’nin, Avrupa Konseyi’nin yasal organlarinda temsil hakkini askiya almak için ayrimci bir karar aldilar” denildi.

Kararin Avrupa Konseyi Genel Sekreteri’ne iletildigi vurgulanan açiklamada, “Bu sartlar altinda ülkemiz Avrupa Konseyi’nde kalmayacak. 15 Mart’ta Genel Sekreter Marija Pejcinovic Buric’e, Rusya Federasyonu’nun örgütten çekildigine dair bildirimde bulunuldu” ifadeleri kullanildi.

Rusya’nin Birlesmis Milletler (BM) bünyesinde imzalanan ana evrensel uluslararasi insan haklari anlasmalarina taraf oldugu hatirlatilan açiklamada, Medeni ve Siyasi Haklara Iliskin Uluslararasi Sözlesme, Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklara Iliskin Uluslararasi Sözlesme, Her Türlü Irk Ayrimciliginin Ortadan Kaldirilmasina Iliskin Uluslararasi Sözlesme, Çocuk Haklari Sözlesmesi ve diger sözlesmelere uyuldugu belirtilerek, Rusya Federasyonu Anayasasi’na aykiri olmadigi takdirde Avrupa Insan Haklari Mahkemesi’nin (AIHM) halihazirda kabul edilmis kararlarina uymaya devam edilecegi kaydedildi.

Açiklamada ayrica, ayrimcilik içeren kararlar aldigi gerekçesiyle Rusya’nin aldigi karardan Avrupa Konseyi’nin sorumlu oldugunun alti çizildi.

Ukrayna, Rusya’nin Avrupa Konseyi’nden çikarilmasini talep etmisti

Ukrayna Basbakani Denis Smihal dün video konferans yoluyla Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Kurulu’nda yaptigi konusmada, Rusya’nin Ukrayna’daki saldirilarina atifta bulunarak dünyanin son 18 günde nihayet gözlerini açtigini belirtmis, Rusya’nin Avrupa Konseyi’nden derhal çikarilmasini talep etmisti.

AKPM Baskani Tiny Kox ise, Smihal’in konusmasinin ardindan simdi "modern tarihte ilk kez" bir üye devletin dislanip dislanamayacaginin incelenecegini belirtmis, Rus ordusunun Ukrayna’yi isgalinin sonuçlarinin önümüzdeki saatlerde ve yarin tartisilacagini aktarmisti.

Öte yandan Rusya, 28 Subat 1996’da Avrupa Konseyi’nin 39’uncu üye devleti olurken, Ukrayna’ya saldirisindan 1 gün sonra 25 Subat’ta Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa Konseyi Statüsü’nün 8. maddesi uyarinca Rusya’nin Bakanlar Komitesi ve Parlamenterler Meclisi’ndeki temsil haklarini askiya almisti.
Kaynak: İHA