(ÖZEL) Çözümü QR Kodlu Menüde Buldular

Son dönemlerdeki fiyat degiskenliginden dolayi sik sik menülerini güncellemek zorunda kalan isletmeciler, menü masrafindan kurtulmak için QR kodlu menü kullanmaya basladi.

(ÖZEL) Çözümü QR Kodlu Menüde Buldular
Artan maliyetlerle birlikte fiyatlarini güncel tutmak zorunda olan isletmeciler sik sik yeni menü bastirmak zorunda kaliyor ya da fiyat kismini bos birakarak çözüm buluyor. Isletmeler “Menü maliyeti” olarak adlandirilan masraftan kurtulmak için bunun gibi birçok yolu deniyor. QR kodlu menü sistemi de isLetmelerin basvurdugu çözüm yollarindan biri. Son yillarda hayatimiza giren QR kodlu menü sistemi, akilli telefonlarin kamerasiyla uyumlu olarak çalisiyor. Müsteriler, masalarda bulunan QR kodu telefonlarinin kamerasina okutarak internet üzerinden menüye ulasabiliyor. Böylece isletmeler bu sistem ile sürekli yeni menü bastirmak yerine sadece tasarim yeniletiyor. Teknoloji sayesinde menü maliyetinden kurtulduklarini söyleyen isletmeciler, müsterilerin de tamamen temassiz olan QR sisteminden memnun olduklarini belirttiler.

“Normal menülerin devri kapandi”

Eskisehir’de kendi kafesini isletmeciligini yapan Mehmet Tiftik, yakin zamanda basili menüden QR kodlu menü sistemine geçis yaptiklarini söyledi.

En son menü bastirmak için matbaaya gittiginde yüksek bir fiyatla karsilastigini söyleyen Tiftik, kâgida gelen zamlarin da bunda etkili oldugunu belirtti.

Yeni menü sistemi ile büyük bir masraftan kurtulduklarini anlatan Tiftik, basili menü devrinin bitecegini söyledi.

Mehmet Tiftik, QR kodlu menülerin hem kendileri hem de müsterileri için iyi oldugunu söylerken sözlerine söyle devam etti:

“Su anda 10 adet menü basimi 4 bin lira. Bu fiyat menünün tasarimi hariç sekilde böyle. Ben en son matbaaya gittigimde neredeyse 4 bin liraya yakin fiyat çikarmisti bana. Ben de ‘artik menü bastirmayalim’ dedim ve en güzel çözüm QR kod diye düsündüm. O yüzden QR kodlu menülere geçis yaptik. Su an hem pandemiden dolayi hijyen açisindan hem de fiyat artislarindan dolayi bu sekilde yapiyoruz. Biz su anda fiyatlarimizi güncel tutuyoruz. Zam geldikçe biz de mecburen yansitmak zorundayiz. Hijyen açisindan da iyi oldu, bizim açimizdan da iyi oldu. Biliyorsunuz kâgit fiyatlari da çok yükseldi. Müsteriler için de iyi oldu bu sistem. Normal menülerin devri kapandi, artik insanlar QR kod kullanmaya basladi.

Fiyat degisikligi gerektigi zaman, hemen tasarimcimizi ariyoruz ve kolayca fiyat degisikligi yapiyoruz”

“Menü masrafiyla birlikte bir personel giderim daha oluyor”

Eskisehir’de kafe isletmeciligi yapan Deniz Eroglu da henüz yeni olan isletmesinde en bastan beri QR kodlu menü kullandiklarini söyledi.

Ayni zamanda ambalaj ve matbaa isiyle de ugrastigini söyleyen Eroglu, menü bastirmanin bir hayli maliyetli bir is oldugundan bahsetti. Kendi islettigi kafede bu masraftan kaçinmak için QR kod kullandiklarini anlatan Eroglu, “Daha önceki isletmelerimizde basili menüler vardi. QR kodlu menülerimiz yoktu. Geçen seneki fiyatlarla su anki aldigimiz fiyatlar nerden baksaniz 4 katina kadar yükselis gösterdi. Üretici olarak konusursak, ben kâgidi 9 liradan alirken su an 37 liradan kâgit aliyorum. Kendimi kurtarabilmem için satisim 45-46 liraya çikiyor. Zaten onda da çok az bir yüzdelik birakiyor. Bunlari ambalaj sektöründe olarak söylüyorum. Ben zaten ticaret olarak bu isle ugrastigim için ekstra olarak menü yaptirmak istemedim, QR koda onun için geçtik. Yeni menü yapsak, menünün tasarlanmasi ve tekrardan fiyatlandirmasi yapilacak. Bu masraflarla nerden baksaniz aylik olarak bir personel giderim daha oluyor. Yeni menü bastirdigim zaman personelle kafa kafaya geliyor” dedi.



“O zaman A4 kâgidina da yazalim çizelim”

Deniz Eroglu, fiyat degiskenliginden dolayi masalarda duran tatli menülerine fiyat yazamadiklarini anlatti. Fiyat kismi dolu olan basili menülerde, güncelleme yapmak için fiyatlarin üzerine yenilerinin de eklenebilecegini söyleyen Eroglu, bu yöntemin kafelerde kötü bir izlenime yol açtigindan bahsetti. Eroglu, isletme olarak müsterilerin kendilerini önemli hissetmeleri için ugrastiklarindan bahsederken söyle konustu:

“Tatli menülerine fiyat yazmadik, çünkü maliyetleri bilemiyoruz. Bunlar toptan aldigimiz ürünler degil, kendi imal ettigimiz ürünler. Fiyatlar biraz tutarsiz oldugu için fiyat belirleyemiyoruz. 6 liradan aldigimiz süt 8 liraya, oradan da 9 liraya yükselis gösterebiliyor. Biz onlara göre maliyet çikariyoruz. Yaz-sil menüler, karalama tahtasi usulü oluyor. Artik onlar kalmadi. O zaman A4 kâgidina da yazalim çizelim. Görsel olmasin. Müsteri de kendini önemli hissetmeyecek o zaman. Biz bu sekilde vakitten de kazaniyoruz. Misafirlerimiz buraya geldigi zaman direkt QR kodu menüsünü okutuyor çünkü aliskanlik var”
Kaynak: İHA