NATO'dan, Norveç'te 30 Bin Askerle 'Soguk Müdahale 2022' Tatbikati

NATO, 27 ülkeden yaklasik 30 bin asker, yaklasik 220 uçak ve 50’den fazla gemi ile Norveç’te "Soguk Müdahale 2022" (Cold Response 2022) adli askeri tatbikatina basladi.

NATO tarafindan yayinlanan açiklamada, "Soguk Müdahale 2022" (Cold Response 2022) adi verilen ve 27 ülkenin katilimiyla düzenlenen askeri tatbikatin basladigi ifade edildi. Açiklamada, tatbikatin daha önceden planlandigini ve savunma amaçli oldugunu belirten NATO, "Avrupa ve Kuzey Amerika’dan on binlerce asker, Norveç’in Soguk Müdahale 2022 tatbikati kapsaminda zorlu iklim kosullarinda birlikte egitim aliyor. Tatbikat savunma amaçli ve uzun süredir planlanmis bir tatbikattir ve NATO’nun herhangi bir tehdide kararli bir sekilde yanit verme yetenegini göstermektedir. Tatbikata NATO’nun yakin ortaklari Finlandiya ve Isveç de dahil olmak üzere 27 ülkeden yaklasik 30 bin askerin yani sira yaklasik 220 uçak ve 50’den fazla gemi katiliyor" ifadelerini kullandi.

Norveç’e saldirilmis senaryosuna cevap niteliginde bir tatbikat

Açiklamada, düzenlenen tatbikatin Norveç’e bir saldiri düzenlenmesi senaryosu üzerinde ilerledigini belirten NATO, "Tatbikat, NATO’nun Kuzey’e on binlerce kuvvet konuslandirma becerisini gösterirken, ayni zamanda NATO’yu herhangi bir saldirganliga karsi korumak için Ittifak’in dogu kismini güçlendiriyor. Tatbikat, NATO müttefiklerine ve ortaklarina zorlu arazilerde soguk hava kosullarinda birlikte antrenman yapma firsati sagliyor. Soguk Müdahale 2022, Norveç’in saldiriya ugradigi ve NATO’nun toplu savunma maddesi olan 5. Maddenin uygulandigi kurgusal bir senaryoyu ele aliyor’’ dedi.

Rusya, tatbikata davet edildi fakat teklifi reddetti

NATO, tatbikatin Avrupa Güvenlik ve Isbirligi Teskilati (AGIT) tarafindan gözlendigini ve Rusya’nin tatbikata da davet edildigini, fakat Rusya’nin ise daveti reddettigini kaydetti.

NATO, "NATO müttefikleri tatbikatlarinda seffaftir ve uluslararasi taahhütlerine saygi gösterirler. AGIT’in tüm üyelerinden gözlemciler, Soguk Müdahale 2022’ye davet edildi, fakat Rusya daveti reddetti" dedi.

Kaynak: İHA