Maske Takmamak Için Isletmelerde Havalandirma Nasil Olmali

Kapali alanlarda havalandirma yeterli oldugu sürece maske kullanimi zorunluluktan çikarken, isletmelerdeki havalandirma sistemlerinin nasil olmasi gerektigi merak konusu oldu.

Maske Takmamak Için Isletmelerde Havalandirma Nasil Olmali
Saglik Bakani Fahrettin Koca’nin Bilim Kurulu Toplantisi sonrasinda yaptigi açiklamayla, açik havada maske kullanma zorunlulugu kaldirildi. Ayrica kapali alanlarda havalandirma yeterliyse ve mesafe kurallarina uyuluyorsa maske kullanma zorunlulugu olmadigi belirtildi. Kapali mekanlarda havalandirma sisteminin nasil olmasi gerektigi, vatandaslarin en çok merak ettigi konulardan biri haline geldi.

“Kuraldaki ‘yeterli havalandirma’ maddesine uyulmuyor”

Eskisehir’de 35 yildir baba meslegi havalandirma isiyle ugrasan Olcay Kabakçioglu, kapali alanlardaki dogru havalandirma sisteminin nasil olmasi gerektigini anlatti. Açiklanan son maske kurallarindan sonra islerinde bir degisiklik olmadigini söyleyen Kabakçioglu, birçok yerde yetersiz havalandirma sistemi kullanildigini belirtti.

Kabakçioglu konu hakkinda sunlari söyledi:

“Havalandirma isinin özü, mevcut olan kapali alanin havasini saatte 10 kez temizlemektir. Öne pis havayi disari, disardaki temiz havayi ise içeri alarak sirkülasyon yaptiriyoruz. Böylelikle ortamdaki hava temizlenmis oluyor. Bunu yaparken kapali alanin metrekaresi ve yapisi çok önemli. En son açiklanan maske kurallarinda, kapali alanlarda havalandirmanin yeterli olmasi bizim islerimizi çok etkilemedi. Yeni açilan yerlerin havalandirmalarini yapiyoruz, islerimiz daha çok bunun üzerine oluyor. Fakat halihazirda çalisan bir yer havalandirmasi kötüyse bile gelip yeniletmiyor. Buna ragmen o mekanlarda insanlar maskesiz oturabiliyor. Yani kuraldaki ‘yeterli havalandirma’ maddesine uyulmuyor.”

“100 metrekare bir mekanin havalandirmasi 8 ile 10 bin lira arasinda maliyetle yapiliyor”

Saglikli çalisan bir havalandirma sisteminin maske kullanma ihtiyacini ortadan kaldirabilecegini söyleyen Kabakçioglu, sistemlerin çalisma prensibinden de bahsetti. Kabakçioglu, güncel havalandirma sistemi fiyatlarina deginerek, “Kapali alanlarda maske takmaya ihtiyaç olmamasi için ortama yeterli havanin girmesi gerekiyor. Kapali alanin metreküpü hesaplanarak, ona göre yeterli miktarda taze havanin girmesi gerekiyor. Daha sonra taze hava içeride sistigi için pis hava kanaliyla, kirli havayi disari atmak lazim. Ortamin havalandirmasi böyle saglanir. Eski ya da yipranmis sistemler yeterli olmuyor. Ortamin havasi tam olarak degismiyor. Mesela kapali bir ortamda 10-15 kisi bir araya geldiginde herhangi birindeki rahatsizlik digerlerini etkiliyor. Ama ortamin havasi sürekli degisirse etkilenme orani düsüyor. Ortalama 100 metrekare bir mekânin havalandirmasi 8 ile 10 bin lira arasina yapiliyor” dedi.

Kaynak: İHA