Tarim Ve Orman Bakani Kirisci Açiklamasi 'Afrika'nin Güneyinde Bakir Alanlar Var'

Tarim ve Orman Bakani Prof. Dr. Vahit Kirisci, Afrika’nin güneyinde birçok bakir alanin oldugunu belirterek, “Afrika’nin özellikle kuzeyinde olmasa bile güneyinde çok ciddi alanda bakir alanlar var. Bu alandaki üretimle birlikte bunu ülke olarak yapabilecek, basarabilecek durumdayiz” dedi.

Tarim Ve Orman Bakani Kirisci Açiklamasi 'Afrika'nin Güneyinde Bakir Alanlar Var'


Tarim ve Orman Bakani Prof. Dr. Vahit Kirisci, Adana’da AK Parti Il Baskanligini ziyaret etti. Burada bir konusma yapan Bakan Kirisci, tarim sektörünün önemine deginerek “Bu sektörün dokunmadigi yer yok. Güzel dokunursak bizi basarili kilmamasi için bir sebepte yok. Isimizi savsaklarsak bu sektörün alasagi edemeyecek sektör yok. Hem 85 milyonumuzu hem turistleri hem de ihraci noktasinda bir sorumlulugu olan bir sektör” diye konustu.

Çukurova’nin dünyanin 4 verimli ovasindan biri oldugunu aktaran Bakan Kirisci, “Adana’ya Allah 2 nehir vermis. O nehirden denize dökülen sularimiz var. Bereketli ovamiz var. Çukurova, dünyanin 4 verimli ovasindan birisi. Su sikintisi olmayan bir ovayiz. Cenab-i hak bütün torpili bize vermis. Bu üretimin Adana’dan dalga dalga tüm Türkiye’ye yayilmasi gerekiyor” ifadelerini kullandi.

“Avrupa’nin en genç nüfusuna sahibiz”

Üreticilere yaptigi ‘Emtia fiyatlarini endise etmeyin’ çagrisini yineleyen Prof. Dr. Vahit Kirisci, daha sonra sunlari söyledi: “Üreticilerimizin mazot, gübre, ilaç ve emtia fiyatlarindan endise etmemelerini, tarlalarina, baglarina, bahçelerine, ahir ve agillarina sahip çikmalarini istiyoruz. Biz çünkü üreterek degerliyiz. Önce üretecegiz sonra hem biz hem de bizim disimizdakiler tüketecek. Fahis fiyatlarindan dolayi endise tasimasinlar. Önce pandemi ardindan da iki ülkenin savasindan dolayi yasanan türbülans var. Bundan etkilenmeyen kimse yok. Bu herkesi etkiliyor. Iyi ki Adana’miz var. Iyi ki 81 ilimiz var. Ürünümüzün fazlasi oldugunda onlari yurt disina pazarlayan dis ticaret firmalarimiz var. Avrupa’nin en genç nüfusuna sahibiz. Bu bizim için bir firsat.”

“Türkiye’den 3 buçuk saatlik uçusla 55 ülkeye ulasilabiliyor”

Türkiye’den yaklasik 3 buçuk saatlik uçuslarla 55 ülkeye ulasilabilecegini aktaran Kirisci, “Ülkemiz, tam dogu-bati, kuzey-güneyin bulustugu bir yer. Bizim çok büyük, derin ve kadim bir kültürümüz var. Bir taraftan Afrika, bir taraftan Orta Dogu, bir taraftan Kafkasya, tüm dünyayla iliskilerini gelistiren bir ülke konumuna geldik. Eskiden sadece lafini ederdik. 3 buçuk saatte 55 ülkeye ulasabiliyorsunuz. Amerika, 6 saatte okyanusu geçemezken biz 55 ülkeye, 2 milyara yakin bir nüfusa erisebilecek bir ülkeyiz” dedi.

Afrika’daki birçok bakir alana deginen Bakan Kirisci, “Içeride ki misyonumuzun farkindayiz. Ancak disarida ki komsu ülkeler basta olmak üzere dünya ile olan entegrasyonumuzu konsolide etmek adina bunun bilincinde oldugumuzu bilmenizi isterim. Afrika’nin özellikle kuzeyinde olmasa bile güneyinde çok ciddi alanda bakir alanlar var. Bu alandaki üretimle birlikte bunu ülke olarak yapabilecek, basarabilecek durumdayiz” diye konustu.



“Üretime asla uzak durmayalim”

Bakan Kirisci, sözlerini söyle sürdürdü: "Lütfen bu girdilere, bu girdilerden dolayi üretime asla uzak durmayalim. Insallah yarin, bugünden çok daha güzel olacak. Bütün bu sikintilar geride kalacak. Bu pandemi ve devaminda globale dönüsen bir savas halini de insallah firsata dönüstürerek ülkemizi daha mutlu, refah ülke grubu içerisine dahil etmis olacagiz.”

Bakan Kirisci’ye ziyaretinde AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Jülide Sarieroglu, AK Parti Adana Il Baskani Mehmet Ay ve milletvekilleri eslik etti.
Kaynak: İHA