Ukrayna Basbakani Denys Shmyhal'dan Nükleer Santral Açiklamasi

Antalya’da düzenlenen Diplomasi Formuna video konferans yoluyla katilan Ukrayna Basbakani Denys Shmyhal, “16. günü geride biraktik, Rusya’ya karsi direnecegiz. Üç gün içinde ülkemizi isgal etme niyetleri vardi. Ancak bekledikleri zafer onlari karsilamadi. Bir de kimyasal ve biyolojik saldirilarin yapildigi gündeme geldi. Bunun hiçbir sekilde dogrulugu yoktur. Ukrayna’nin nükleer kaynaklari da hedef alinmaktadir. Çernobil hala unutulmamisken, böyle bir adimin yapilmasi endise vericidir. Uluslararasi atom enerjisi ajansi ile iletisimimiz devam ediyor. Santrallerde herhangi bir sorun yasanmamasi için 7/24 takip ediyoruz” dedi.

Ukrayna Basbakani Denys Shmyhal'dan Nükleer Santral Açiklamasi


Antalya Diplomasi Formu’da “Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak” basligi altinda düzenlenen forumun ilk Liderler Paneli’ne NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Slovenya Cumhurbaskani Borut Pahor, Nijer Cumhurbaskani Mohamed Bazoum’un yani sira videokonferans yoluyla Ukrayna Basbakani Denys Shmyhal konusmaci olarak katildi.



“16. günü geride biraktik, Rusya’ya karsi direnecegiz”

Ukrayna Basbakani Denis Smihal, 24 Subat 2022’de dünyalarinin degistigini belirterek, “Sadece Ukrayna için degil, Rusya baris içinde yasayan Ukrayna’ya havadan ve karan saldirmaya basladi.

Rusya ve Belarus Baskani bütün dünyaya Ukrayna’ya saldirmayacaklarinin sözünü vermisti. Bu iki liderin söylediklerini düsündügümüz zaman hedefleri ve üç gün içinde ülkemizi isgal etme niyetleri vardi. Ancak bekledikleri zafer onlari karsilamadi. Hiçbir zamanda karsilamayacak. Biz ülkemizi savunmaya devam edecegiz. 16. günü geride biraktik, Rusya’ya karsi direnecegiz. 250 bin Ukraynali ülkeye geri döndü ve mücadelemize katildi.

Vatandaslarimiz topraklarini savunmaya devam ediyor. Bir mesaj olarak sunu söylemek isterim. Ukrayna’da olan Ukraynalilarin Rus isgalcilerine karsi baslattigi özgürlük savasidir. Kimse Ruslari çiçeklerle karsilamiyor. Ukrayna’nin devlet bekasina kendisi karar vermelidir. NATO ya da ABD Ukraynalilarin yaptiklarini devrim olarak adlandirmakta. Kirim ve Donbas’a 2014’te yapilanlar birlikte topyekûn bir savas planlanmistir. Haklarimiza ragmen Putin adim atti, inanilmaz ve yapay söylemler gelistirildi. Bizim ulusumuz 1000 yilliktan fazla geçmise sahiptir. Varligimiz köklüdür. Haklarimiz Rusya tarafindan da taninmistir, bunun birçok belgesi de vardi” diye konustu.



“Halkimiz özgürlügünden feragat etmek istemiyor”

Ukrayna’nin uluslararasi topluluklardan destek beklediginin altini çizen Shmyhal, “ABD ve Türkiye’den destek beklemektedir; ancak bunun herhangi bir sekilde yönlendirilmemis olmasi gerekiyor. Yüz binlerce Ukraynali kadin ve erkek askeri destek sunmaktadir, Rusya saldirilarina karsi direnmektedir. Halkimiz özgürlügünden feragat etmek istemiyor. Rusya Ukrayna’da sivilleri hedef aliyor. Ukrayna’da saldirmadigi sehir kalmadi kullanmadigi füze kalmadi. Rusya her hangi bir sehrimizi alamayacak. Bu çaresizlikle artik küçük yerlesimleri hedef aliyorlar” sözlerine yer verdi.

