Kafkasya'dan Kapali Çarsi'ya Uzanan Yolculuk

Kapali Çarsi’nin sayili kadin kuyumcularindan olan Esra Özavar, meslegini gelecek kusaklara aktarmak istiyor. Kafkasya’dan Istanbul’a göç eden dedesinin meslegini sürdüren Özavar, dükkaninda bulunan koltugun ugurlu oldugunu ve bu koltuga oturan Tansu Çiller ve Turgut Özal gibi isimlerin ise yüksek makamlara geldigini ifade etti.

Kafkasya'dan Kapali Çarsi'ya Uzanan Yolculuk
Kafkasya’dan göç ederek meslege baslayan dedesinden aldigi bayragi 3’üncü nesil olarak tasiyan Esra Özavar, Kapali Çarsi’nin nadir kadin kuyumcularindan biri olarak görevine devam ediyor. 1988 yilinda meslege giren Özavar, bu alanda daha fazla kadin çalisanin olmasi gerektigini belirtti.

Öte yandan Özavar, seçim zamanlarinda siyasilerin dükkanini ziyarette bulundugunu ve bu koltuga oturanlarin ise cumhurbaskani, basbakan gibi yüksek makamlara geldigini söyledi.



“Ilk Müslüman kuyumculardan bir tanesi dedem”

Bu ise nasil basladigini anlatan Esra Özavar, “Dedem Kafkasya’dan göç ettikten sonra Kapali Çarsi’ya geliyor, 1900’lü yillarin basinda bende 3’üncü kusak olarak devam ediyorum. Ilk Müslüman kuyumculardan bir tanesi dedem, hatta portakal sandiklarinin içinde satisa baslamis. Ilk basta baska bir handa atölye açilmis. Suan içinde bulundugumuz dükkanin açilis tarihi ise 1956. Ben 1988 senesinde üniversiteden mezun oldum ve mezun olur olmaz bu dükkanda çiraklikla meslege basladim, bugüne kadar da devam ediyorum. Ilk baslarda basladigimda ender kadin kuyumculardan biriydim. Bizim ailemizde halam bir müddet kuyumculuk yapti. Suan yeni yeni kadin kuyumcular basladi meslege bu da beni çok sevindiriyor. Kapali Çarsi çok enterasan bir yer Dogu Roma ve Osmanli’nin kültürünü barindiran bir yer ve bazi etik degerleri var. En azindan Kapali Çarsi’da ahilik diye bir gelenek var. Onda da esnaf gerçekten birbirine yardimci oluyor. Babam vefat ettikten sonra bilmedigim konularda benden büyük esnaflardan çok sey ögrendim ve bugüne kadar geldik” dedi.



“Bu koltugun söyle bir hikayesi var”

Dükkanlarindaki ugurlu koltuktan bahseden Özavar, “Bu koltuk çok enteresan özellikle seçim zamanlarinda siyasiler Kapali Çarsi’yi mutlaka ziyaret ediyorlar. Bizim dükkanimizda en eski dükkanlardan bir tanesi oldugu için mutlaka ugruyorlar. Ama bu koltugun söyle bir hikayesi var. Bu koltuga gelip oturan siyasiler eninde sonunda ya Istanbul’un belediye baskani ya basbakan ya da cumhurbaskani oluyor. O kadar çok insan oturdu ki Turgut Özal’dan, Tansu Çiller’e kadar bir sürü insan oturdu” diye konustu.

Kaynak: İHA