6. Bahar Pediatri Kongresi

Baskent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Arastirma Merkezi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Bölümü’nün hazirladigi, Kisla Yerleskesinde gerçeklesen 6. Bahar Pediatri Kongresi Prof. Dr. Hande Gülcan anisina düzenlendi.

6. Bahar Pediatri Kongresi
Baskent Üniversitesi Yönetim Üst Kurulu Üyesi Dr. M. Turgut Noyan, Baskent Üniversitesi Rektörü Ali Haberal, Baskent Üniversitesi Tip Fakültesi Dekani Haldun Müderrisoglu, Baskent Üniversitesi Adana Turgut Noyan Uygulama ve Arastirma Merkez Müdürü Prof. Dr. Birol Özer, Baskent Üniversitesi Adana Turgut Noyan Uygulama ve Arastirma Merkezi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Zekiye Aytül Noyan, Baskent Üniversitesi Tip Fakültesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Esra Baskin ve Prof. Dr. Hande Gülcan Anisina konusmaci olarak Sunay Akin’in katilimiyla 11 Mart Cuma günü açilis gerçeklesti.

Saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla baslayan konferansta açilis konusmasini Baskent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Arastirma Merkezi Bahar Pediatri Kongre Baskani Ilknur Erol yapti. 1. Bahar Pediatri Günlerini 2012 yilinda yine bu salonda büyük bir heyecan ve mutlulukla gerçeklestirdiklerini ifade eden Erol, "Iki yilda bir düzenledigimiz Bahar Pediatri Günleri’nin hizla büyüyerek ulusal bir kongreye dönüsmesi Baskent ailesini gururlandirmaktadir. 2 Mart 2020 tarihinde yine bu salonda 5. Bahar Pediatri Kongresi’ni pandem den hemen önce ülkemizde yapilan son kongre olarak sevgili Hande ile 382 katilimci 5 ayri kurs ile gerçeklestirmistik. Bu sene ise 6 ayri pediatrik aciller temali hazirladigimiz kurs ile kongremize basladik. Bizler bu kongrede güncel pediatri uygulamasinda yer bulan bazi önemli konulari bilimsel veriler isiginda yeniden gözden geçirmeyi ve birlikte tartismayi amaçladik" dedi.

Baskent Üniversitesi Tip Fakültesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Arastirma Merkezi’nin kuruldugu 1998 yilindan itibaren, basta Adana olmak üzere çevresindeki iller ve tüm Türkiye’ye saglik hizmeti vermis önemli egitim kurumlarindan birisi oldugunu söyleyen Erol, söyle devam etti:

"Günümüzde de çagdas egitim, arastirma ve tedavi hizmetlerini en üst düzeyde yürütmenin gayreti içerisindedir. 24 yildan beri pediatri ve yan dallarda yetistirdigi meslektaslarimiz tüm ülke genelinde egitim, arastirma ve saglik hizmetleri alanlarinda görev yapmaktadirlar. Günümüzde bilim ve teknoloji alaninda bas döndürücü, hizli bir gelisim olmakta, bilgi gelisimi ve degisiminin en yogun olarak yasandigi bilim dallari arasinda çocuk sagligi ve hastaliklari ilk siralarda yer almaktadir. Bilgiye ulasmak giderek kolaylasir iken çok önemli bir konu olan deneyim paylasimi ve tartismanin önemi giderek artmaktadir. Kongremizin temel amaci konferans, panel ve bildiri sunumlari esliginde konulari ve tedavi modellerini, genç meslektaslarimizla tartismak, güncel uygulamalar konusunda mesajlar vermektir. Prof. Dr. Hande Gülcan, 2004 2021 yillari arasinda 17 yil merkezimizde görev yapmis, Çukurova bölgesindeki bebeklere hayat vermistir. Altinci Bahar Pediatri Kongresi’nde sevgili arkadasimiz daimi düzenleme kurulu üyemiz Prof. Dr. Hande Gülcan’in enerjisi ve ruhunu yasatabilecek olmanin onurunu ve heyecanini yasiyoruz. Sevgili esi, çocuklari ve tüm ailesine kongremize hos geldiniz diyorum. Son olarak Baskent Üniversitesi Kurucusu Rektörü ve Yönetim Üst Kurulu Baskani Sayin Prof. Dr. Mehmet Haberal’a, Baskent Üniversitesi Rektörü ve Dekanina, Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Anabilim Dali Baskanina, Baskent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Arastirma Merkezi yöneticilerine ve düzenleme kurulundaki arkadaslarima, organizasyon sekretaryasina, sponsor firmalara desteklerinden ötürü tesekkür ediyor, hepinizi saygiyla selamliyorum. Kongremize göstereceginiz yüksek ilginiz ve bilimsel tartismalardaki katkilarinizla bu yil da kongremizin en önemli aktörlerinin sizler olacagina inaniyor 6. Bahar Pediatri Kongresine göstereceginiz ilgiye simdiden tesekkür ederim."

Baskent Üniversitesi Tip Fakültesi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Esra Baskin ise konusmasinda, ‘’Hande Gülcan anisina hazirlanan bu konferans bizim için ayri bir önem tasimaktadir. Hande’yi 17 yil önce tanidim ve pozitif enerjisi, güler yüzü, canliligiyla içimizi isitirdi. Hayatinin sonuna kadar bu enerjisini devam ettirdi ve çevresine, arkadaslarina, hayatina giren herkesin içini isitmaya devam etti. Ulusal düzeyde bir kongre olan Bahar Pediatri Kongresi’ni düzenleyen, basta Ilknur Erol olmak üzere tüm Adana pediatri ekibimize, hastane yönetimine ve üniversitemizin yöneticilerine çok tesekkür ediyorum. Ayrica tüm Türkiye’den gelen çok kiymetli egitimcilere, ögretim üyesi arkadaslarimiza da tesekkür ediyorum’’ dedi.



"Çocuklar bizi gelecege tasir"

Baskent Üniversitesi Tip Fakültesi Dekani Haldun Müderrisoglu’da, lokal ufak bir toplanti olarak baslayip ulusal bir kongreye ulasan bu toplantinin gurur verici oldugunu söyleyerek, "Ayni zamanda da bunun ne ince emeklerle, ne kadar sikintilarla, ne kadar ayrintilari engelleri yenerek bu hale geldigini de bilenlerdenim. Hepimizin bildigi gibi saglikli bir toplum ancak güven ortami içerisinde saglikli, mutlu yetisen, büyüyen çocuklarla olur ve çocuklar bizi gelecege tasir. Biz onlarin fiziksel ya da ruhsal en ufak rahatsizliklarinda da hekimler olarak hemen devreye girmeye çalisiriz. Bu da tabii ki çocuk sagligi ve hastaliklarina çok önem verilmesine ve çok arastirmalar yapilmasina, katkilarda bulunulmasina yol açmistir. O nedenle de dünyanin her yerinde oldugu gibi ülkemizde de çocuk sagligi ve hastaliklarina iliskin toplantilar daima çok ilgi görmüstür. Bunlarin bir yenisi içinde bugün buradayiz. Bu yil kongre 13 ay önce kaybettigimiz sevgili Hande Gülcan anisina yapilmakta. Bilim insanlari, eserleriyle yaptiklariyla anilir ve bugün de bu firsat bize sunuluyor. Kongremiz bu yil ayni zamanda 8 Mart Dünya Emekçi Kadinlar Haftasina da denk geldi. O nedenle de tüm kadinlarimizin, meslektaslarimizin bu anlamli günlerini de kutlamak istiyorum. Bizlere böylesi bir kurumda çalisma imkâni saglayan, vizyonuyla önümüzü aydinlatan Kurucu Rektörümüz ve Üst Yönetim Kurulu Baskanimiz Prof. Dr. Sayin Mehmet Haberal’a, degerli Rektörümüze, degerli yöneticilerimize, merkez müdürümüze, kongre baskanimiz ve tüm emegi geçenlere çok tesekkür ediyor ve basarili bir kongre olmasini diliyorum’’ dedi.



"Basari sizlerin aktif katkilariyla oluyor"

Adana Turgut Noyan Arastirma Hastanesi Merkez Müdürü Birol Özer’de geçtigimiz 2 yillik dönemde pandemi sartlari altinda ne yazik ki birçok saglik çalisanini kaybettiklerini söyleyerek, "Onlara Allah’tan rahmet, yakinlarina bassagligi diliyorum. Insallah önümüzdeki aylarda pandemi sonuçlanacak ve bizde önceki yillardaki saglikli ve mutlu günlerimize geri dönebilecegiz" dedi.

Merkezlerinin 1998’de kuruldugundan bu yana hizmet agini sürekli genislettigini, Adana’da 4, Sanliurfa’da 2 ve Iskenderun’daki toplamda 8 hizmet noktasinda 576 yatak kapasitesiyle, yillik yaklasik 650 bin poliklinik, 62 bin yatan, 22 binde ameliyat hastasina hizmet verdigini anlatan Özer, sunlari kaydetti:

