36 Yil Önce Kaybolan Ogullarini Ariyorlar

MERSIN – İçel’de yasayan Bastirmaogullari ailesi, 36 yildir kaybolan ogullarini ariyor. 1985’te 2,5 yasindayken evlerinin önünde oyun oynadigi sirada kaybolan çocuklarinin kaçirildigini iddia eden Baba Fuat Bastirmaogullari, o tarihten bu yana basvurmadik yer, çalmadik kapi birakmadiklarini, ancak ogluna dair hiçbir ize ulasamadiklarini belirterek, “36 senedir çocugumun yagiyla kavrulmaktayim. Görenler veya bilenler karakola veya jandarmaya bildirirse ben de çocuguma kavusayim ve bu hasret bitsin” dedi.

36 Yil Önce Kaybolan Ogullarini Ariyorlar
Bastirmaogullari ailesi, 36 yil önce evlerinin önünden adeta sir olan ogullari Cuma Ali’yi aramaktan vazgeçmiyor. 5 Mayis 1985’te, o dönemde yasadiklari İçel’in merkez Akdeniz ilçesi Bahçe Mahallesindeki evlerinin önünde akranlariyla oyun oynarken bir anda ortadan kaybolan 23 Ekim 1982 dogumlu Cuma Ali Bastirmaogullari’nin izine o günden bu yana rastlanmadi. Sari saçli, mavi gözlü, herkesin hayran oldugu ogullarinin kaçirildigina inanan aile, Cuma Ali’ye kavusacaklari günü bekliyor.

“5 Mayis 1985 Pazar günü evin önünde oynarken alip gittiler”

Bastirmaogullari ailesi, ogullarinin kaybolma öyküsü ve bulmak için verdikleri mücadeleyi IHA muhabirine anlatti. Yillardir oglunu aramaktan bir an olsun vazgeçmeyen 72 yasinda baba Fuat Bastirmaogullari, Cuma Ali’nin 7 çocugundan biri oldugunu söyleyerek, “5 Mayis 1985 Pazar günü çocugum evin önünde mahallenin diger çocuklariyla birlikte oyun oynuyordu. Hanim, sütçüden süt aldi, içeriye koyana kadar bir anda çocuk yok oldu. Ne kadar karakola, savciliga gittiysem de kimse çare bulamadi. Benim hiç kimseye zararim olmadigi halde çocugumu çaldilar. 5 Mayis 1985 Pazar günü evin önünde oynarken alip gittiler. Ne kadar müracaat ettiysem de bugüne kadar bir sonuç alamadim. Ben kime derdimi anlatayim? Yaradan’dan baska kimim var? Çocugumu gören, yerini bilen, duyan varsa Allah için ya karakola gitsin ya da jandarmaya bildirsin. Onlar bizi bulurlar” dedi.



“Ölsem bile ben yine onu arayacagim”

Kayboldugu günden bu yana oglunu aradigini ve hiç pesini birakmadigini söyleyen Baba Bastirmaogullari, “Parmagini kesebilir misin? Kesemezsin. Biz insaniz, nasil çocugumuzdan vazgeçelim? Vazgeçemeyiz. Ölsem bile ben yine onu arayacagim, çünkü benim canim, cigerim, kokladigim evladim. Nasil birakayim ben? Ölene kadar oglumu aramaktan vazgeçmeyecegim” diye konustu.



Otobüs firmalarindan Milli Egitime çalmadik kapi birakmamis

Oglunun kayboldugu dönemlerde kendilerine bir mektup geldigini, 400-500 bin lira para istendigini dile getiren Bastirmaogullari, bu parayi da hazirladiklarini, ancak yine sonuç alamadiklarini anlatti. Oglu kaybolduktan sonra ‘araniyor’ yazili ilanlar bastirdigini ve İçel’deki tüm otobüs firmalarina, soförlere dagittigini belirten Bastirmaogullari, “Ayrica, oglumun çagi geldiginde okullara da basvurdum. O tarihlerde Il Milli Egitim Müdürlügüne gittim ve durumu anlattim. O zamanlarda Kenan Evren döneminde 6 yasinda okula baslama imkani vardi, ‘belki okula göndermis olabilirler’ dedim. 10 gün sonra Istanbul Milli Egitim Müdürlügünden bizim adamiza bir yazi geldi, ‘Istanbul’a gelin, çocuga bakin, eger sizinse alin’ deniyordu. Istanbul’da gittik, çocugu gördük. Bir elmayi bölmüsler, yarisi bizim yarisi onlarin; çok benziyordu ama bizim oglumuz degildi” ifadelerini kullandi.

Baba Bastirmaogullari, dönemin Cumhurbaskani Kenan Evren ile daha sonraki yillarda basbakanlik yapan Süleyman Demirel, Mesut Yilmaz ve Tansu Çiller’e sürekli yazilar yaparak basvuruda bulunduklarini ama bir sonuç alamadiklarini dile getirdi.

“36 senedir çocugumun yagiyla kavrulmaktayim”

Çocugunun bulunmasini isteyen ve herkesten yardim talep eden Baba Bastirmaogullari, “Sizden ricam; 36 senedir çocugumun yagiyla kavrulmaktayim. Görenler veya bilenler karakola ve veya jandarmaya bildirirse ben de çocuguma kavusayim ve bu hasret bitsin” çagrisinda bulundu.

Ogluna kavusursa bayram edecegini vurgulayan Bastirmaogullari, davul-zurnayla mahalle mahalle, sokak sokak gezecegini söyledi.



“Aniden sir oldu”

63 yasindaki anne Feyze Bastirmaogullari da duygularini paylasarak, “Yasadiklarimi bir Allah bilir, bir de ben bilirim. Baska kimse bilmez. Ne ölüsünü ne dirisi gördük. Hiç kimseden haber alamadik. Allah’tan baska umudumuz yok, dönüsü varsa dönecek. Kimse bir sey söylemedi. Aniden sir oldu. Komsularin motorunun kasa kisminda yalniz benim çocugum degil, 5-6 çocuk oynuyordu. Esim tüp fabrikasinda çalisiyordu, zehirlenmemesi için her gün süt almam gerekiyordu. Ben sütçüden süt aldim, ogluma da ‘Oglum gel, babana süt aldim, sen de içersin’ dedim. ‘Tamam anne’ dedi.

Oglumdan son duydugum laf buydu. Firindan ekmek almaya çiktim, baktim oglum yok. Komsular dahil hiç kimse bir sey görmemis. Birlikte oynadigi çocuklar da ayni yastaydilar. Sadece biri 5-6 yaslarindaydi ve o da bize iki agabey motosikletle geldi, ’senin baban parkta, gel seni babana götürelim’ dediler ve aldilar götürdüler diye anlatti. Baska bir sey duymadik, hepsi bu kadar” diye konustu.

Anne Bastirmaogullari, Kenan Evren’e de basvurduklarini, bulunmasi yönünde ilgili birimlere yazi da gönderildigini ancak, yine bir sonuç alamadiklarini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA