Deprem Kusaginda Bulunan Ülkemiz Ve Sehrimiz Için Degil, Bütün Dünya Için Deprem Kaçinilmazdir

Jeoloji Yüksek Mühendisi Selahattin Ayan, 13 Mart 1992 Erzincan depreminin yildönümü kapsaminda düzenlenen programda konusarak, “Deprem kusaginda bulunan ülkemiz ve sehrimiz için degil, bütün dünya için deprem kaçinilmazdir” dedi.

Deprem Kusaginda Bulunan Ülkemiz Ve Sehrimiz Için Degil, Bütün Dünya Için Deprem Kaçinilmazdir
Türkiye Yazarlar Birligi Erzincan Subesince Diyanet Gençlik Merkezinde 1992 Erzincan depreminin yildönümü etkinlikleri kapsaminda bir program düzenlendi.

Programa konuk olarak katilan Selahattin Ayan, yasanan depremler, fay hatlari hakkinda katilimcilara sunumlar esliginde bilgilendirmede bulundu.

Ayan, “Deprem kusaginda bulunan ülkemiz ve sehrimiz için degil, bütün dünya için deprem kaçinilmazdir. 70 kilometre derinlige kadar degisik kalinliklardaki yer kabugu adeta bir canli organizma gibi hareket halindedir. Bu hareket devam ettigi müddetçe deprem insanlik için kaderdir. Kitalar sürekli olarak birbirini itmekte ve kara parçalari degisik yönlere dogru hareket etmektedir.” seklinde konustu.

Selahattin Ayan, kitalarin hareketi ile bir levha siniri olan Kuzey Anadolu fay hattinin Erzincan’da iki yeni fayin daha gelismesine yol açmis ve birbirine zit yönde hareket eden bu faylarin Erzincan Ovasini olusturdugunu, jeolojik arastirma ve zemin etütlerinden bu olusumun anlasildigini söyledi.



Erzincan civarinda beklenen depremler ile ilgili de açiklamalarda bulunan Ayan, Mutu ile Bingöl- Yedisu arasindaki fay hattinin kirilmadigini, bu bölgede bir depremin beklendigini kaydetti.

Erzincan’daki yapilasmanin Türkiye’nin her bölgesinden daha iyi oldugunu, sehrin 1992 depreminden sonrasindaki yapilasmasinin önemli ölçüde iyilestigini de sözlerine ekleyen Ayan, konusmasinin son bölümünde kendisine sorular sorulari cevaplandirdi.

Programin sonunda konusan Afet ve Acil Yardim Kurumu Il Müdürü Kadir Çelik, afetlerle ilgili tecrübelerini paylasti ve AFAD tarafindan telefonlara indirilen bir uygulama ile deprem sonrasinda kisinin bulundugu yerin bir nokta hassasiyeti ile tespit edilebildigini ve bu uygulamanin indirilmesini istedi.

Programin sonunda Türkiye Yazarlar Birligi Baskani Halil Ibrahim Özdemir tarafindan imzalanan tesekkür belgesi Selahattin Ayan’a takdim edildi.
Kaynak: İHA