"Geçtigimiz yil 20 Ekim tarihinde Üniversitemizin Kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal’in da katilimiyla yeni 200 yatakli hematoloji onkoloji hastanemizin temeli atildi. Cumhuriyetimizin kurulusunun 100. yilinda 29 Ekim 2023’te bu hastanemizi de hizmete alarak hizmet agimizi genisletmek istiyoruz. Merkezimizde kalp nakli dahil karaciger, böbrek ve kemik iligi nakilleri de olmak üzere tüm alanlarda bölge halkinin saglik sorunlarina cevap vermeye çalisiyoruz. Yine kuruldugumuz andan itibaren toplam kalite politikasi çerçevesinde hem hizmet içi egitimler hem de mezuniyet sonrasi egitim programlari çerçevesinde bugüne kadar birçok lokal ve ulusal toplantiya ev sahipligi yaptik. Bugün de onlarin biri ile sizlerle birlikteyiz. 6. Bahar Pediatri Kongresi’nin düzenlenmesinde emegi geçen basta kongre baskanimiz Ilknur Erol Hocamiz olmak üzere emegi geçen herkese çok tesekkür ediyorum. Kongrelerin katkisi ve basarisi siz degerli katilimcilarin aktif katkilariyla oluyor. Degerli arkadaslarim insallah sizler de buradan çok yararli bir sekilde ayrilirsiniz. Basarili bir kongre olacagini ümit ediyor, hepinize saygilar sunuyorum" dedi.



"Meslegimiz özveri gerektiren zor bir meslek"

Baskent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal ise bir vakif üniversitesi olan Baskent Üniversitesinin bugün Sanliurfa’dan Yalova’ya kadar çok degisik lokasyonlarda saglik hizmeti vermeye çalistiklarini ifade ederek, "Merkezlerimiz içinde en önemli ayagi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama Arastirma Merkezi olusturuyor. Gerek güçlü akademik yapisi ile gerek altyapisiyla ve gerekse düzenledigi bilimsel faaliyetlerle, bilgiyi paylasiyorlar. Bilgi paylasilmali ve genç meslektaslarimiza aktarilmalidir. Ancak bu sekilde bilim bir yere gelebilir. Bu tür bilimsel etkinliklerin süreli olmasi son derece önemli. Bu nedenle Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Arastirma Merkezi’nin yönetimine ve bu konularda bilimsel çalismalarini sürdüren meslektaslarima özellikle çok tesekkür ediyorum. 6. Bahar Pediatri Kongresi, aramizdan en verimli çaginda ayrilan degerli meslektasim Prof. Dr. Hande Gülcan anisina düzenleniyor. Üniversitemize ve Adana’ ya yaptigi katkilari nedeniyle Hande Gülcan’a ve degerli esi Öner Hocama çok tesekkür ediyorum. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine de sabirlar diliyorum. Degerli meslektaslarim tabi bizim meslegimiz özveri gerektiren zor bir meslek. Son zamanlarda yasanan birtakim söylemler ve eylemler bizleri son derece üzüyor. Pandemi, kosullari ve diger olaganüstü zamanlarda ülkemizin en zor kosullarinda hekimlerimiz, saglik çalisanlarimiz her zaman en ön saflarda bulunmuslardir ve görevlerini layigi ile yapmislardir" diye konustu.

Bu meslegin olaganüstü ve kutsal bir meslek oldugunu ifade eden Haberal, sunlari kaydetti:

"Bu meslegin geregini tüm meslektaslarim her kosulda en iyi sekilde sürdüreceklerdir. Dolayisiyla biz bu tür durumlarda daha güçlü olarak yolumuza devam ediyoruz edecegiz. Merkez Müdürümüzün de belirttigi gibi Adana’da Cumhuriyetimizin 100. yilini kutlarken önemli bir saglik merkezi hastanemizi de yine burada sizlerle birlikte hizmete açacagiz. Çok önemli bir alanda hematoloji onkoloji alaninda sadece Adana’ya degil, Çukurova Bölgesi’ne hizmetlerini sürdürecektir. Dolayisi ile biz Baskent Üniversitesi olarak Üniversitemizin kurucusu ve Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Mehmet Haberal’in her zaman söyledigi gibi, bu vatanin her kösesinde, biz üzerimize düseni en iyisini yapmaya sizlerle birlikte daha güçlü olmaya devam edecegiz. Bu etkinligi gerçeklestirmeleri nedeniyle basta Merkez Müdürümüz ve Bashekimimize ve Çocuk Sagligi Anabilim Dali Baskanimiza, Adana Uygulama ve Arastirma Merkezimizin Pediatri Bölümü Baskanina, Kongre Baskanina, siz degerli meslektaslarima ve emegi geçen herkese tesekkür ediyor, saygilar sunuyorum."

Açilis konusmalarinin ardindan, Prof. Dr. Hande Gülcan anisina plaketler verildi ve Türkiye genelinden birçok pediatri uzmaninin yogun katilimiyla kurslar devam etti.
Kaynak: İHA