Oto Galericiler Rusya-Ukrayna Savasinin Bitmesini Bekliyor

Rusya’nin Ukrayna’ya baslattigi saldirilardan dolayi birçok sektörde oldugu gibi otomobil piyasasinda da durgunluk yasanirken, galerici esnafi savasin bitmesi ile piyasanin rahatlamasini bekliyor.

Oto Galericiler Rusya-Ukrayna Savasinin Bitmesini Bekliyor
Otomotiv sektörü pandemide yasanan üretim, çip krizi ve ham madde sorunuyla sekteye ugramisti. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in açikladigi ekonomik tedbirler paketinin ardindan dövizde yasanan sert düsüs, sifir otomobil fiyatlarina yüzde 10 seviyelerinde indirim olarak yansidi. Sifir otodaki bu indirimlerin ardindan ikinci el araç piyasasinda da bir gerileme oldu. Son günlerde Bankacilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafindan araç kredilerinde 120 bin TL olan sinirin 400 bin TL’ye çikarilmasi ve vade oraninin 48 ay olarak belirlenmesi satislarda hareketliligi baslatti. Rusya ve Ukrayna arasinda yasanan savas ise otomotiv sektöründe yeniden durgunluga sebep olurken, oto galericiler savasin bitmesinin ardindan piyasanin tekrar canlanmasini umuyor.

Konya Oto Lastik, Oto Yikama ve Oto Galericileri Esnaf Odasi Baskani Abdullah Acibadem, pandemide araç fiyatlarinin arttigini hatirlatarak, “Araç fiyatlarina pandeminin ilk süreçlerinden bu tarafa baktigimiz zaman bazi marka ve modellerde yüzde 200 ile 300 arasinda artislar oldu. Fiyatlar bu sekilde degisti. Hareketli giden döviz kuru ve arz-talep olusmasi bunun en büyük etkenlerinden biri. Arz-taleplerle birlikte hizli giden otomotiv sektörü, Cumhurbaskanimizin 25 Aralik’ta kur için açiklama yapmasi sonucu döviz kurunda geriye dogru bir dönüs oldu. Bunun fiyatlara yansimasi yönünde bir beklentimiz vardi. Ama tam olarak o sekilde yansimadi. Pirim yapacak diye stokta bekletilen araçlar, internet ortamlarina düstü. Bir sitede ilan sayisi 300 bin iken bir hafta içerisinde 600 bin civarlarina kadar yükseldi. Fiyatlarda çok bir farklilik görülmedi. Yavaslayan bir piyasa oldu ve büyük bir algi yayildi. Internet sitelerinde bazi markalarin 150 bin liraya sifir araba satacagi gibi haberler döndü. Böyle bir ihtimal yok. Çünkü bu bahsedilen araçlarin Türkiye’ye giris fiyati dahi 150 bin liranin üzerinde. ÖTV ve KDV yok, hesaplara bunlari da eklediginiz zaman bahsi geçen araçlarin fiyati 260-270 bin lira bandinda geziyor” dedi.



“Savastan iki hafta önce hareketli olan piyasa su anda tekrar yavasladi”

Kis mevsimi olunca araç fiyatlarinin çok da geriye çekilmedigini söyleyen Abdullah Acibadem, “Satislar yavasladi. Tabi baharin biraz yüzünü yavastan göstermesiyle araç piyasasi hareketlenmisti ama dünyanin basinda sürekli sikinti eksik olmuyor. Bununla beraber Ukrayna-Rusya arasindaki savasla birlikte insanlarda yine bir belirsizlik olustu. Savastan iki hafta öncesine kadar çok hareketli olan piyasa su anda tekrar yavasladi. Insallah baharin gelmesiyle güzel haber bekliyoruz. Otomotiv sektörü için hareketlilik bekliyoruz. Piyasanin tekrar hareketlenmesini umut ediyoruz. Bir an önce insallah savas biter, savasin bitmesiyle de baharda piyasalar hareketlenecek” ifadelerini kullandi.

“Elektrikli arabaya talepler biraz daha artti”

Arz-talep fazlalastikça araç fiyatlarinin otomatik olarak arttigini anlatan Acibadem, “Artik eskide oldugu gibi herkes arabaya binsin istiyoruz. Su anda artan akaryakit fiyatlari da araçlarin kullanilmasi yönünde büyük bir etki yapacagi gözüküyor. Artik zaman gösterecek. Su anda asagi yukari iki haftadir insanlar elektrikli araçlara yönelmeye basladi.

Elektrikli arabaya talepler biraz daha artti. Elektrikli araçlarin bu zamandan sonra daha fazla hayatimiza girecegi gözüküyor” diye konustu.

Kaynak: İHA