ABD'den 3 Rus Sirketine Kuzey Kore Yaptirimi

ABD Hazine Bakanligi, Kuzey Kore’nin füze gelistirme faaliyetlerinde katkisi bulundugu gerekçesiyle 3 Rus sirketine ve ilgili 2 kisiye yönelik yaptirim uygulanacagini duyurdu.

Bu yilin basindan bu yana 9 füze denemesi gerçeklestirerek, nükleer silah programina yeniden hiz kazandiracaginin sinyalini veren Kuzey Kore’ye yönelik Rus sirketlerin destegi ABD’yi harekete geçirdi. ABD Hazine Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Pyongyang’in füze gelistirme faaliyetlerinde katkisi bulundugu gerekçesiyle 3 Rus sirketine ve ilgili 2 kisiye yönelik yaptirim uygulanacagi kaydedildi. ABD Terörizm ve Mali Istihbarattan Sorumlu Hazine Müstesari Brian Nelson yaptigi açiklamada, "Kuzey Kore’nin uluslararasi hukuku açikça ihlal ederek, küresel güvenlige ciddi bir tehdit olusturan balistik füzeleri firlatmaya devam ettigini" belirtti.

Nelson, yaptirimlarin Pyongyang’in balistik füze sistemleri için bilesen tedarik etmesine yardim eden Rusya merkezli kisi ve kuruluslardan olusan bir agi hedef aldigini ifade etti.

Yaptirimlarin, Kuzey Kore savunma sanayii ile iliskisi bulunan bir tedarik acentesine yardim ettigi belirtilen Rus sirketi "Apollon OOO" ve sirketin bir yöneticisi dahil 3 sirket ve 2 kisiyi kapsayacagi ögrenilirken, yaptirimlar kapsaminda belirlenen kisi ve sirketlerin ABD’deki varliklarinin bloke edilecegi aktarildi.

Pyongyang’dan 9 deneme

Kuzey Kore hükümeti, bu yil 9 farkli füze denemesi gerçeklestirerek bölgede gerilimin artmasina neden olmus, 27 Subat ve 5 Mart’ta yapilan son 2 denemenin kitalararasi balistik füze oldugunun açiklanmasi endiseleri artirmisti. ABD hükümeti ise, Kuzey Kore’nin son denemelerinin ardindan Pyongyang’a yönelik yeni yaptirimlar uygulanacagini duyurmustu.
Kaynak: İHA