“Bizim ülkemizin Nazilikle hiçbir alakasi yok”

Rusya’nin kadin ve çocuklari hedef aldigini belirten Shmyhal, “Birkaç gün önce yeni dogan hastanesine saldiri gerçeklestirdiler. Yine bombalamalar sebebiyle on binlerce kisi etkilendi. Bombalamayi durdurmuyorlar. Dün Lavrov, hamileler ve siviller canli bomba olarak kullaniliyor, dedi, bu mantigin ötesinde bir ifadedir. Bütün dünya yasananlari gördü. Ancak Rusya yaptiklarini hep mesru hale getirmek istiyor. Ülkemizin politik dünyasina bile saldiriyorlar. Ülkemiz çok uluslu bir ülkedir. Yüzyillardir baris ve uyum içinde yasayan pek çok uyruktan insan var. Bizim ülkemizin Nazilikle hiçbir alakasi yok. Simdi insani ihtiyacimiz var. Sivil ve esirlerin rahata kavusturulmasi gerekir. Biz insani koridor için her türlü alternatifi degerlendirdik. Insanlara yardim ulastirmak için koridorlar olusturmaya çalisiyoruz. Tespit edilen yollarda bile düzen kurulamadi. Lavrov Antalya’ya gelerek ziyarette bulundu, bu engellemelerin devam edebileceginin sinyalini verdi. Bu kalp kirici bir, ifadedir. Ukrayna’nin nükleer kaynaklari da hedef alinmaktadir. Çernobil hala unutulmamisken, böyle bir adimin yapilmasi endise vericidir. Uluslararasi atom enerjisi ajansi ile iletisimiz devam ediyor. Santrallerde herhangi bir sorun yasanmamasi için yedi yirmi dört takip ediyoruz” ifadelerini kullandi.

“Artik ortak çabalarla birlikte Ukrayna halkinin çektigi acilari sona erdirmenin zamani geldi”

Birde kimyasal ve biyolojik saldirilarin yapildiginin gündeme geldigini ifade eden Shmyhal “Bunun hiçbir sekilde dogrulugu yoktur. Rusya sizi bir seyle suçluyorsa titizlikle öncesinden planlandiginin altini çizmek isterim. Tüm dünya Rus saldirilarini durdurmak için bir araya geldi. Ancak mutlak bir birlige ihtiyacimiz var. Artik ortak çabalarla birlikte Ukrayna halkinin çektigi acilari sona erdirmenin zamani geldi. Birlikte olabilirsek bu insani krizin üstesinden gelebiliriz. Sizin desteklerinize Kremlin’in saldirgan politikalarini durdurabiliriz. Sizin de ülkeniz saldiri altinda olabilir. Gelecegimiz ve kaderimiz hepimizin ellerinde” açiklamalarini yapti.

“Ortaklarimiz ev NATO’nun hava sahasini kapatmalari sivillerimizi koruyacaktir”

Smihal, Ukrayna’nin hiç olmadigi kadar birlikte oldugunun altini çizerek, “Bizde bütün medeni dünyaya hiçbir zaman vazgeçmeyecegimizi, demokrasi ve özgürlük için sonuna kadar savasacagimizin sözünü veriyoruz. Bu isgale karsi ülkemizi korumayi basarabildik. Topraklarimizi halkimizin cesareti ile korumaya devam ediyoruz. Ortaklarimiz ev NATO’nun hava sahasini kapatmalari sivillerimizi koruyacaktir. Suan sehirlerimize hala bombalar yagiyor. Masum siviller bu bombalari daha fazla kaldiramaz. Ne olursa olsun öyle ya da böyle bagimsizligimizi, egemenligimizi koruyacagiz” dedi.

Kaynak: İHA